6 yıllık mühendis torba kadrolara atanabilir mi?

26/03/2015 22:24:00
Yazdır

Soru


Kamuda 6.derecenin 2.kademesinde Mühendis olarak çalışmaktayım.
6 yıllık devlet memuruyum. Torba kadro alabilir miyim?
Alırsam hangi derece ve kademeye düşerim.
Şimdiden teşekkür ederim.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde "Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir. (2)
Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;
a) 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,
b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300'den az olanlar için en az 10 yıl,
c) 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl,
hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması şarttır. Dört yıldan az süreli yükseköğrenim görenler için bu sürelere iki yıl ilave edilir. Bu sürelerin hesabında; 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dahil kurumlarda fiilen çalışılan süreler ile Yasama Organı Üyeliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte, okul devresi dahil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin; Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacaklar için tamamı, diğer kadrolara atanacaklar için altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınır.
Bu bent hükümlerine göre atananlar atandıkları kadronun aylık (Ek gösterge dahil) ve diğer haklarından yararlanırlar. Bu suretle üst dereceye atananların bu kadrolarda geçirdikleri her yıl kademe ilerlemesi ve her "3" yıl derece yükselmesi sayılmak suretiyle kazanılmış hak ve emeklilik keseneğine esas aylık derecelerinin yükselmesinde gözönüne alınır. Ancak atandıkları kadro aylıkları, başka görevlere atanma halinde kazanılmış hak sayılmaz.
"ifadesi yer almaktadır.

21/2/2013 tarihli ve 6428 sayılı Kanunun 18 inci maddesiyle Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfında görevli personel torba kadro ataması kapsamı dışında tutulmuştur. 6428 sayılı Kanunun 09/03/2013 tarihli ve 28582 sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Söz konusu hüküm kadro için aranılan şartlar:
-Atanacağı kadronun 1-4 üncü dereceli olması,
-Atanacağı kadronun Eğitim Öğretim ve Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı dışında olması gereklidir

Söz konusu hüküm Devlet memuru için aranılan şartlar:
-Yüksek öğretim mezunu olması,
-4 yıllık mezunlar için 8, 10 ve 12 yıl hizmeti
2 yıllık mezunlar için ise 10, 12 ve 14 yıl hizmeti olması gerekebilmektedir..

Anılan hükümde "yapılabilir." denmesi sebebiyle idareye takdir hakkı tanınmıştır. İdare isterse atar, istemez ise atama yapmaz.

Torba kadroya atanmada sayılabilecek hizmetler sayılmış, bazı unvanlarda sayılacak hizmetlerin sürelerinde farklılar yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; mühendis kadrosunda 6 yıllık devlet memuru olarak çalışan ancak üniversite mezuniyetinden sonra olmak suretiyle kamu dışında ¾'ü 2 yıl hizmetinizin olması halinde 3-4 üncü dereceli kadrolara ¾'4 yıl olan hizmetinizin bulunması halinde 1-2 dereceli torba kadrolara atanmanız mümkün bulunmaktadır.

Memuriyet dışında hizmetiniz yok ise torba kadrolara atanmanız mümkün bulunmamaktadır.

Bu soru 8,575 defa okundu. 1 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam