Memur iken kamu işçisi olacaklar nasıl ikramiye alır?

24/07/2018 21:14:00
Yazdır

Soru

Sayın Yetkili; Durumumu kısaca açıklayayım;

-İşe başlama tarihi : 23.01.1985, Yedek subay askerlik yaptım, Yedek subay öğrencilik dönemini borçlandım ve ödedim, fiili hizmetim var, Kısaca toplam 34 yıl hizmetim var

-Ziraat Mühendisiyim ¼ deyim. Ek göstergem 3600

-Emekli sandığına tabiyim, 5510 na göre ise 4/c liyim.

-Halen aylıksız izinli olarak, sınavı kazanıp yabancı dil şartını yerine getirerek sözleşmeli uzman olarak, ... de çalışmaktayım. (bakan onayı ile)

-En son çıkan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi -4 kapsamında ... İl Müdürlüğüne dönmem ve oradan alınacak muvafakatname ile tekrar TKDK de görevlendirilmem istenmektedir.

-5510 sayılı kanun kapsamında kamudaki kurumumdan istifa ederek, 4/C den 4/A ya geçtiğim zaman:

1-Emekli Sandığından biriken ikramiyemi (çalıştığım yıllara ait-34 yıl) alabilir miyim?

2-İstifa edip 4-5 yıl ... de sözleşmeli uzman olarak 5510 sayılı kanunun 4/A kapsamında çalışır isem, bu yıllara ait tazminat alabilirmiyim?

3-Emekli maaşım hangi maddeye göre hesaplanır? (4/C mi 4/A mı)

4-4/C den emekli olmam ile 4/A dan emekli olmam karşılaştırıldığında hangisi benim için daha iyi olur. Emekli aylık maaş durumları ne kadardır?

Hayırlı çalışmalar.

Cevap

Durumunuzu değerlendirmemiz:

Kısa bilgiler olarak;

2008 yılı Ekim ayından önce memurluk süreleriniz olması nedeniyle 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre değerlendirmemiz olacaktır.

Ayrıca, değerlendirmelerimizde 2829 sayılı hizmet bütünleşmesini sağlayan Kanun ile Kıdem tazminatı ödenmesi esaslarını belirleyen 1475 sayılı Kanun Madde 14 hükmü de dikkate alınacaktır.

Bu Kanunlar bağlamında sorularınızın cevapları olarak değerlendirmelerimiz;

5510 sayılı kanun kapsamında kamudaki kurumumdan istifa ederek, 4/C den 4/A ya geçtiğim zaman:

Soru 1-Emekli Sandığından biriken ikramiyemi (çalıştığım yıllara ait-34 yıl) alabilir miyim?

Cevap 1- Memurluk sürelerine emekli ikramiyesi ödenmesi için mutlaka emekli veya yaşlılık aylığının bağlanması gereklidir. Ne zaman aylık bağlanırsa emekli ikramiyesi alabilirsiniz, bu konuda bir hak kaybı yaşamazsınız.

Soru 2-İstifa edip 4-5 yıl TKDK de sözleşmeli uzman olarak 5510 sayılı kanunun 4/A kapsamında çalışır isem, bu yıllara ait tazminat alabilirmiyim?

Cevap 2- Bu şekilde çalışmalarınız şayet sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin olursa, yani 657/4 B kapsamında bir çalışma olursa Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarn dahilinde iş sonu tazminatınızı alabileceğinizi değerlendirebiliriz. Bu şekilde çalışma olmayıp işçi statüsünde bir çalışma olursa 1475 sayılı Kanun Madde 14 hükmündeki şartları taşırsanız kıdem tazminatı alırsınız, yoksa alamayacağınızı değerlendirmekteyiz.

Soru 3-Emekli maaşım hangi maddeye göre hesaplanır? (4/C mi 4/A mı)

Cevap 3- Memurluktan ayrılıp sigortalı çalışmanızın da 1260 gün veya daha fazla olması halinde emekli maaşınız işçi statüsünde hesaplanır, az olması halinde ise memur statüsünde hesaplanır.

Soru 4-4/C den emekli olmam ile 4/A dan emekli olmam karşılaştırıldığında hangisi benim için daha iyi olur. Emekli aylık maaş durumları ne kadardır?

Cevap 4- Memurların emekli aylık ve emekli ikramiye hesaplaması robotumuz sitemizde mevcut olup, https://www.memurlar.net/hesaplama/emekli-maas/ adresimizi ziyaret edip hesaplama yapılabilir.

Memurların emekli aylık sisteminde derece, kademe, ek gösterge gibi unsurlar bulunur, bu nedenle ne kadar aylık ne kadar ikramiye alınacağı belli olur. Ancak, işçilerin hesabında ise kazançlar esas alınır, işçilerin ne kadar aylık alacağı emekli oldukları tarihte yapılacak hesaplama ile netlik kazanır. Bunun için bir aylık tutarı verilmesi mümkün olamamaktadır.

Sonuç değerlendirmemiz olarak, verdiğiniz bilgilere göre değerlendirmelerimiz bu şekilde olmaktadır. Yine de tavsiyemiz Sosyal Güvenlik Kurumuna yazılı müracaat ile bilgi aldıktan sonra kararınızı vermenizin yerinde olacağını söyleyebiliriz.

Bu soru 6,252 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam