Fen memurluğundan memurluğa atananlar neler kaybedecek?

25/12/2007 11:53:00
Yazdır

Soru

2006 yılında KPSS ile belediyeye 9/1 dereceli t.h.s fen memuru olarak atamam yapıldı. Yeni çıkan Norm Kadro Yasası ile Fen Memurluğu kadrosu kaldırıldı. Şu anda tayin çıkarmak üzereyim. Yeni atandığım yerde Fen memuru kadrosu olmadığı için memur kadrosunda görevime başlayacağım. Yüksekokul İNŞAAT bölümü mezunu olmam ve asaletimde 9/2 derece T.H.S. Fen memuru olarak tasdik edilmesi sebebi ile teknikerlere verilen ÖZEL HİZMET TAZMİNATINDAN faydalanabilir miyim?

Cevap

1982 Anayasasının 128 inci maddesinin "…atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir." hükmü uyarınca 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun yürürlüğe konulmuş bulunmaktadır.

Anılan Kanunun aylıklara ilişkin olan göstergeler başlıklı 43 üncü maddesinin 1 inci fıkrasında "Bu Kanuna tabi kurumların kadrolarında bulunan personelin aylık ve ek göstergeleri aşağıda gösterildiği şekilde tespit edilir."hükmü yer almaktadır. Ayrıca zam ve tazminatlar ise mezkur Kanunun 152 maddesinde düzenlenmiş bulunmaktadır.
Söz konusu 152 madde hükümleri uyarınca 17/4/2006 tarih ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar" 05 Mayıs 2006 Tarihli 26159 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmak suretiyle yürürlüğe girmiştir.

Zam ve Tazminatlara ilişkin Yan Ödeme Kararnamesi

Anılan Kararnamenin "Bazı özel durumlara ilişkin esaslar" başlıklı 4 üncü maddesini (e ) bendinde "Kurumların teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarına ait kadrolarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirenlere, cetvellerde ayrıca belirtilen istisnai durumlar hariç olmak üzere, kariyerleri (mesleki üst öğrenimleri) esas alınarak zam ve tazminat ödenir. Kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarından bir kadroya atanılamayacak herhangi bir üst öğrenimi bitirenlere ise bitirdikleri üst öğrenimden dolayı zam ve tazminat ödenmez." denilmektedir.

Tekniker kadrosunda olup ta mesleği ile ilgili üst öğretimi bitiren devlet memurları bitirdikleri üst öğretime ilişkin zam ve tazminatlardan faydalanabilmektedirler.

Zam ve Tazminatlara İlişkin 160 Seri Nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği

Devlet memurlarına yapılan maaşlarına ilişkin olarak ayrıntılı olarak yayımlanmış bulunan ayrıntılı haber için bakınız.

Memur Maaşlarının Hesaplanmasına Esas Veriler

Yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde;

1- Fen memur kadrosu teknik hizmetlerde yer almaktadır. Eğer teknik hizmetler sınıfında kalmaya devam etmiş olsaydın, inşaat teknikerliği bölümünü bitirmiş olmadan dolayı özel hizmet tazminatını teknikerler düzeyinden alman mümkün olabilirdir.

2- Ancak "memur" kadrosu genel idare hizmetleri sınıfı içinde yer alan bir kadrodur. Yukarıda yer alan kararname hükmünde de görüleceği üzere, bir üst öğrenimin tazminatını alma şartı sadece iki sınıfa mahsustur. Bunlar da teknik hizmetler ile sağlık hizmetleridir.

3- Özetle sen GİH'te yer alan memur kadrosuna atanacağın için, inşaat teknikerliğini bitirmiş olmanın sağlayacağı özel hizmet tazminatı artışından yararlanamayacaksın.

 

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam