OHAL Komisyonu kararıyla dönen öğretmen, açıktaki süreleri için kademe alır mı?

27/04/2020 23:39:00
Yazdır

Soru

672 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarıldım. Devam eden süreçte 7075 sayılı kanunla kurulan Cumhurbaşkanlığı OHAL İnceleme Komisyonunun 13.02.2020 tarihli kararıyla kamu görevine iade edildim. 2016 haziran itibariyle 4.derece 1.kademeye yükselmiştim. Aynı kademeden göreve başlattılar. Acaba göreve dönenlerin derece kademe alma hakkı var mıdır?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 64. maddesine göre bulunduğu kademede en az bir yıl çalışmış olan ve bulunduğu derecede ilerleyebileceği bir kademe bulunan memurlar, hak kazandıkları tarihten geçerli olmak üzere ve başkaca bir işleme gerek kalmaksızın bir ileri kademeye ilerlemiş sayılmaktadır.

Aynı Kanunun 68. maddesine göre ise memurun derece yükselmesi yapabilmesi için:

a) Üst derecelerden boş bir kadronun bulunması,

b) Derecesi içinde en az 3 yıl ve bu derecenin 3. kademesinde 1 yıl bulunmuş,

c) Kadronun tahsis edildiği görev için öngörülen nitelikleri elde etmiş,

olması şarttır.

7145 sayılı Kanunun 22. maddesiyle 7075 sayılı Kanunun 10. maddesinin yeniden düzenlenmesi sonrasında kanun hükmünde kararname hükümleri ile göreve iadesine karar verilenlerle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu kararıyla göreve iade edilenlerin hakları arasındaki ayrım ortadan kaldırılmış, her iki şekilde göreve iade edilenler eşit haklara sahip kılınmıştır. 7075 sayılı Kanunun mevcut 10. maddesine göre;

- Komisyon tarafından başvurusu kabul edilenlerin, kamu görevinden çıkarılmalarına ilişkin KHK hükümleri tüm hüküm ve sonuçlarıyla ortadan kalkmış sayılmaktadır.

- Kamu görevine iadesine karar verilenlerin eski kadro veya pozisyonlarına atanması esastır.

- İlgililerin atanacağı kadro ve pozisyonlar atama onayının alındığı tarih itibarıyla ilgili mevzuatı uyarınca ihdas, tahsis ve vize edilmiş sayılmaktadır.

- Bu kapsamda ataması yapılıp göreve başlayanlara, kamu görevinden çıkarılma tarihlerini takip eden aybaşından göreve başladıkları tarihe kadar geçen süreye tekabül eden mali ve sosyal hakları ödenmektedir.

Mülga Devlet Personel Başkanlığı, kanun hükmünde kararname ile göreve iade edilenlerle ilgili 11.2.2018 tarihli ve 1022 sayılı görüş yazısında; göreve iade edilenlerin kamu görevinden çıkarıldıkları tarihten göreve başladıkları güne kadar geçen sürelerinin çalışılmış sayılacağını belirterek, çalışılmış sayılan bu sürelerin 657 sayılı Kanunun 64. maddesi kapsamında, bulunulan kademede en az bir yıl çalışmış olma kaydıyla verilen kademe ilerlemesinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etmiştir.

7145 sayılı Kanunla yapılan değişiklik sonrasında KHK hükümleriyle göreve iadesine karar verilenlerle Komisyon tarafından başvurusu kabul edilerek göreve iade edilenlerin haklarının eşit hale getirildiği dikkate alındığında mülga Devlet Personel Başkanlığının yukarıda yer verilen görüşünün Komisyon tarafından başvurusu kabul edilenler hakkında da uygulanması gerekmektedir.

Ayrıca ilgililerin açıkta geçen sürelerine ilişkin mali ve sosyal haklarının ödenecek olması karşısında, mali ve sosyal hakların temel bir unsuru olan derece/kademe intibakının yapılması bir zorunluluktur.

Sonuç olarak, yeniden atanmanız sonrasında derece/kademeniz belirlenirken kamu görevinden çıkarıldığınız tarihi takip eden aybaşından göreve başladığınız tarihe kadar geçen sürenin çalışılmış gibi değerlendirilerek kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi için gerekli sürelerin hesabında dikkate alınması gerektiğini değerlendirmekteyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam