MYO mezunu polis AÖF'ü bitirince kademe ve derecesi değişir mi?

20/11/2008 12:08:00
Yazdır

Soru

iyi günler
ben 3 yıllık polis memuruyum. Polis MYO mezunuyum. Bana tanınan haktan dolayı Anadolu Ünv. İşletme bölümüne 3. sınıfta başladım. Bu yıl okuldan mezun oldum. Ancak bu mezun olmam benim kadememe ve dereceme hiç bir etkisi olmadı ne kademe nede derece alabildim. Bu konuda yalnız ben değil mezun olan tüm meslektaşlarım aynı durumda acaba bunu nedeni nedir veya bunun hukuki bir dayanağı var mıdır?
Bu konuda bizi aydınlatırsanız sevinirim.
Teşekkür ederim.

Cevap

Bilindiği üzere, 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinde hizmet sınıfları sayılmış olup, anılan maddenin ortak hükümler başlıklı bölümünün ( A) sınıflar itibariyle öğrenim durumlarına göre giriş ve yükselebilecek derece ve kademeler tespit edilmiştir. Mezkur maddenin A bendinin12 fıkrasının d alt bendinde "Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (87 nci maddeye tabi kurumlarda çalışanlar dahil) üst öğrenimi bitirenler, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler." denilmektedir.

Ön lisan üzerine lisans eğitimi tamamlayan memurun intibakının yapılması zorunluluktur. İntibak sonunda kişinin durumuna göre durumu değişebileceği gibi emsal dolayısı ile durumunda değişiklik olmayabilir.

657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinde hizmet sınıfları sayılmış olup, anılan maddenin ortak hükümler başlıklı bölümünde;
2 yıllık yüksek okul mezunlarının memuriyete 10 uncu derecenin 2 kademesinde göreve başlayacakları ve 1 inci derecenin son kademesine kadar yükselebilecekleri,
4 yıllık okul mezunları ise 9 uncu derecenin 1 inci hademesinden göreve başlayacakları ve 1 inci derecenin son kademesine kadar yükselebilecekleri hükmü yer almaktadır.

Ayrıca, 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinde hizmet sınıfları sayılmış olup, anılan maddenin ortak hükümler başlıklı anılan maddenin ortak hükümler başlıklı bölümünün ( A) bendinin 8 inci fıkrasında "Yüksek öğrenimi bitirenler aynı yüksek öğrenimi bitirenler için tespit edilen giriş derece ve kademesine bir derece." ilave edilmek suretiyle memuriyet alınmaktadırlar.

Söz konusu hükümlerin birlikte değerlendirilmesi neticesinde;
Polis olarak göreve başlayan 2 yıllık ve dört yıllık okul mezunları arasında 2 kademelik bir fark bulunmaktadır. 2 yıllık okul mezunu polis, çalışıyor olması sebebiyle 2 kademe alacaktır.

Emsal uygulamasından dolayı kazanılmış hak aylık derece ve kademesini geçemeyeceğinden dolayı kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde bir değişiklik olmayacaktır.

Konuta ilişkin ayrıntılı haber için aşağıdaki soru ve cevaba bakılabilir.

Ön lisans üzerine ziraat fakültesi bitirilince intibak yapılır mı?

Bu soru 29,323 defa okundu. 22 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam