Memur, 65 yaş aylığı alan anne ve babasını, kendi kurumunun tedavi yardımından yararlandırabilir mi?

25/05/2008 10:00:00
Yazdır

Soru

657 sayılı Kanuna tabi bir öğretmenim. Annem ve babam sağlık güvencemden yararlanıyor.Yani benim üzerime kayıtlılar.Ayrıca 65 lik tabir edilen maaşları da alıyorlar.Bu durum yasalmıdır?Gerekli bilgiyi verirseniz sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim.

Cevap

657 sayılı Kanunun Tedavi yardımını düzenleyen 209'uncu maddesinde; "Devlet memurları ile herhangi bir şekilde sağlık yardımından yararlanmayan eşlerinin veya bakmakla yükümlü bulundukları ana baba ve ikiden fazla dahi olsa aile yardımı ödeneğine müstehak çocuklarının hastalanmaları halinde, evlerinde veya resmî veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarında ayakta veya yatarak tedavileri kurumlarınca sağlanır. Ancak, tedavi ve yol masraflarının ödenebilmesi için, tedaviye tabip raporu ile lüzum gösterilmesi şarttır."hükmüne yer verilmiştir.

65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanunun 1'inci maddesinde; "65 yaşını doldurmuş, kendisine kanunen bakmakla mükellef kimsesi bulunmayan, sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birisinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan, nafaka bağlanmamış veya bağlanması mümkün olmayan, mahkeme kararıyla veya doğrudan doğruya kanunla bağlanmış herhangi bir devamlı gelire sahip bulunmayan ve muhtaçlığını İl veya İlçe İdare Heyetlerinden alacakları belgelerle kanıtlayan Türk Vatandaşlarına hayatta bulundukları sürece, 300 gösterge rakamının her yıl bütçe kanunu ile tespit edilecek katsayı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanır."hükmüne yer verilmiştir.

Diğer yandan, 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşları İle Özürlü Ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelik'in Tanımları düzenleyen 4'üncü maddesinde; Kanunen bakmakla mükellef kimsesi bulunmayan: 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunun 364 üncü maddesine göre tespit edilecek yakını bulunmayanı ifade eder hükmünün yer aldığını görüyoruz.

Yine bu Yönetmeliğin Muayene ve tedavi başlıklı 27'nci maddesinde; "8 inci maddeye göre aylık farkı ödenenler hariç, aylık bağlananların tedavileri 18/6/1992 tarihli ve 3816 sayılı Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde yeşil kart verilmek suretiyle sağlanır. Ancak, yeşil kart verilmesi için aranan şartlar açısından herhangi bir araştırma yapılmaz. 20 nci maddeye göre düzenlenen Tanıtım Kartına sahip olanlar, 3816 sayılı Kanun hükümlerine göre yeşil kart verilmesinde aranan şartları haiz olarak kabul edilir.

(2) 2 nci maddenin (ç) bendine göre aylık hakkından yararlanan 18 yaşından küçük özürlülerin yalnızca kendileri yukarıda belirtilen tedavi hakkından yararlanır. Bu özürlülerin aylık ödenen yakınları hakkında yeşil kart verilmesine ilişkin olarak yukarıdaki fıkra hükmü uygulanmaz."hükmüne yer verilmiştir.

Ayrıca, 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun 364'üncü maddesinde; "Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür. Kardeşlerin nafaka yükümlülükleri, refah içinde bulunmalarına bağlıdır. Eş ile ana ve babanın bakım borçlarına ilişkin hükümler saklıdır."hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükümler birlikte değerlendirildiğinde, babanıza bakmakla yükümlü iseniz babanızın 2022 sayılı Kanuna göre aylık almaması gerekir. Şayet bakmakla yükümlü değilseniz o takdirde de sizin sağlık yardımınızdan faydalanamaz. Ayrıca aylık bağlananların tedavilerinin "3816 sayılı Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında Kanun" hükümleri çerçevesinde yeşil kart verilmek suretiyle sağlanacağı da açıkça belirtilmiştir. Bu hususları dikkate alarak babanızla ilgili olarak gerçekleştirdiğiniz sağlık yardımınızdan faydalandırma işlemini iptal ettirmenizin ileride doğacak sıkıntıları bertaraf etmek için önemli olduğunu düşünüyoruz.

Bu soru 25,182 defa okundu. 3 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam