EMEK A.Ş.'deki süreler 68/B'de dikkate alınır mı?

21/06/2008 17:53:00
Yazdır

Soru

Ben dün aynı maili yolladım size ama sanırım ya gelmedi ya da halen soru üzerinde çalışılıyor. Sorumun hala size ulaşmadığını düşünerek sorumu yineliyorum.
657 sayılı DMK'nun 68/B maddesi ile ilgili olarak son sorum şu olacak, lütfen cevaplarsanız sevinirim, ben Fakülteyi bitirdikten sonra 1999-2000 yıllar arasında Emek İnşaat ve İşletme A.Ş.'de geçici işçi olarak çalıştım. Emek İnşaat ve İşletme A.Ş. sermayesinin, %49'u T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü'ne, %49'u Türkiye Kızılay Derneği Genel Başkanlığı'na, %0,7'si Atatürk Orman Çiftliği'ne, %0,3'ü Türk Hava Yolları'na, %1'i Dr. Raif Gürün'ün mirasçılarına ait olmak üzere hizmet veren bir Anonim şirket. Sorum şu, Emek İnşaat ve İşletme A.Ş. 8.6.1984 tarih ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dahil kurumlardan mıdır? Dahil kurumlardan ise 2. maddenin hangi fıkrasına uyar ve yukarıda bu şirkette çalıştığımı belirttiğim sürelerin tamamı 68/B maddesine göre üst derecelere atanmada değerlendirilir mi, yoksa 3/4'ü mü değerlendirilir.
Buna benzer bir soruda Devlet Personel Başkanlığının görüşü şu şekildedir. "Diğer taraftan ilgi yazıda, Özelleştirme İdaresi Başkanlığının, Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığının sermayesinde % 49 oranında paya sahip olduğu ifade edilmektedir. Yukarıdaki açıklama ve hüküm çerçevesinde, mevcut sermaye yapısı itibariyle Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığının 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında olmadığı değerlendirilmektedir."

Cevap

18/6/1984 tarih ve 18435 (Mük.) sayılı Resmi Gazete'de 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin "Kapsam" başlıklı 2 inci maddesinde "Bu Kanun Hükmünde Kararname kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşları şunlardır:
a) Genel bütçeye dahil dairelerle, katma bütçeli idareler ve bunlara bağlı kuruluşlar,
b) İl Özel İdareleri ve belediyeler, bunların birlikleri ve bunlara bağlı iktisadi müesseseler, işletmeler,
c) İktisadi devlet teşekkülleri, kamu iktisadi kuruluşları ve bunların müesseseleri, bağlı ortaklıkları ve iştirakleri,
d) Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları dışında kalan ve kamu fonu kullanan, özel kanunlarla veya bunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kamu kuruluşları ve bu nitelikteki bankalar ve bunların en az sermayesinin yarısından fazlasına iştirak suretiyle kurdukları müessese, ortaklık ve iştirakler,
e) Döner sermayeli kuruluşlar ile özel kanunlarla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları.
Askeri kurum ve kuruluşların 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile ek ve değişikliklerine tabi personeli bu Kanun Hükmünde Kararnamenin kapsamı dışındadır."hükmü yer almaktadır.

Emek İnşaat ve İşletme A.Ş. sermayesinin, %49'u T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü'ne, %49'u Türkiye Kızılay Derneği Genel Başkanlığı'na, %0,7'si Atatürk Orman Çiftliği'ne, %0,3'ü Türk Hava Yolları'na, %1'i Dr. Raif Gürün'ün mirasçılarına aittir.

Anılan Emek İnşaat ve İşletme A.Ş sermayesi itibariyle;
1- Genel bütçeye dahil dairelerle, katma bütçeli idareler ve bunlara bağlı kuruluşlar, kapsamında yer almamaktadır.
2- İl Özel İdareleri ve belediyeler, bunların birlikleri ve bunlara bağlı iktisadi müesseseler, işletmeler, kapsamında da değildir.
3- İktisadi devlet teşekkülleri, kamu iktisadi kuruluşları ve bunların müesseseleri, bağlı ortaklıkları ve iştirakleri, kapsamına da dahil edilemez. Çünkü kamu iktisadi teşebbüsü olan Türk Hava Yolları A.Ş.payı yalnız %03 tür. Diğer kurumlar kamu iktisadi teşebbüsü değildirler.
4- Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları dışında kalan ve kamu fonu kullanan, özel kanunlarla veya bunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kamu kuruluşları ve bu nitelikteki bankalar ve bunların en az sermayesinin yarısından fazlasına iştirak suretiyle kurdukları müessese, ortaklık ve iştirakler, kapsamında da yer almadı değerlendirilmektedir.
5- Döner sermayeli kuruluşlar ile özel kanunlarla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları kapsamında da yer almamaktadır.

Devlet personel başkanlığının konuya ilişkin olarak daha önce 4 sayılı mütalaa bültenin 21 inci sayfasında yayımlanan görüşü için bakınız.

Emek inşaatın 217 sayılı khk nin 2 nci maddesi kapsamındaki kurum olmadığı

Yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde;

Emek İnşaat ve İşletme A.Ş 217 sayılı Kanunun Hükmünde Kararname 2 maddesi kapsamında sayılan bir kurum olmadığı değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam