Adaylık süresi, eğitim bitmediği gerekçesiyle, 2 yılı aşabilir mi?

17/09/2018 17:59:00
Yazdır

Soru

Merhabalar;

Eşim 31.08.2016 tarihinde aday memur olarak göreve başladı. 2017 yılında yapılan aday memur eğitime doğum izninde olduğu için katılamadı. Haziran yılında yapılan aday memur eğitimine katıldı. Yalnız aday memur eğitimi 2018 Kasım sonuna kadar çalıştığı bölge devam edecekmiş. Ama eşimin 2 yıllık aday memurluk süresi Ağustos 2018 sonunda doldu ve çalıştığı kuruma adaylığını onaylaması için başvuruda bulundu. Çalıştığı kurum aday memurluk eğitimi kasım sonuna kadar devam edeceğini öne sürerek adaylığını onaylamadı ve eş durumunda tayin olayımız olmadı. Kurumun adaylığı onaylamaması yasal mı? Bizim ne yapmamız lazım? Cevap verebilirseniz çok memnun olurum.

Cevap

Devlet Memurları Kanunu'nun "Adaylığa kabul edilme" süresi başlıklı 54. maddesi ile "Asli memurluğa atanma" başlıklı 58. maddesi aşağıdaki şekildedir.

"Madde 54 - Sınavlarda başarılı olanlardan Devlet memurluğuna girmek isteyenler başarı listesindeki sıraya ve 47'nci maddeye göre ilan edilen kadro sayısı kadar, kurumlarınca memur adayı olarak atanırlar.

Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz."

"Madde 58 - Adaylık devresi içinde eğitimde başarılı olan adaylar disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile onay tarihinden geçerli olmak üzere asli memurluğa atanırlar. Asli memurluğa geçme tarihi adaylık süresinin sonunu geçemez."

Kamu kurum ve kuruluşlarının 2 yıllık süre içerisinde gerekli eğitimleri tamamlaması ve başarılı olan aday memurları asli memurluğa ataması gerekir. İlgili kanun maddesinde açık olarak asli memurluğa geçme tarihinin adaylık süresinin sonunu geçemeyeceği belirtilmiştir. İlgili kanun maddelerini belirtmek suretiyle yazılı olarak kuruma başvuru yapabilirsiniz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam