Mazeret tayinle atanan hemşire, iller arası nakil kurasına başvurabilir mi?

20/05/2019 10:47:00
Yazdır

Soru

Merhaba.

İsmim ............ Sağlık bakanlığında hemşire olarak çalışıyorum. Şu anda çalıştığım ... iline 2018 tarihinde eş durumu mazereti ile atandım. Eşim astsubay idi Nisan 2019 tarihinde istifa etti. Eş durumu mazeretim böylelikle bozulmuş oldu. ... ilinde 10 aydır çalışıyorum. Sağlık bakanlığı 2019 yılı haziran ayı iller arası atama kurası ilanında 5. Maddede "eş durumu, sağlık ve öğrenim mazereti ile atama görenler bulundukları kadroda 2 yıl çalışmadan tercih yapamazlar" ibaresi beni kapsar mı?

Teşekkürler.

Cevap

Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 18. maddesinin beşinci fıkrasında "Sağlık ve Aile birliği mazeretine bağlı yer değişikliğine göre atananlar ise, mazeretlerinin devam ettiğine dair belgeleri, her yıl Ocak ayında çalıştığı kuruma bildirmekle yükümlüdür. İl müdürlükleri, mazereti sona eren personelin belgelerini 15 gün içerisinde Bakanlığa intikal ettirir." hükmü yer almaktadır.

Yine aynı yönetmeliğin 18. maddesinin altıncı fıkrasında "Sağlık ve Aile birliği mazereti hükümlerine göre atanmış olup atanma gerekçeleri ortadan kalkan personelin bulunduğu il, 5. ve 6. hizmet bölgesinde veya C ve D hizmet grubunda ise talebi halinde yerinde bırakılır. Aksi halde eski görev yerine veya eski görev yerleri esas alınarak, Alt bölge tayini (26.madde) hükümlerine göre atanırlar." hükmü yer almaktadır.

2019 Yılı Haziran Dönemi İsteğe Bağlı İller Arası Yer Değiştirme Suretiyle Atanma Kurası İlan Metninin 5.maddesinde;

a) Bu kuraya müracaat edecek personel yalnızca İller arası tercih yapabilecektir.

b) Ancak halen kadrosunun bulunduğu ilde eş, sağlık ve öğrenim mazereti ile atananlar görev yaptığı ilde fiilen (2) iki yıl çalışmış olması şartıyla müracaatını yapabilecektir. Bu kapsamda tercih yapanların kadrosunun bulunduğu İle eş, sağlık ve öğrenim mazereti ile atanmadıklarının tespiti halinde; halen bulunduğu İle yaptığı tercihler silinerek diğer tercihleri dikkate alınacaktır. Kuraya sehven alınıp bulunduğu İle yerleşmesi halinde atamaları yapılmayacak, atamaları yapılmış ise de iptal edilecektir.

Değerlendirme;

Mazeret tayininin sonlanması için, kuruma mazeretin ortadan kalktığını bildirmek zorunludur. Bildirim yapıldıktan sonra atama ve nakil yönetmeliğinin 18. maddesine göre işlem yapılır. Eş durumu mazeretinin sonlanması durumunda atama ve nakil yönetmeliğinin ilgili maddesi gereği bulunduğu il 5. ve 6. hizmet bölgesinde veya C ve D hizmet grubunda ise talebi halinde yerinde bırakılır. Son güncellenen Bölge Hizmet guruplarına bakıldığı zaman, Hemşirelik unvanı .... ili için 3. bölge A gurubunda yer almaktadır. Bu durumda bulunduğunuz ilde kalma talebiniz kabul edilmeyecek, eski görev yerinize veya alt bölge tayini hükümlerine göre atanmanız gerekecektir.

İller arası yer değiştirme kurasına başvurmanız için ilan metni hükümlerine göre, eş, sağlık ve öğrenim mazereti ile atananlar görev yaptığı ilde fiilen (2) iki yıl çalışmış olması şartı aranmakta, 14.08.2018 tarihinde mazeret nedeniyle atandığınız için 2 yıl şartını sağlamamaktasınız. Mazeret tayininizin resmi olarak sonlandırılmadığı ve ilgili yönetmeliğin 18. maddesine göre işlem yapılmadığı için mazeret tayininiz Ocak ayına kadar devam ediyor olacaktır. Buna bağlı olarak da ilan metnini 5. maddesi şartlarını taşımadığınızdan dolayı, 2019 Yılı Haziran Dönemi İsteğe Bağlı İller Arası Yer Değiştirme Suretiyle Atanma Kurasına başvuramayacağınız değerlendirilmiştir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam