İşyerinde kalp krizi geçirip vefat eden memur, vazife malulü sayılır mı?

16/11/2016 11:38:00
Yazdır

Soru

Selamlar ben bir konu Hakkı'nda bilginize başvurmak istiyorum.

Babam işçi bulma kurumunda şube müdürü olarak çalışıyordu. (MEMUR) 2013 mayıs ayında iş yerinde çalışırken kalp krizi sonucu vefat etti. İş güvenlik uzmanı bize bu iş kazasına giriyor dedi. Bunu öğrendikten sonra benim kendi çabalarım sonucu bazı forum sitelerinde kalp krizinin iş kazası sayıldığını gördüm. Ayrıca babamın kalp ile alakalı her hangi bir rahatsızlığı yoktu. Bu konuda yardımlarınızı istiyorum. Avukatla görüştüm ancak bu konu Hakkı'nda bilgisi olmadığını söyledi. Nereye başvurmam gerekiyo napmam gerekiyo bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. İyi günler...

Cevap

Sorunuz özelinde Devlet memurunun mesai saati içerisinde kalp krizi sonucu vefat etmesi durumunda hak sahiplerinin sosyal güvenlik hakları nasıl olur? Konusunu değerlendirmekteyiz.

Kısa bilgiler:

Devlet memurları hakkında iş kazası ve meslek hastalığı hükümleri uygulanmaz. Devlet memurları uzun vadeli sigorta kollarına tabi olmaktadırlar.

Memurların görevleri başında vefat etmeleri durumunda aşağıda belirtilen haller esas alınmaktadır. Bu haller kapsamında iken vefat durumu vazife malullüğü kapsamına dahil edilir, hak sahiplerine de vazife malullüğü kapsamında sosyal güvenlik hakları verilir.

Bu haller (5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Madde 47 hükmüdür);

- Vazifelerini yaptıkları sırada veya vazifeleri dışında idarelerince görevlendirildikleri herhangi bir kamu idaresine ait başka işleri yaparken bu işlerden veya kurumlarının menfaatini korumak maksadıyla bir iş yaparken ya da idarelerince sağlanan bir taşıtla işe gelişi ve işten dönüşü sırasında veya işyerinde meydana gelen kazadan doğmuş olunması durumudur.

Memurun, vefat etmesine neden olan olay görevinden kaynaklanmış ise vazife malulü, değil ise vazife malulü olmamaktadır.

Bunun tespiti de Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca yapılmaktadır.

Genel olarak Sosyal Güvenlik Kurumu memurların kalp krizi sonucu vefat etmesi vazife malullüğü kapsamına girmez şeklinde değerlendirir. Yani bu durum bünyesel rahatsızlık kapsamında sayılır. Ancak işçinin kalp krizi sonucu vefat durumu genel olarak mahkemelerce iş kazası kapsamında değerlendirilmektedir.

Konuyla alakalı olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmeniz ve alınacak menfi veya müspet karara göre değerlendirmenizi (dava açıp açmama düşüncenizi) yapmanızı tavsiye edebiliriz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam