Yaş haddinden emekli olan polis memurlarına ayrıca bir tazminat ödenmekte midir?

28/08/2008 00:17:00
Yazdır

Soru

merhabalar herkese. benim babam polis memuru idi. yaş haddinden emekli oldu ve sonrasında kanser hastalığı nedeni ile vefat etti. Bazı polis arkadaşları yaş haddinden emekli olunduğu zaman 1 maaş nakdi tazminat alındığını söylediler. Biz böyle bişey almadık. Bu konu hakkında bir bilginiz/araştırmanız varsa başvuru konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim.
Şimdiden teşekkürler.

Cevap

5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun 89 uncu maddesinde, emeklilik ikramiyesi ile emeklilik ikramiyesi farkının ödenmesine ilişkin esaslar yer almıştır. İkramiye farkı ödenecekler de; "İştirakçilerden, kanunlarla belirlenen bekleme süreleri sonunda kadrosuzluk veya yaş haddi sebebiyle emekliye sevk edilenler ve vazife malûllüğü hükümlerine göre vazife malûllüğü aylığı bağlananlar ile ölüm sebebiyle haklarında emeklilik işlemi uygulananlara" şeklinde belirlenmiştir. Ve bu ikramiye farkının ödenebilmesi emekli aylığa hak kazandıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren;
- üç ay içinde emekli ikramiyesinin hesaplanmasına esas alınan katsayılarda artışın meydana gelmesi,
- ilk malî yılın birinci ayında katsayılar dışındaki diğer unsurlarda artışın meydana gelmesi,
gerekmektedir. Ancak bu artışların meydana gelmemesi halinde, müteakiben katsayılarda altı ay içinde katsayılarda meydana gelecek ilk artışın ilk artıştan doğan ikramiye farklarının ödenmesi de kanunen mümkün görülmektedir.

Bu da gösteriyor ki, bu hükmün uygulanmasında yaş haddinden dolayı ödenen emeklilik ikramiyesine artı bir ikramiye farkı verilmesi durumudur. Şayet babanızın durumu bu şekilde ve herhangi bir fark ödemesi alınmadı ise talebinizi Sosyal Güvenlik Kurumuna yapmanız gerekecektir.

Ayrıca, 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emekli aylığı almakta iken vefat edenlerin dul ve yetimlerine ölüm yardımı adı altında ödeme yapılmaktadır. Şayet babanızın vefatında, ölüm yardımı adı altında herhangi bir ödeme yapılmadı ise, yine bu konudaki talebinizi Sosyal Güvenlik Kurumuna yapmanız gerekecektir.

Ancak nakdi tazminat durumu farklı bir konu olup, 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun Hükümleri kapsamına girenleri kapsayan bir düzenlemedir. Babanızın durumunun bu kapsamda olamayacağı değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam