İşçi iken istifa edip memur olana işçilik süresine neden ikramiye ödenmez?

13/10/2018 16:10:00
Yazdır

Soru

Merhaba. Babam 1984-1989 tarihleri arasında Orman Genel Müdürlüğünde memur iken 1989 yılında istifa ederek Diyanet İşleri Başkanlığında yeni görevine başlamıştır. (istifa etme tarihi ve diğer kurumda başlama tarihi aynıdır ve ikiside bilindiği üzere devlet kurumudur) 2018 yılında ise emekli oldu Diyanet İşleri Başk. çalıştığı sürenin tazminatı ödendi ancak ve sgk OGM de çalıştığı sürenin tazminatının ödenemeyeceği hükmünü içeren bir yazı gönderdi. Aslında ikiside devlet kurumu ve istifa etmeden diğer kuruma geçmesi mümkün değil. Bu konuyla alakalı ne yapılabilir yada elinizde bununla alakalı bir karar var mıdır ? İyi çalışmalar... ( Ödenmeme sebebi 1475 sayılı İş Kanunu 14. mad. )

Cevap

İşçi iken istifa edip memur olana işçilik süresine neden ikramiye ödenmez? Sorunuz özelinde konuyu değerlendirmekteyiz.

Değerlendirmemizde hem 1475 sayılı İş Kanunu Madde 14 hükmü, hem de 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 89 hükmünü dikkate almaktayız.

Birinci olarak 1475 sayılı İş Kanunu Madde 14 hükmünde işçilerin kıdem tazminatı alabilecek durumlar bulunmaktadır.

Bu maddeye gore;

- 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışma süresi dikkate alınmadan istifa hallerinde kıdem tazminatı verilmez.

- 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlamış olmakla birlikte bu tarihten sonra istifa edilirse bu defa istifa tarihinde 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 gün primi yatırılmış hizmeti varsa işçilik süresine kıdem tazminatı alınabiliyor.

- Askerlik nedeniyle ayrılma, doğum nedeniyle ayrılma, emeklilik nedeniyle ayrılma vb. Gibi durumlarda kıdem tazminatı alınma sebepleri olarak maddede belirlenmiş durumdadır.

5434 sayılı Kanun Madde 89 hükmüne gelindiğinde, bu maddede sigortalı, bağ-kurlu, memurluk gibi karma hizmet süresi esas alınarak emekli olunduğunda şayet işçilik süresine kıdem tazminatı alınmamışsa yine yukarıdaki şartlara bakılmaktadır.

Yani, 8 Eylül 1999 tarihinden önce istifa edildiğinde nasıl o zaman kıdem tazminatı alınmamışsa, emekli olduğu tarihte de bu süreye emekli ikramiyesi ödenmiyor.

Ancak, aynı kurumda işçilikten memurluğa geçiş olmuş olsa idi işçilik süresine emekli ikramiyesi alınabileceğini de ayrıca değerlendirmekteyiz.

Bu konularla ilgili geniş açıklamalarımız sitemizde mevcut olup ziyaret edilebilir.

Bu bağlamda sonuç değerlendirmemiz olarak;

İstifa tarihi işçilere ödenecek kıdem tazminatı için belirleyici olmaktadır. Ayrıca her ne kadar kurumlar kamu kurumu da olsa kıdem tazminatı emekli ikramiyesi gibi ödenecek tutarların ne şekilde hesaplanacağına ilişkin kanun hükümleri bulunur. Bu nedenle, babanızın işçilikte geçen süresine hem kıdem tazminatı hem de emekli ikramiyesi alamayacağını değerlendirmekteyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam