PTT personeli hangi halde daha fazla ikramiye alır?

03/12/2014 17:02:00
Yazdır

Soru

İyi günler bildiğiniz gibi PTT 6475 sayılı POSTA HİZMETLERİ Kanunuyla A.Ş statüsüne getirtiliştir.

Buna kanuna göre PTT'de hali hazırda çalışan personelden isteyenler bu statüye geçebilmektedir.

Buna göre Sosyal Güvenlik bakımında 5510 sonrası olarak çalışan personel bu statüye geçtiğinde talebine bakılmaksızın doğrudan 5510 sayılı kanunun 4-C maddesine göre istihdam edilecektir.

Ancak 5510 öncesinin ise talebi doğrultusunda işlem yapılmaktadır.

Benim sorun şu;

1-A.Ş personeli olmak isteynen bir personel Sosyal güvenlik yönünden 5510 sayılı kanun4-C maddesine geçmesi mi yoksa emekli sandığına tabi olarak çalışmaya devam etmesimi kendi lehine olur?

2-hangi durumda daha çok emekli ikramiyesi alır?

3-5510 sonrası personel içinde konuyu izah edebilirmisniz?

Cevap

Posta Hizmetleri Kanunu 6475 sayı ile Kanunlaşmış ve 23 MAYIS 2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir. (Resmi Gazete Sayısı ve Tarihi; 23.5.2013-28655)

Personel Durumunu İlgilendiren Hükümler;

Sözleşmeli personel

MADDE 27 - (1) PTT personeli, 657 sayılı Kanun ve diğer kanunların sözleşmeli personel hakkındaki hükümlerine tabi olmaksızın idari hizmet sözleşmesi ile istihdam edilir.

(2) Kamu Personel Seçme Sınavına katılanlar arasından seçilecek olan sözleşmeli personelin; işe alma, unvan, sayı, atama, görevlendirme, eğitim, terfi, görevde yükselme, disiplin, izin, görevden alma, sözleşmenin yenilenip yenilenmemesi veya sona erdirilmesine ilişkin hususlar Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan yönetmelikle düzenlenir.

(3) Sözleşmeli personelin aylık ücret, ikramiye ve diğer mali ve sosyal hakları ile sözleşme esasları Yönetim Kurulunca belirlenir. Ancak, avukat vekalet ücreti hariç, aylık ücret, her türlü sosyal yardım, zam, tazminat, ödenek ve diğer adlar altında yapılan bütün ödemelerin aylık ortalaması, Yüksek Planlama Kurulunca PTT için tespit edilen üst sınırı aşamaz.

(4) PTT lehine sonuçlanan dava ve icra takipleri nedeniyle hükme bağlanarak karşı taraftan tahsil olunan avukat vekalet ücretlerinin dağıtılması 26/9/2011 tarihli ve 659 sayılı Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri ve Özel Bütçeli İdarelerde Hukuk Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre yapılır.

(5) Sözleşmeli personel, sosyal güvenlikleri bakımından 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi hükümlerine tabidir. Bu personele, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası kapsamında istihdam edilenlere ilişkin usul ve esaslar çerçevesinde iş sonu tazminatı ödenir.

HÜKMÜN YORUMU;

- PTT personeli, 657 sayılı Kanun ve diğer kanunların sözleşmeli personel hakkındaki hükümlerine tabi olmaksızın idari hizmet sözleşmesi ile istihdam edileceklerdir.

- Sözleşmeli personelin aylık ücret, ikramiye ve diğer mali ve sosyal hakları ile sözleşme esasları Yönetim Kurulunca belirlenecektir.

- Sözleşmeli personel, sosyal güvenlikleri bakımından 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi hükümlerine tabi olacaklar, yani SSK.lı olacaklardır. Kanun çıktığında çalışmakta olan personele statülerini belirleme açısından tercih verilmiştir. SSK.lı olan bu personele, SÖZLEŞMELİ PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA İLİŞKİN BAKANLAR KURULU KARARINA GÖRE iş sonu tazminatı ödenecektir.

BKK.nın ilgili maddesi;

Madde 7- (Değişik: 3/8/2005-2005/9245)

Kamu kurum ve kuruluşlarının yurt dışı teşkilatlarında sözleşmeli olarak çalıştırılan yabancı uyruklu personel ile haftalık çalışma saati süresi 40 (kırk) saatin altında bulunan personel (Milli Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde sözleşme ile çalıştırılacak öğretmenlerde 40 saat şartı aranmaz)[4] hariç olmak üzere, kurumunda fiilen, askerlik ve doğum dışında kesintisiz en az 2 hizmet yılını tamamlayanlardan;

(Değişik:22/11/2010-2010/1169) a) 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince sürekli tam iş göremezlik geliri, malüllük veya yaşlılık aylığı bağlanması veya toptan ödeme yapılması,

b)Hizmetlerine gerek kalmadığı için sözleşmesinin feshedilmesi veya yenilenmemesi,

c) İlgilinin ek 6 ncı maddenin ikinci fıkrası uyarınca sözleşmeyi feshetmesi,

ç) İlgilinin işe alınma açısından gerekli olan niteliklerden herhangi birini sonradan kaybetmesi,

d) İlgilinin ölümü,

hallerinden birinin vuku bulmasından dolayı hizmet sözleşmesi sona erenlere, görev yapmakta olduğu pozisyon unvanı itibariyle, Devlet Memurları Kanununa göre girebilecekleri hizmet sınıfındaki aynı veya benzeri kadro unvanı esas alınarak hizmet yılı ve öğrenim durumu aynı olan emsali personele 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesi tutarını geçmemek üzere kurumunda, çalışılan her tam hizmet yılı için ayrılış tarihindeki hizmet sözleşmesinde yazılı aylık brüt ücret tutarında iş sonu tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de, tam yıl için hesaplanan miktardan o süreye isabet eden tutar kadar ödeme yapılır.

Mevcut personel

GEÇİCİ MADDE 5 - (1) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte mülga T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğünde çalışan;

a) 657 sayılı Kanuna tabi memurların,

b) 22/1/1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvele tabi kadrolu personelin,

c) 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (II) sayılı cetvele tabi sözleşmeli personelin,

ç) İş sözleşmesi ile görev yapan işçilerin,

mevcut statüleri ile PTT'de istihdamlarına devam olunur.

(2) Birinci fıkrada belirtilen personelin; avukatlık vekalet ücreti dahil özlük ve mali hakları aynen korunur.

HÜKMÜN YORUMU;

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte PTT. de çalışan personelin statülerinde bir değişiklik yapılmamış, hangi statüde görev yapıyorlarsa aynı şekilde PTT.de çalışmaları kayıt altına alınmıştır.

Personel statüsü değişikliği

GEÇİCİ MADDE 6 - (1) Mülga T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğünde 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine tabi olarak çalışan ve mevcut statülerinde PTT'de istihdamına devam olunan personel ile işçi statüsünde istihdam edilen personelden isteyenler Yönetim Kurulunca belirlenen esaslar çerçevesinde bu Kanunda tanımlanan sözleşmeli personel statüsüne geçirilebilir, geçmek istemeyenler ile geçmesi uygun görülmeyenlerin tabi olduğu mevzuatına göre istihdamına devam olunur.

(2) Geçici 5 inci maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamında çalışmakta iken birinci fıkra kapsamında sözleşmeli personel statüsüne geçirilenlerden;

a) 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi uyarınca haklarında 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümleri uygulananların sözleşmeli olarak atandıkları tarihten başlayarak otuz gün içinde 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre sigortalı olma talebinde bulunmamaları halinde, emekli kesenekleri kendilerince, kurum karşılıkları PTT tarafından karşılanmak suretiyle 5434 sayılı Kanun ile ilgileri devam ettirilir. Bu şekilde 5434 sayılı Kanunla ilgileri devam ettirilenlerin emeklilik hak ve yükümlülüklerinin tespitinde, önceden emeklilik hak ve yükümlülüklerine esas alınmakta olan kadro, görev veya pozisyonları aynı şekilde dikkate alınmaya devam olunur. Ayrıca, bu şekilde ilgi devamında geçen süreleri kıdem aylıklarının hesabında dikkate alınır ve bunların emeklilik keseneğine esas aylık kazanılmış hak aylık derece ve kademeleri de genel hükümler çerçevesinde yükseltilmeye ve ilerletilmeye devam olunur. 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi gereğince 5434 sayılı Kanuna göre emekli keseneği ve kurum karşılığı ödenenlerden 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre sigortalı olma talebinde bulunanların sigorta primleri ile sosyal güvenliğe ilişkin diğer hak ve yükümlülükleri ise 5510 sayılı Kanunun ilgili hükümlerine göre belirlenir ve geçici 5 inci maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamında geçmiş hizmet süreleri, iş sonu tazminatına hak kazanmada ve hesabında dikkate alınır.

b) 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra göreve başlayan ve aynı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılmak suretiyle sigorta primine esas kazançları aynı Kanunun 80 inci maddesine göre belirlenenler ise taleplerine bakılmaksızın 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılır.

(3) İşçi statüsünde istihdam edilmekte iken bu madde kapsamında sözleşmeli personel statüsüne geçirilenlerin İş Kanununa tabi olarak geçirdikleri hizmet süreleri, yıllık izin sürelerinin tespitinde dikkate alınır. Bunların, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihteki yıl içinde hak kazandığı halde henüz kullanamadığı yıllık ücretli izin süresi ile bir önceki yılda yazılı olarak talepte bulunduğu halde kullanılmasına izin verilmeyen yıllık ücretli izin süreleri sözleşmeli personel statüsüne geçirildikten sonraki iki yıl içinde kullanılması kaydıyla saklı tutulur ve kendilerine kullanılmamış yıllık ücretli izin süreleri sebebiyle bir ücret ödenmez. Bu şekilde sözleşmeli personel statüsüne geçirilenlere iş mevzuatına göre herhangi bir tazminat ödenmez. Bu personelin önceden kıdem tazminatı ödenmiş süreleri hariç, kıdem tazminatına esas olan toplam hizmet süreleri, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası kapsamında istihdam edilenlere ilişkin usul ve esaslarda belirtilen iş sonu tazminatına hak kazanmada ve hesabında dikkate alınır. Bunlara, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce ilave tediye veya ikramiye ödenmiş olması halinde ödenen tutarların bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki çalışılmayan günlere tekabül eden kısmı geri alınır.

HÜKMÜN YORUMU;

- Yeni Yönetim Kurulunun personelin statü değişikliği konusunda tam yetkilendirildiği anlaşılmaktadır. Yönetim Kurulunun istemesi halinde PTT.de memur olarak çalışan personel ile işçi statüsünde çalışan personelin kendilerinin istemesi ve Yönetim Kurulunun da onaması halinde sözleşmeli personel statüsünde geçirilebileceklerdir. Sözleşmeli personel statüsüne geçmek istemeyenler ise yukarıda belirtilen Geçici Madde 5 hükmüne dayanarak aynı statülerinde görev yapabileceklerdir.

- Sözleşmeli personel statüsüne Yönetim Kurulunun uygunluğu sonucunda geçen personelden;

1- Memurlar şayet SSK.lı olmak istemezlerse 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu esaslarında çalışmaya devam edeceklerdir.

2-Memurlar şayet SSK.lı olmak isterlerse bu kez 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu esaslarında çalışmaya devam edeceklerdir ve önceki süreleri iş sonu tazminatına hak kazanmada ve hesabında dikkate alınacaktır.

Buradaki farklılık, Emekli Sandığı Kanununa göre devam edenler hakkında emekli ikramiyesi, aylık hesabı tamamıyla 5434 sayılı Kanun esaslarında, yani derece, kademe, ek gösterge, kıdem aylığı, taban aylığı, tazminat oranı, memur maaş katsayısı şeklinde bir hesaba tabi tutulmaya devam edeceklerdir, Yeni Kanuna göre devam edenler hakkında ise prime esas kazançlar üzerinden ortalama bir aylık hesabı, yani SSK. aylık hesabı şeklinde olacaktır ve iş sonu tazminatına tabi tutulacaklardır.

3- 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 2008 YILI EKİM AYINDAN sonra göreve başlayan yeni memurlar ise kayıtsız ve talebe bağlı olmaksızın SSK.lı sayılmaktadırlar.

Yürürlük

MADDE 32 - (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 33 - (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BU BAĞLAMDA SONUÇ DEĞERLENDİRMEMİZ

SORU; A.Ş personeli olmak isteyen bir personel Sosyal güvenlik yönünden 5510 sayılı kanun4-C maddesine geçmesi mi yoksa emekli sandığına tabi olarak çalışmaya devam etmesimi kendi lehine olur?

CEVAP; Emekli Sandığına tabi olarak çalışmaya devam etmesi, personelin kadro görev ünvanına gore farklı değerlendirileceğini belirtebiliriz. Kadro görev ünvanı ek göstergesi yüksek bir görev ise ve makam tazminatı alınabilecek bir görev ise Emekli Sandığına tabi olarak devam etmesi düşünülmesi gereken bir husus olabilir. SSK. lı olarak çalışması ve 1260 günden fazla da devam etmesi durumunda SSK. olarak prime esas kazançlar üzerinden ve ortalama kazançlar esas alınarak bir aylık hesabı söz konusu olacağından, alınan ücret ve prime esas kazanç tutarların azlığı veya yokluğu avantaj veya dezavantaj sağlayabileceğini belirtebiliriz.

SORU - Hangi durumda daha çok emekli ikramiyesi alır?

CEVAP - İş sonu tazminatının ödenmesinde emsali devlet memuru baz alındığından ikramiyenin azlığı veya çokluğu gibi bir durumun olmayacağını belirtebiliriz.

SORU -5510 sonrası personel içinde konuyu izah edebilirmisiniz?

CEVAP- 5510 sonrası personel tamamıyla sözleşmeli personel olacağından, 5510 sayılı Kanuna tabi olacaklardır. Aylık hesaplarında;

AYLIK = Ortalama Aylık Kazanç x Aylık Bağlama Oranı formülü esas alınacaktır.

AYRICA TAVSİYEMİZ, Kurumunuz İnsan Kaynaklarından durumunuzu detaylı olarak öğrenmeniz olacaktır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam