Lise üzerine açık teknik lise bitiren memurun intibakı

09/11/2007 00:22:00
Yazdır

Soru

İyi günler efendim zabıta memuru olarak görev yapan bir personelimiz göreve girişinde lise mezunu imiş ancak daha sonra açık öğretim lisesi elektrik bölümünü fark derslerini vererek bitirmiş. Şu an zabıta memuru başlayış derecesini ne olarak kabul edeceğiz. Çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin (A) bendinde, öğrenim durumu itibariyle memuriyete giriş ve yükselinebilecek derece ve kademeler belirlenmiştir.

Liseyi bitirenlerin 13/3 derece ve kademe, lise dengi mesleki veya teknik öğrenimi bitirenlerin 12/2 derece ve kademeden göreve başlatılması ve 3 derece son kademesine kadar yükselebilecekleri hüküm altına alınmıştır.

Devlet memurları Kanunun 36 maddesinin Ortak Hükümler Bölümünün 12 in fıkrasının (d) bendinde "Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (87 nci maddeye tâbi kurumlarda çalışanlar dahil) üst öğrenimi bitirenler, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe, her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler." hükmü yer almaktadır.

Bu hükümden anlaşılacağı üzere, üst öğrenim Devlet memurunun ise girdiği ya da son intibakının yapıldığı tarihteki öğrenim durumuna kıyasla son öğrenim durumundaki değişikliği ifade etmektedir.

Bu çerçevede mevzuatımız uyarınca ilköğretim üzerine lise öğrenimi, lise üzerine ön lisans veya lisans öğrenimi bir üst öğrenim teşkil etmektedir.

Ancak, lise üzerine meslek lisesini bitiren devlet memurlarının bu öğrenimi üst öğrenim sayılmamakta, bu nedenle de 657 sayılı Kanunun 12/d uyarınca intibak yapılması mümkün bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin (D) bendinde ise, "Memur iken, girişteki öğrenim derecelerinden bir üst derecedeki öğrenimi tamamlayanlar, bu üst öğrenim derecesi için 36 ncı maddede yazılı memuriyete giriş derecelerinde boş kadro bulunduğu takdirde bu kanunun 68 inci maddesinde yazılı derece yükselmesinde süre kaydı aranmaksızın bu derecedeki görevlere atanabilirler. 68 inci maddenin (A) bendinin (b) ve (c) fıkralarındaki hükümler saklıdır." hükmü yer almaktadır. Söz konusu hüküm ise üst öğrenim olmamakla birlikte memuriyete giriş derecesi değişen personelin giriş derecesini değiştirmeye ilişkindir.

Danıştay 5.Dairesinin 1.2.1995 tarih ve E:94/6526, K:95/5I1 sayılı Kararında, "(D) bendi hükmü, 36 ncı maddenin (A) bendindeki tabloda yazılı giriş dereceleri ile sınırlı olarak, o dereceleri aşmamış, kişilere belirli şartlara bağlı olarak şuuru bir bak vermekte ve o giriş derecesini aşan kişiye geriye dönük bir hak sağlamamaktadır. Başka bir anlatımla, bu bent hükmünün 36 ncı maddenin (A) bendinde yer alan tablodaki giriş dereceleri ile sınırlı olarak uygulanma olanağı olup, o derece ve kademeyi aşan kişiye aynı maddenin A-12/d bendinde olduğu gibi geriye dönük olarak hak verilmesi sonucunu doğuran bir intibak hükmü değildir" denilmektedir.

Yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde ilgilinin kazanılmış hak aylık derece ve kademesi 12 derecenin 2 kademesine ulaşmamış olması halinde ilgilinin kazanılmış hak aylık derece ve kademesini bu derece kademeye yükseltilmesi mümkün bulunmaktadır. İlgili bu derece kademeyi geçmiş olması halinde yapılacak bir işlem bulunmamaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam