Halen kamuda çalışanlar da EKPSS sonucuyla yerleşebilir mi?

31/01/2020 10:59:00
Yazdır

Soru

2018 eylülde KPSS ile .... iline lisans hemşire olarak 3+1 ile atandım. Daha sonradan oluşan engel durumundan .... %75 engelli rapor aldım buna istinaden iki sorum olacak;

1- Sağlık mazereti başvurusu yaptım ancak 3 yıl şartı cevabı geldi tayin için başka yolu yok mu?

2- EKPSS ye girip tercih yapıp atanmamda engel var mı?

Cevap

Cevap

26 Nisan 2020 tarihinde yapılacak EKPSS için 24 Ocakta başlayan başvurular 12 Şubat 2020 Çarşamba gününe kadar devam edecek olup; dört yıl süreyle geçerli olan sınav sonuçları, memur ve işçi statüsünde personel istihdam eden kamu kurum ve kuruluşlarına engelli personel alımlarında kullanılmaktadır.

Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmeliğin 14. maddesinin birinci fıkrasında, "Halen memur olarak calısmakta olanlar, baska hizmet sınıfı kapsamındaki kadrolar ile bulundukları kadrolardan farklı olmak kaydıyla mezunu oldukları egitim programları itibarıyla ihraz etmis oldukları unvanlara iliskin kadrolar haric olmak uzere bu Yonetmelik kapsamında yerlestirme islemlerine basvuramaz, yerlestirilseler dahi atamaları yapılamaz." hükmü yer almaktadır. Bu hüküm halihazırda çalışmayan ve kamuda memuriyet kadrosuna atanmayı bekleyen engellilerin lehine olup, daha fazla açıktan engelli istihdam edilmesine yöneliktir.

Yukarıda yer verilen Yönetmelik hükmüyle, halen 657 sayılı Kanuna tabi memur statüsünde istihdam edilen engelli personelin EKPSS sonuçlarına dayalı olarak atanmalarına kısıtlama getirilmektedir. Ancak bu düzenleme, farklı hizmet sınıfındaki bir kadroya veya öğrenim durumu itibarıyla ihraz edilen unvanlara atamalar için herhangi bir engel oluşturmamaktadır. Yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan engelli bir personel EKPSS sonuçlarına göre yapılan yerleştirme çerçevesinde GİH sınıfına atanabilecek ancak YH sınıfındaki başka unvanlı bir kadroya atanamayacaktır. Teknik hizmetler sınıfında teknisyen kadrosunda görevli bir personel mezuniyet şartını taşıması halinde EKPSS sonuçlarına göre mühendis kadrosuna atanabilecektir.

Diğer taraftan kamuda halen memur statüsü dışında sözleşmeli olarak veya işçi statüsünde çalışan bir personel, unvanları aynı bile olsa EKPSS'ye dayalı olarak 657 sayılı Kanuna tabi kadrolara atanabilecektir. Örneğin, sözleşmeli hemşire yerleştirme sonucunda hemşire kadrosuna atanabilecektir. 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi, 375 sayılı KHK'nin ek 27. maddesi, 399 sayılı KHK'nin 3/c maddesi ile özel mevzuatında yer alan hükümlere göre istihdam edilen diğer sözleşmeli personel EKPSS'ye girebilecek ve sınav sonucuna dayalı olarak yapılacak yerleştirmelerde unvan kısıtlaması olmaksızın memur kadrolarına atanabilecektir. Aynı durum kamu işçileri için de geçerlidir.

Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığında 3+1 sistemi ile görev yapan sözleşmeli personelin durumu ise farklılık göstermektedir. Söz konusu personel 3 yıllık sözleşmeli statüdeki çalışması sonrasında 657 sayılı Kanuna tabi memur statüsüne geçirilmektedir. Bu kapsamdaki personel sözleşmeli çalıştıkları dönem içinde EKPSS yerleştirmelerine başvurabilir ve yerleştirilmeleri halinde sınıf ve unvan ayrımı olmaksızın atamaları yapılmak zorundadır. Ancak üç yıllık sürenin akabinde kadroya geçen ve yerleştirme döneminde memur statüsünde olanlar ise sadece farklı hizmet sınıfındaki kadrolar ile öğrenim durumuna göre ihraz edilen farklı unvanlar için tercih yapabilecektir.

İlk soruyla ilgili olarak ise olumlu bir cevap vermek mümkün gözükmüyor. 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 45/A maddesi 3 yıllık dönem içinde sadece eş durumu mazeretine bağlı yer değişikliğine imkan tanımakta, sağlık mazeretini ise dikkate almamaktadır.

Bu soru 13,131 defa okundu. 6 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam