Uzman Erbaşlardan memur olanlar emekli olduğunda, ikramiye farkı alabilir mi?

28/03/2016 08:51:00
Yazdır

Soru

Uzman Erbaşlıktan yaş haddi dolayısıyla sivil memurluğa geçtim.15-12-2015 tarihi itibariyle 3269 ve 6000 sayılı kanun hükümlerine göre (Uzman Çavuş unvanı ile 1.derece 3.kademe den) zorunlu olarak emekli edildim.1 Ocak 2016 tarihindeki katsayı artışından dolayı Emekli Sandığı Kanunu 89.madde hükümlerinden faydalanabilir miyim ? 10 Şubat 2016 tarihinde

yayınlanan Uzman Erbaşların ek göstergelerini düzenleyen kanun hükümlerinden faydalanabilir miyim? İlginize teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim...

Cevap

Uzman Erbaşlardan memur olanlar zorunlu olarak emekli olduklarında katsayı artışından dolayı emekli ikramiye farkı alabilir mi? Uzman Erbaşların ek göstergelerindeki artıştan faydalanır mı? Sorunuz özelinde değerlendirmekteyiz.

1- Emekli İkramiye farkı;

Emekli ikramiye farkları kimlere verilir konusunu sitemizde açıklamış bulunmaktayız. Emekli Sandığı Kanunu Madde 89 hükmü içeriğinde ikramiye farkının sadece;

- Yaş haddi,

- Kadrosuzluk,

- Vazife Malullüğü,

- Ölüm

Durumunda, katsayılarda bir artış olursa ikramiye farkı verilmektedir.

3269 sayılı Kanun gereği, uzman erbaşlar sivil memurluğa geçtiklerinde diğer memurlar gibi 65 yaşına kadar görev yapamıyorlar. Bunlar ne zaman 25 yıl hizmetini ve ne zaman 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Geçici Madde 205 hükmündeki yaş gruplarını tamamlıyorlarsa emekli edilmektedirler. Bu bağlamda, 6000 sayılı Kanunla 3269 sayılı Kanun hükümlerine göre hizmet + yaş = emeklilik işleminin uygulanması durumunda ikramiye farkı verilemeyeceğini değerlendirmekteyiz.

Ancak, bu konudaki talebinizi Sosyal Güvenlik Kurumuna yapabilirsiniz. Olumsuz bir cevap olursa tercih ederseniz 2 ay içerisinde dava açabilir ve mahkemenin vereceği müspet veya menfi kararı bekleyebilirsiniz.

2- Ek Gösterge:

Uzman erbaşların ek göstergelerindeki artıştan uzman erbaşlıktaki derecenize göre yararlanabileceğinizi değerlendiriyoruz. Bu konudaki talebinizi de Sosyal Güvenlik Kurumuna yapabilir ve cevabını bekleyebilirsiniz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam