Bir mühendisin, önceki sigortalı hizmetlerinin ne kadarı memuriyette değerlendirilir?

08/04/2005 00:00:00
Yazdır

Soru

Bir kamu kurumunda mühendisim. 5 yıl memuriyetim var, 2.5 yıl mesleğimle ilgili özelde sigortalılığım,1 yıl özelde mesleğimle ilgisiz sigortalılığım,1 yıl vekil öğretmenliğim, 1 yıl ders ücreti karşılığı öğretmenliğim var...
1- 10 yıllık hizmet isteyen bir göreve (md.yrd) atanabilir miyim?
2- Hangileri hizmetime, maaş dereceme sayılır?
3- Fakülteyi bitireli 15 yıl oldu uzun yıllar iş bulamadım. O işsiz geçen yıllarımı kıdem, hizmete ve kadro dereceye saydırmam mümkün mü?
4- 6 ay kısa dönem askerliğimi kıdeme, hizmete sayılır mı?

Cevap

Bilindiği üzere, 657 sayılı Kanunun 36 maddesinde hizmet sınıfları belirlendikten sonra ortak hükümler bölümünde hizmet sınıfları ve eğitim durumları itibariyle memuriyete giriş dereceleri ve yükselinebilecek dereceler belirlenmiştir. Anılan bölümün bendlerinde ise eğitim durumu hizmet sınıfları itibariyle ilave edilecek derece ve kademelere ilişkin hükümlere yer veilmiştir.

ÖZELDEKİ HİZMETLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Anılan 36 ncı maddenin ortak hükümler bölümünün (C) bendinin 1inci fıkrasında "Teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel müesseselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde geçen süresinden bu kanun ve bu Kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürenin tamamı ve geri kalan sürenin 3/4 ü toplamı memuriyette geçmiş sayılarak bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir." hükmüne yer verilmiştir.

ASKERLİĞİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Muvazzaf askerliğini yaptıktan sonra devlet memurluğuna girenlerin kademe intibaklarını düzenleyen 84 üncü maddesinde "Muvazzaf askerlik görevini yaptıktan sonra Devlet memurluğuna atananlar adaylık esaslarına tabi olurlar ve muvazzaf askerlikte geçen süreleri asaletlerinin tasdikinden sonra kademe ilerlemesi yapılmak ve sınav veya seçmeye tabi tutulmak suretiyle derece yükseltilmesinde de değerlendirilir." denilmektedir.

ÜST DERECELİ KADROLARA ATANMA

Ayrıca, 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B)bendinde "Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı hariç, sınıfların 1,2,3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir.
Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;
a) 1 inci dereceli görevlerden ek göstergesi 650 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,
b) 1 ve 2 nci derece görevlerden ek göstergesi 650'den az olanlar için en az 10 yıl,
c) 3 ve 4 üncü dereceli görevler için en az 8 yıl,
8.6.1984 tarih ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dahil kurumlarda fiilen çalışmış olması ve yüksek öğrenim görmüş bulunması şarttır. Ancak dört yıldan daha az süreli yüksek öğrenim görenler için yukarıdaki sürelere ikişer yıl ilave edilir. Yasama Organı Üyeliğinde, Kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte ve okul devresi dahil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yüksek öğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin 6 yılı geçmemek üzere 3/4'ü yukarıdaki sürelerin hesabında dikkate alınır.

Bu bent hükümlerine göre atananlar atandıkları kadronun aylık (Ek gösterge dahil) ve diğer haklarından yararlanırlar. Bu suretle üst dereceye atananların bu kadrolarda geçirdikleri her yıl kademe ilerlemesi ve her "3" yıl derece yükselmesi sayılmak suretiyle kazanılmış hak ve emeklilik keseneğine esas aylık derecelerinin yükselmesinde göz önüne alınır. Ancak atandıkları kadro aylıkları, başka görevlere atanma halinde kazanılmış hak sayılmaz."
hükmü yer almaktadır.

SORULARA CEVAPLAR

Yukarıda yer verilen hükümler çerçevesinde;
1- Muvazzaf askerlikte hizmetinde geçen sürenin tamamı memuriyet hizmetinizden sayılır.

2- Yüksek öğrenimden sonra mesleğinizi icra ettiğinizi belirttiğiniz 2.5 yılık sürenin 3/4 ü toplamı memuriyette geçmiş sayılarak bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.

3- Vekil öğretmenlikte geçen 1 yıllık süreniz kazanılmış hak aylık derece ve kademenizde değerlendirilmemekle birlikte, anılan Kanunun 68 inci maddesi B bendi uyarınca üst görevlere atanmada değerlendirilir.

4-Yüksek öğrenimden sonra özel sektörde mesleğiniz dışında sigortalı geçen 1 yıllık süreniz kazanılmış hak aylık derece ve kademenizde değerlendirilmemekle birlikte anılan Kanunun 68 inci maddesi B bendi uyarınca üst görevlere atanmada sürenin 3/4'ü değerlendirilir.

5- Yüksek öğretimden sonra işsiz geçen sürelerinizin memuriyetinizde değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Bu itibarla, memuriyet ve memuriyette geçmiş sayılan hizmetlerinizin toplamının 10 yıl olmadığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle ancak 3 ve 4 üncü dereceli müdür yardımcısı kadrosuna atanmanızın mümkün bulunduğu düşünülmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam