5434 e tabi engellilik mevzuatından yararlanarak memurluğa başlayan kişi nasıl emekli olur?

16/01/2021 00:41:00
Yazdır

Soru

Selamlar 07.06.2001 tarihinde Sağlık Bakanlığının açmış olduğu engelli kadrosunda %40 oranında 2001 tarihli Ankara Numune hastanesinden olduğum ve sürekli ibaresi bulunan raporumla devlet memuru olarak göreve başladım. Ayrıca Kasım 2001'de vergi dairesinden defterdarlıktan almış olduğum %45 oranla 3. vergi muafiyetim var şuan kadro derecem 5/2 emekli olmak istesem herhangi bir belge isterler mi şart var mı? 20 yıllık çalışmamın karşılığında ne kadar maaş alabilirim ne kadar emekli tazminatı alabilirim. Cevap yazarsanız memnun olurum teşekkürler

Cevap

5434 e tabi engellilik mevzuatından yararlanarak memurluğa başlayan kişinin sosyal güvenlik durumu nasıl olur? Sorunuz özelinde durumunuzu değerlendirmekteyiz.

5434 e tabi memurlar, 2008 yılı Ekim ayından önce memurluğa başlamış kişilerdir. Bu kişiler hakkında tamamıyla 5434 hükümleri uygulanır.

5434 hükümlerinde engellilik mevzuatından yararlanarak göreve başlamış olan memurların en az 15 hizmet yılları olduğunda emeklilik hakkının kazanılacağı belirtilmiştir.

Bu şekilde en az 15 hizmet yılı olan memur göreve başladığında da en az % 40 oranında engelli olduğunu belirtir sağlık raporuna sahip olduğundan istediği zaman emeklilik müracaatında bulunabilir. Ayrıca bu şekilde olanlar için SGK tarafından ayrıca bir belge istenilmemesi gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Vergi indirimi belgesi memurların emeklilik işlemlerinde uygulanmaz. Vergi indirimi raporu alırsanız bu sadece görevde iken size fayda sağlar, emeklilikte fayda sağlamaz.

5434 e tabi memurlarda engellilikten emeklilikte emekli aylığı kapsamına girer. Aylık bağlanmasında ve emekli ikramiyesi ödenmesinde memurun görevi, tahsili, derecesi, kademesi (ek göstergeyi etkileyen kazanılmış hak aylık derecesi ve kademesi ile ek göstergeyi etkilemeyen emekli keseneğine esas aylık derece ve kademesi)ek göstergesi, hizmet yılı ve bunlar esas alınarak memur maaş katsayısı, taban aylığı, kıdem aylığı gibi unsurlar uygulandığında bağlanacak olan emekli aylık ve emekli ikramiyesi tutarında değişkenlik gösterir. Kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen süreler memurun kıdem aylığında da değerlendirilir.

Verdiğiniz bilgiler bu bakımdan yeterli olmadığından hesaplama yapmamız mümkün olmamıştır, ancak https://www.memurlar.net/hesaplama/emekli-maas/ adresimizden hesaplamanızı yapabilirsiniz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam