'Çalıştığı yerde ikamet etme mecburiyetine' uymayan 4924'lüye sırasıyla hangi cezalar verilir?

11/10/2007 10:22:00
Yazdır

Soru

Merhaba!
Ben 3 yıl önce kadrolu doktor olarak çalışırken 4924 sözleşmeli doktorluğa geçtim. Ama benden çalıştığım yerde ikamet etmemi istediler şartlar çok zor olduğu için ikamet edemedim. Bundan dolayı hakkımda açılan ilk soruşturmada aylıktan kesme cezası verildi. İkinci soruşturmada da kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verildi. Bundan sonra açılacak bir soruşturmada da muhtemelen bir üst ceza verilmesi gerektiğinden bana devlet memurluğundan çıkarma cezası mı verilir?
Şimdi sözleşmeliden istifa edip tekrar kadroluya dönmeyi düşünüyorum burada aldığım cezalar kadrolu sicilime de geçecek mi?
Yoksa orda tekrar eski temiz sicilim mi geçerli olacak. Şimdi 4924 de bana devlet memurluğundan çıkarma cezası verseler kadroya döndüğümde de devlet memurluğundan çıkarılmış sayılır mıyım?
Bu sorularım cevapları benim için çok önemli ona göre buradan hemen istifa edeceğimden hızlı cevap yazarsanız sevinirim.

Cevap

Bilindiği gibi, Sağlık Bakanlığında, sağlık personeli temininde güçlük çekilen yerlerde sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilmesini teminen 10/07/2003 tarih ve 4924 sayılı Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla, düzenleme yapılmıştır.

4924 sayılı Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılmasına İlişkin Kanun

4924 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin 5 inci fıkrasında "Sözleşmeli personelin, istihdam edildikleri hizmet birimlerinin bulundukları yerleşme merkezlerinde (mücavir alanları dahil belediye ve köy hudutları içerisinde) sözleşme süresince ikamet etmeleri esastır."hükmü yer almaktadır.

Ayrıca. 4924 sayılı Kanunun 20/10/2005 tarihli ve 5413sayılı Kanunun 4 üncü maddesi ile değişik çeşitli hükümler başlıklı 9 uncu maddesinde ise "Sözleşmeli personel, istekleri üzerine Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı ile ilişkilendirilir. Diğer sosyal güvenlik kurumlarıyla ilişkilendirilen sözleşmeli personel hakkında 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 40 ıncı maddesi hükmü uygulanır. Sözleşmeli personel, emsali Devlet memuru dikkate alınarak 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerinden yararlandırılır.
Sözleşmeli personel hakkında uygulanacak disiplin cezaları ile sicil hususunda bu Kanun ile ilgili düzenlemeler dışında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ilgili maddelerine göre işlem yapılır. Aylıktan kesme cezası, sözleşmeli personelin brüt ücretinin 1/30-1/8 arasında kesinti yapılması; kademe ilerlemesinin durdurulması cezası, sözleşmeli personelin ücretinin belirlenmesinde esas alınan kıdem süresinde indirim yapılması; Devlet memurluğundan çıkarma cezası ise sözleşmenin feshedilmesi suretiyle uygulanır. Sözleşmeli personele disiplin cezalarının uygulanması ile sicil verilmesine ilişkin usul ve esaslar Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Bakanlık tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
(Değişik üçüncü fıkra: 20/10/2005-5413/4 md.) Devlet memuru olarak çalışmaktayken bu Kanun çerçevesinde sözleşmeli personel statüsüne geçenler, sözleşmelerinin bitiminde istekleri halinde 657 sayılı Kanunun ilgili hükümlerine göre söz konusu statüye geçerken çalıştığı il emrindeki Bakanlığa ait boş Devlet memurluğu kadrolarına naklen atanırlar. Ancak, durumlarına uygun kadronun bulunmaması ve ilgilinin talebi halinde Bakanlığın uygun göreceği il emrindeki Bakanlığa ait boş Devlet memurluğu kadrolarına naklen atanırlar.
Sözleşmeli personel hakkında; 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu, 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun ile 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu hükümleri de uygulanır.
Sözleşmeli personele karşı görevi ile ilgili veya görevi başında işlenen suçlar Devlet memuruna karşı işlenmiş sayılır.
Sözleşmeli personelin çalışma usul ve esasları ile bu Kanunun uygulanmasına ilişkin diğer hususlar Sağlık Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir."denilmektedir.

Sözleşmeli Sağlık Personeli Hizmet Sözleşmesi

Sağlık Bakanlığı ile personel arasında imzalanan sözleşmenin 7 ve 20 maddelerinde de "7- İlgilinin; sözleşme süresince, istihdam edildiği hizmet biriminin bulunduğu yerleşme merkezinde (mücavir alanları dahil belediye ve köy hudutları içerisinde) ikamet etmesi esastır.
20- İlgili hakkında uygulanacak disiplin cezaları ile sicil hususunda, 4924 sayılı Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile ilgili düzenlemeler dışında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ilgili maddelerine göre işlem yapılır. Aylıktan kesme cezası, sözleşmeli personelin brüt ücretinde 1/30-1/8 arasında kesinti yapılması; kademe ilerlemesinin durdurulması cezası, sözleşmeli personelin ücretinin belirlenmesinde esas alınan kıdem süresinde indirim yapılması; Devlet memurluğundan çıkarma cezası ise sözleşmenin feshedilmesi suretiyle uygulanır. İlgili, Kurumca çıkarılan sözleşmeli personele disiplin cezalarının uygulanması ile sicil verilmesine ilişkin usûl ve esasları belirleyen Yönetmelik hükümlerine uymayı kabul eder." hükümleri yer almaktadır.

Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun Devlet memurlarına uygulanacak disiplin cezaları ve ceza uygulanacak fiil ve halleri düzenleyen 125 inci maddenin aylıktan kesme cezasını gerektiren fiil ve hallerin sayıldığı (C)bendinin g) alt bendinde ise "İkamet ettiği ilin hudutlarını izinsiz terketmek," fiili sayılmıştır. 125 inci madde de ayrıca, "Disiplin cezası verilmesine sebep olmuş bir fiil veya halin cezaların sicilden silinmesine ilişkin süre içinde tekerrüründe bir derece ağır ceza uygulanır. Aynı derecede cezayı gerektiren fakat ayrı fiil veya haller nedeniyle verilen disiplin cezalarının üçüncü uygulamasında bir derece ağır ceza verilir…
Öğrenim durumları nedeniyle yükselebilecekleri kadroların son kademelerinde bulunan Devlet memurlarının, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının verilmesini gerektiren hallerde, brüt aylıklarının 1/4'ü - 1/2'si kesilir ve tekerrüründe görevlerine son verilir."
hükmü yer almaktadır.

Anılan hükümler çerçevesinde; ayıktan kesme cezasını gerektiren bir fiili işleyen devlet memuruna bu ceza verildikten sonra fiili tekrar işlemesi halinde memura aylıktan kesme cezasının bir ağır disiplin cezası olan kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilmesi mümkündür. Devlet memuru aylıktan kesme cezasını gerektiren bir fiili tekrar işlemesi halinde kişiye tekrar kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının verilmesi mümkündür. Devlet memuruna aylıktan kesme cezasını gerektiren bir fiili 3 defa işlemesi sebebiyle Devlet memurluğundan çıkarma cezası verilemez.

Yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde;
1-Devlet memurunun ayıktan kesme cezasını gerektiren fiili 3 defa işleyen Devlet memuru aylıktan kesme cezası ve iki defa kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile tecziye edilmesi mümkündür.
2- 4924 sayılı Kanun uyarınca sözleşmeli doktor statüde istihdam edilen personelin aylıktan kesme cezasını gerektiren bir fiili 3 defa işlemesi halinde ise sözleşmeli personele önce aylıktan kesme cezası ve iki defa 4924 sayılı kanunun 9 uncu maddesinin 2 nci fıkrası hükmü uyarınca; personelin ücretinin belirlenmesinde esas alınan kıdem süresinde indirim yapılması; suretiyle uygulanması gereklidir.
3-4924 satılı Kanunun 5 inci maddesi ve imza ettiği sözleşmenin 7 inci maddesi hükmü uyarınca sözleşmeli personelin istihdam edildikleri hizmet birimlerinin bulundukları yerleşme merkezlerinde (mücavir alanları dahil belediye ve köy hudutları içerisinde) sözleşme süresince ikamet etmeleri yasal bir zorunluluktur. Kanun ve Sözleşme esaslarına aykırı hareket eden sözleşmeli personelin sözleşmesi idare tarafında bu haklı gerekçeye bağlı olarak her zaman fesih edilebileceği değerlendirilmiştir.
4-4924 sayılı Kanuna tabi personele memuriyetten çıkarma cezası verilemez, 4924 sayılı Kanun gereğince sözleşmesi fesh edilir.
5-Sözleşmeli sağlık personelinin bu statüsünde tecziye edildiği disiplin cezalarının memur siciline etkisi bulunmamaktadır.
6- 4924 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin 20/10/2005tarih ve 5413 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi ile değişik 4 üncü fıkrasında yer alan "Devlet memuru olarak çalışmaktayken bu Kanun çerçevesinde sözleşmeli personel statüsüne geçenler, sözleşmelerinin bitiminde istekleri halinde 657 sayılı Kanunun ilgili hükümlerine göre söz konusu statüye geçerken çalıştığı il emrindeki Bakanlığa ait boş Devlet memurluğu kadrolarına naklen atanırlar. Ancak, durumlarına uygun kadronun bulunmaması ve ilgilinin talebi halinde Bakanlığın uygun göreceği il emrindeki Bakanlığa ait boş Devlet memurluğu kadrolarına naklen atanırlar."hüküm gereğince sözleşmenizin bitim tarihinde talebiniz üzerine memur kadrosuna atanmanız gerekmektedir.
7-Devlet memurları da 657 sayılı Kanunun ek 20 maddesinin "Devlet memurlarının görev yaptıkları kurum ve hizmet birimlerinin bulunduğu yerleşme merkezlerinde (mücavir alanları dahil belediye ve köy hudutları içerisinde) ikamet etmeleri esastır." hükmü uyarınca görev yaptıkları yerde ikametleri zorunlu bulunmaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam