15 Temmuz şehit ve gazilerine verilen mali haklar

23/07/2016 20:22:00
Yazdır

Soru

667 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin Şehit ve Gazi olan Devlet memurları ile Şehit ve Gazi olan sivil vatandaşlarımızın sosyal güvenlikleri bakımından ilgilendiren hükümleri nasıl olacaktır. Yazımızda bu konuyu açıklamaktayız

Cevap

667 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin Şehit ve Gazi olan Devlet memurları ile Şehit ve Gazi olan sivil vatandaşlarımızın sosyal güvenlikleri bakımından ilgilendiren hükümleri nasıl olacaktır. Yazımızda bu konuyu açıklamaktayız.

Kanun Hükmünde Kararname hükmü:

Vazife malulü aylığı bağlanması ve diğer haklar

MADDE 7 - (1) 15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devamı niteliğindeki eylemler sebebiyle hayatını kaybeden veya malul olan sivillere 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi kapsamında bağlanacak aylıklarının hesabında aynı fıkranın (h) bendi hükümleri esas alınır ve kendileri ile hak sahipleri, söz konusu (h) bendi kapsamında bulunanlara ilgili mevzuatında sağlanan diğer haklardan aynı şekilde yararlandırılır. Ancak, dul ve yetimlerine bağlanacak aylığın toplam tutarı, malulün ya da ölenin kendisine bağlanacak aylıktan az olamaz. Ayrıca, bunlar ile bu eylemler sebebiyle yaralananlar hakkında 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanunun nakdi tazminat hükümleri uygulanır. Bu şekilde bağlanacak aylıklarda, genel sağlık sigortası primi dahil, prim ve prime ilişkin borç olmama şartı aranmaz.

(2) Birinci fıkra kapsamına giren ve 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu kapsamında emeklilik ikramiyesine müstahak olanların emeklilik ikramiyeleri, en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) 115 katından az olmamak üzere, 3713 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi hükümleri esas alınarak ödenir.

Birinci fıkra kapsamına girmekle birlikte emeklilik ikramiyesine müstahak olmayan sivillerden yaşamak için gereken hareketleri yapamayacak ve başkasının yardım ve desteğine muhtaç olacak derecede malul olanların kendileri ile ölenlerin kanuni mirasçılarına en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) 170 katı, diğer malullere ise en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) 115 katı tutarında ek tazminat, nakdi tazminata ilişkin esas ve usuller çerçevesinde ilgili kurumlar tarafından ödenir.

BİRİNCİ BÖLÜM;

15 Temmuz 2016 tarihinde terörist FETÖ/PDY örgütü üyelerince alçakça girişilen darbe girişiminde şehit ve gazi olmuş KAMU GÖREVLİLERİ hakkında 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ile verilen sosyal güvenlik hakları uygulanacaktır.

Söz konusu haklar:

1- Şehit olanların kanuni mirasçılarına en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) 100 katı; Gazi olanlardan yaşamak için gerekli hareketleri yapmaktan aciz ve hayatını başkasının yardım ve desteği ile sürdürebilecek şekilde malul olanlara 200 katı, diğer engelli hale gelenlere 100 katının % 25 inden % 75 ine kadar, yaralananlara ise % 20 sini geçmemek üzere engellilik ve yaralanma derecesine göre nakdi tazminat ödenecektir.

2- Devlet memurlarına emekli ikramiyelerinde 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu hükümleri gereği; Gazi olanlardan yaşamak için gereken hareketleri yapamayacak ve başkasının yardım ve desteğine muhtaç olacak derecede gazi olanlar ile şehitlerin dul ve yetimlerine en yüksek devlet memuru yani Başbakanlık Müsteşarının aylığı üzerinden, diğer gazilere ise mevcut aylıkları üzerinden, 115 katından az olmamak üzere ödenecektir.

3- Şehitlerimizin hak sahipleri ile gazilerimize ödenecek vazife malullüğü aylıklarında 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu Madde 21/a bendi hükmü gereği, gazi olanlarla, şehit olanların aylığa müstehak dul ve yetimlerine bağlanacak aylığın toplam tutarı, bunların görevde olan emsallerinin almakta oldukları aylıklardan; emekli olanların şehit olmaları halinde ise, dul ve yetimlerine bağlanacak aylığın toplam tutarı ve Kanuna göre kendisine bağlanabilecek emekli aylığından az olamayacaktır.

İKİNCİ BÖLÜM

15 Temmuz 2016 tarihinde terörist FETÖ/PDY örgütü üyelerince alçakça girişilen darbe girişiminde şehit ve gazi olmuş SİVİL VATANDAŞLARIMIZ hakkında 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ile verilen sosyal güvenlik hakları uygulanacaktır.

1- Sivil Vatandaşlarımızdan Şehit ve Gazi olanlar hakkında da 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21 inci maddesinin aşağıda belirteceğimiz hükümleri uygulanacaktır. Ayrıca 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanunun nakdi tazminat hükümleri uygulanmak suretiyle yukarıda belirttiğimiz oranlarda nakdi tazminat uygulanacaktır.

2- Emekli ikramiyesine müstehak olmayan sivil vatandaşlarımızdan yaşamak için gereken hareketleri yapamayacak ve başkasının yardım ve desteğine muhtaç olacak derecede malu olan gazilerimizin kendileri ile şehit olanların kanuni mirasçılarına en yüksek Devlet memuru aylığının yani Başbakanlık Müsteşarının (ek gösterge dahil) aylığının 170 katı, diğer gazilerimize ise 115 katı tutarında ayrıca ek tazminat ödenecektir.

3- Sivil vatandaşlarımızdan şehit olanların eş, ana ve babaları ile bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamına giren çocuklarına; gazilerimizin kendilerine bağlanacak aylıklarda 3713 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin ( h ) bendi esas alınacaktır. Ancak, dul ve yetimlerine bağlanacak aylığın toplam tutarı, gazinin ya da ölenin kendisine bağlanacak aylıktan az olmayacaktır.

3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu Madde 21/ h ve j bendi hükümleri:

h) (Erbaş ve erlerden veya geçici veya gönüllü köy korucularından; terörle mücadele görevi ifa ederken yaralanarak veya engelli hale gelerek ilgili mevzuatına göre malullük aylığı bağlanması koşullarının oluştuğu tespit olunanlar, 2330 sayılı Kanuna göre aylık bağlanması hakkından ve bu fıkranın (c), (d) ve (g) bentlerindeki haklardan, bunların eş, ana ve babaları ile bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamına giren çocukları da bu fıkranın (d) bendinde düzenlenen haklardan yararlandırılır. Erbaş ve erlerden veya geçici veya gönüllü köy korucularından; aynı sebeplerle hayatını kaybedenlerin veya bu fıkra kapsamında malul olması sebebiyle aylık almakta iken hayatını kaybedenlerin dul aylığına müstehak eşi, ana ve babaları ile yetim aylığına müstehak çocukları 2330 sayılı Kanun hükümlerine göre aylık bağlanması hakkından ve bu fıkranın (c) ve (d) bendindeki haklardan yararlandırılır. Bu fıkra kapsamında er ve erbaşlar için bağlanacak aylıklar, bitirmiş oldukları okullar neticesinde hak kazandıkları unvanlar üzerinden yürütmüş oldukları kamu görevleri sebebiyle daha yüksek aylık bağlanmasına ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla; en az dört yıllık yüksek öğrenim mezunu olanlar sekizinci derecenin birinci kademesindeki, diğerleri ise eğitim durumlarına bakılmaksızın onuncu derecenin birinci kademesindeki "Memur" unvanlı kadrolarda bulunanların emekli keseneğine esas aylıkları üzerinden hesaplanacak vazife malullüğü aylığı tutarından düşük olamaz ve bunlar için 5434 sayılı Kanunun ek 77 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine göre yapılacak yükseltmelerde aynı unvan ve derece başlangıç olarak esas alınır ve derece yükselmelerinde kadro şartı aranmaksızın yüksek öğrenim mezunu gibi işlem yapılır.

j) Terör eyleminin ortaya çıkarılması, etkilerinin azaltılması veya bertaraf edilmesinin sağlanmasında yardımcı ve faydalı olanlar bu faaliyetlerinden dolayı hayatını kaybettikleri, yaralandıkları veya engelli hale geldikleri; ilgili valinin teklifi üzerine Nakdi Tazminat Komisyonu tarafından karara bağlanan sivillerden Sosyal Güvenlik Kurumuncailgili mevzuatına göre malullük aylığı bağlanması koşullarının oluştuğu tespit olunanların kendileri, 2330 sayılı Kanuna göre aylık bağlanması hakkından ve bu fıkranın (c), (d) ve (g) bentlerindeki haklardan, bunların eş, ana ve babaları ile bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamına giren çocukları da bu fıkranın (d) bendinde düzenlenen haklardan yararlandırılır. Yukarıda sayılanlardan aynı sebeplerle hayatını kaybedenlerin veya bu fıkra kapsamında malul olması sebebiyle aylık almakta iken hayatını kaybedenlerin dul aylığına müstehak eşi, ana ve babaları ile yetim aylığına müstehak çocukları 2330 sayılı Kanun hükümlerine göre aylık bağlanması hakkından ve bu fıkranın (c) ve (d) bendindeki haklardan yararlandırılır.

Bu soru 25,932 defa okundu. 2 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam