Eşin tedavi giderlerinin karşılanabilmesi için, eşin T.C. vatandaşı olma zorunluluğu var mıdır?

28/01/2007 10:23:00
Yazdır

Soru

Merhaba
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak 8 yıldır Memur olarak çalışmaktayım.

15.12.2006 tarihinde Ukrayna vatandaşıyla Resmi Olarak Nikahlandım. Ancak Kurumum Eşime T.C. Vatandaşlık Numarası almadan sağlık Karnesi verilemeyeceğini iddia ediyor ancak herhangi bir dayanak gösteremiyor. Ancak Ben de "Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliğinin 38 inci maddesi uyarınca; bütün memurlara, herhangi bir şekilde sağlık yardımından yararlanmayan eşlerine, bakmakla yükümlü bulundukları ana, baba ve aile yardımına müstahak çocuklarına birer sağlık karnesi verilir." den başka bir açıklama ve dayanak gösteremiyorum. Ancak İdare hala verilemeyeceğini iddia ediyor ve kendisine bir dayanağın gösterilmesini istiyor.
Bu durumda konu muallakta kalmış oluyor. Eşim Mevcut Kanunlara göre Ancak 3 yıl sonra Türk Vatandaşlığı için müracaat edebiliyor.
Bu sorunuma bir çözüm bulabilirseniz gerçekten çok sevinirim. Herhangi bir kanun, Yönetmelik, Mahkeme Kararı v.s. varsa bana yol göstermenizi rica ediyorum.
İyi Çalışmalar diliyorum
Teşekkürler

Cevap

657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 209 uncu maddesinin 1 inci fıkrasında; "Devlet memurları ile herhangi bir şekilde sağlık yardımından yararlanmayan eşlerinin veya bakmakla yükümlü bulundukları ana baba ve ikiden fazla dahi olsa aile yardımı ödeneğine müstehak çocuklarının hastalanmaları halinde, evlerinde veya resmi veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarında ayakta veya yatarak tedavileri kurumlarınca sağlanır. Ancak, tedavi ve yol masraflarının ödenebilmesi için, tedaviye tabip raporu ile lüzum gösterilmesi şarttır." hükmü ile tedavi yardımından yararlanacak olanları, Devlet Memurlarının kendileri, herhangi bir şekilde sağlık yardımından yararlanmayan eşleri ve bakmakla yükümlü oldukları ana, baba ve çocukları tadat ederek (saymak suretiyle) sınırlayıcı bir düzenleme yapılmış bulunmaktadır.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 209 ve 210 ncu maddelerinin uygulanmasını sağlamak amacı ile 210 ncu maddenin 2 nci fıkrası hükmüne dayanılarak hazırlanan ve 27.2.1973 tarih ve 7/6913 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliğinin 3 ncü maddesi kimlerin tedavi yardımından yararlanabileceğini ayrıca hükme bağlamıştır. Anılan maddenin 3n üncü maddesinin (b) bendinde Devlet Memurunun herhangi bir şekilde sağlık yardımından yararlanamayan eşinin sağlık yardımından faydalanacağı belirtilmiştir.

Anılan madde de tedavi yardımından yararlanabilecekler:
a) Devlet Memuru,
b) Devlet Memurunun herhangi bir şekilde sağlık yardımından yararlanamayan eşi,
c)Devlet Memurunun bakmakla yükümlü olduğu ve herhangi bir şekilde sağlık yardımından yaralanmayan ana, baba,
d) Devlet Memurunun aile yardımı ödeneğine hak kazanan çocukları,
olarak tesbit edilmiştir.

Yukarıdaki yer verilen açıklamalar çerçevesinde Devlet Memurunun herhangi bir şekilde sağlık yardımından yararlanamayan eşinin tedavi giderlerinin kurumlarınca karşılanacağına dair amir hüküm bulunmaktadır.

Eşin tedavi yardımından faydalanması için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerektiği yönünde bir düzelemeye de rastlanılmamıştır.

Devlet memurlarının yabancılarla evlenmesini engelleyen bir yasal düzenleme de bulunmamaktadır.

Ayrıca, Yabancı uyruklu anne ve babanın tedavi giderinin karşılanması konusuna ilişkin olarak devlet personel başkanlığının görüşü için bakınız.

Belirtilen açıklamalar çerçevesinde kurumunuz müracaatınıza rağmen sağlık karnesi vermez ise hakkınızı yargı yolu ile almanız mümkündür.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam