24 saat hizmet, nöbet ve icap ücretlerine dair sorular

15/10/2006 17:54:00
Yazdır

Soru

Sitenizi devamlı takip ediyorum ve çok faydalanıyorum.Bunun için size çok teşekkür ederim.Benim de size bazı sorularım olacak.Cevaplarsanız sevinirim.Yataklı Tedavi Kurumları Yönetmeliğinde Yoğun-bakım ve acil servislerinin çalışmalarını düzenleyen maddede mesai saatlerinin 24 saat çalışacak şekilde olması gerektiğini belirtilmiştir.
1)Tüm sağlık hizmetlerinin 24 saat verildiği düşünüldüğünde buradaki anlam haftalık çalışma saatlerini mesai saatleri dışında da çalışmak suretiyle tamamlanabileceği şeklinde olabilir mi? Örneğin haftalık çalışma saati olan 45 saat, salı ve cumartesi günleri 24 saat çalışarak tamamlamış olur mu?(İki günün toplamı 48 saat ediyor)
2) Tutulan nöbetlerin karşılığında ücret değilde izin şeklinde tercihe bağlı kullanılabilir mi?
3)Tüm servislerde icap nöbetleri yapılıyor."Nöbet ücreti alınan durumlarda icap haklarından faydalanamazsınız deniyor"
Doğru mudur? Teşekkürler...kolay gelsin.....

Cevap

1-Soruları yönlendiren arkadaşımız tüm sağlık hizmetlerinin 24 saat aralıksız verildiğini öne sürerek sorularını yönlendirmiştir. Oysa ki acil sağlık hizmetleri, ambulans hizmetleri, yoğun bakım, doğumhane ve yataklı tedavi kurumlarındaki servis hizmetleri gibi bir kısım hizmetler 24 saat aralıksız verilmektedir. Bazı sağlık hizmetleri ise (koruyucu sağlık hizmetlerinin çoğunluğu, poliklinik hizmetleri, sağlık kurulu hizmetleri vs) sadece mesai saatleri içerisinde verilmektedir. 24 saat aralıksız hizmet verilen ünitelerde mesai saati kavramı bulunmamaktadır. Sağlık personeli idarenin hazırlayacağı nöbet çizelgesine göre haftalık 45 saatlik çalışma saatini tamamlamak ile mükelleftir. Şayet çalıştığınız ünite 24 saat aralıksız hizmet veren ve nöbet sistemi ile çalışılan bir ünite ise idarenin de oluru ile haftalık çalışma saatini iki gün nöbet tutarak tamamlamanız mümkündür. Ancak 24 saat aralıksız nöbet tutmanın hem çalışanın sağlığı, hem de verilen hizmetin verimliliği açısından doğru olmayacağı kesindir.

2- Sağlık Bakanlığı genelgelerine göre tutulan nöbetlere öncelikle nöbet izni verilmesi istenilmektedir. Ancak nöbet izni verilmesi durumunda hizmetin aksaması söz konusu ise bu durumda nöbet izni verilmeyip, nöbetin ücretlendirilmesi istenilmektedir. Çalışan personelin tuttuğu nöbet için, nöbet izni veya nöbet ücretini tercih etme hakkı bulunmamaktadır. Burada idarenin takdiri önemli ve belirleyicidir.

3- Sorunuzda belirttiğiniz icap haklarından kastedilenin ne olduğu anlaşılmamıştır. İcap nöbeti kurum yerine evde tutulan, ihtiyac duyulduğunda personelin çağrıldığı nöbet türüdür. Bir yıl öncesine kadar icap nöbetlerine herhangi bir ücret ödenmemekte idi. Artık icap nöbetlerine de normal nöbet ücretinin % 30 oranında nöbet ücreti ödenmektedir. İcap nöbetinin normal nöbete göre daha kolay olması nedeni ile ücreti de daha az olarak belirlenmiştir. Yani İcap nöbeti uygulaması olan kurum ve kuruluşlarda sağlık çalışanı hem icap nöbeti ücretinden faydalanır, hem de nöbetini icap nöbeti şeklinde evinde tutabilir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam