25 Yaşını Aşan Kız Çocuklarının Tedavi Yardımı

14/02/2004 00:00:00
Yazdır

Soru

Devlet memurları tedavi yardımı beyannamesine göre kız çocuklarına, 25 yaşına kadar, çalışan anne yada babası bakabilmektedir. Ancak, başka bir üniversiteden gelen bir memurun 25 yaşını aşan bir kız çocuğuna 2003 aralık ayında sağlık karnesi verilmiş. Acaba hangi işlem doğrudur?

Cevap

657 sayılı Kanunun Çocuk İçin Aile Yardımı Ödeneği Verilmeyecek Halleri düzenleyen 206'ncı maddesinde, 19 yaşını dolduran çocuklara aile yardımı ödeneği verilmeyeceği belirtilmiş ancak istisna olarak şu açıklamaya yer verilmiştir: "19 yaşını bitirdiği halde evlenmemiş kız çocuklarına 25 yaşını dolduruncaya ve yüksek öğrenim yapmakta bulunan erkek çocuklar için 25 yaşını geçmemek üzere öğrenimlerini bitirinceye kadar ve çalışamayacak derecede malullükleri resmi sağlık kurulu raporu ile tesbit edilenler için süresiz olarak ödeneğin verilmesine devam olunur".

Diğer yandan, 657 sayılı Kanunun Tedavi Yardımını düzenleyen 209'uncu maddesinde; "Devlet Memurları ile herhangi bir şekilde sağlık yardımından yararlanmayan eşlerinin veya bakmakla yükümlü oldukları ana, baba ve ikiden fazla dahi olsa aile yardımına müstehak çocuklarının, hastalanmaları halinde, evlerinde veya resmi veya özel sağlık kurumlarında ayakta veya yatarak tedavileri kurumlarınca sağlanır. Ancak tedavi giderleri ve yol masraflarının ödenebilmesi için, tedaviye resmi tabip raporu ile lüzum gösterilmesi şarttır."hükmü yer almaktadır.

Bu hükümler birlikte değerlendirildiği takdirde, evlenmemiş kız çocuklarının 25 yaşını dolduruncaya kadar sağlık yardımı sağlanması gerekmektedir. Ancak, kız veya erkek çocuklardan çalışamayacak derecede malullükleri resmi sağlık kurulu raporu ile tesbit edilenler içinse yaş şartı dikkate alınmaksızın sağlık yardımı sürekli olarak yapılır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam