Belediye sözleşmelileri kurumlar arasında geçici görevlendirilebilir mi?

19/10/2019 19:46:00
Yazdır

Soru

5393 sayılı belediyeler kanunun 49. maddesi ile çalışan belediye sözleşmelisi 4 mayıs 2019 tarihinde çıkan memur ve sözleşmeliyi kapsayan kurumlar arası geçici görevlendirmeden faydalanabilir mi? eger faydalanılabiliyorsa maaşını hangi kurum öder Belediyeden belediye sözleşmeli personel geçiçi olarak görevlendirebilir mi tşk ederim.

Cevap

5393 sayılı Belediye Kanununun 49. Maddesi:

"Belediye ve bağlı kuruluşlarında, norm kadroya uygun olarak çevre, sağlık, veterinerlik, teknik, hukuk, ekonomi, bilişim ve iletişim, planlama, araştırma ve geliştirme, eğitim ve danışmanlık alanlarında avukat, mimar, mühendis, şehir ve bölge plancısı, çözümleyici ve programcı, tabip, uzman tabip, ebe, hemşire, veteriner, kimyager, teknisyen ve tekniker gibi uzman ve teknik personel yıllık sözleşme ile çalıştırılabilir. Sözleşmeli personel eliyle yürütülen hizmetlere ilişkin boş kadrolara ayrıca atama yapılamaz. Bu personelin, yürütecekleri hizmetler için ihdas edilmiş kadro unvanının gerektirdiği nitelikleri taşımaları şarttır.

Avukat, mimar, mühendis (inşaat mühendisi ve harita mühendisi olmak kaydıyla) ve veteriner kadrosu bulunmayan veya işlerin azlığı nedeniyle bu unvanlarda kadrolu personel istihdamına ihtiyaç duyulmayan belediyelerde, bu hizmetlerin yürütülmesi amacıyla, haftanın ya da ayın belirli gün veya saatlerinde kısmi zamanlı olarak sözleşme ile personel çalıştırılabilir. Kısmi zamanlı olarak çalıştırılacak personel sayısı yukarıda belirtilen her unvan için birden fazla olamaz ve bunlarla yapılacak sözleşme süresi takvim yılını aşamaz.

Bu personel hakkında bu Kanunla düzenlenmeyen hususlarda vize şartı aranmaksızın 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilenler hakkındaki hükümler uygulanır."

375 sayılı KHK ek 25. Madde:

"Hakim ve savcılar ile bu meslekten sayılanlar hariç olmak üzere, statülerine bakılmaksızın bir kadro veya pozisyona dayalı olarak kamu kurum veya kuruluşlarında istihdam edilenler, kurumlarının muvafakatiyle bir yılı geçmemek üzere diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçici görevlendirilebilir."

Bu maddeye göre geçici görevlendirme yapılabilmesi için personelin bir kadro veya pozisyona dayalı olarak kamu kurum veya kuruluşlarında istihdam edilmesi gerekiyor.

Belediye sözleşmelilerinin görev yapacakları aynı unvandaki kadroya atanmanın şartlarını taşımaları gerekiyor ve bu kadroya göre ücretleri belli oluyor. Ancak yine de bu kadrolara atanmıyorlar. Belediye sözleşmelilerine 657 sayılı Kanunun 4 (B) fıkrasına göre istihdam edilenler hakkındaki hükümler uygulanıyor ama pozisyonları da bulunmuyor.

Bizce doğrudan bir kadro veya pozisyona dayalı olarak istihdam edilmedikleri anlaşılan belediye sözleşmelilerinin kurumlar arasında geçici görevlendirilmesi mümkün gözükmüyor.

Bu soru 19,770 defa okundu. 6 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam