Lisans üzerine yine bir lisans öğrenimi bitirenin intibakı yapılır mı?

20/07/2009 12:13:00
Yazdır

Soru

1999 yılında İ.H.L. mezunu olarak D.İ.B. bünyesinde imam hatip olarak göreve başladım. 12/3. ardından 1999 yılında İlahiyat M.Y.O. nu bitirdim. derecem 10/3 oldu. ardından 2004 yılında İktisat fakültesini bitirdim. Bu okuldan 2004 te 4 ay 7 gün kıdem aldım. Ardından 2009 da yüksek lisansı bitirdim. Bu arada da Ankara ilahiyat fak. mezunu oldum. İlahiyat fakültesi ve Yüksek lisanstan dolayı ayrı ayrı terfi alabilir miyim? ( ilahiyat ön lisansı bitirince bize 2 derece vermişlerdi ama ilahiyat fak. mezunları 9/2 ile başlıyorlar.) cevap verirseniz memnun olurum. terfi tarihim 1 ağustos

Cevap

Bilindiği üzere, 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinde hizmet sınıfları sayılmış olup, anılan maddenin ortak hükümler başlıklı bölümünün ( A) sınıflar itibariyle öğrenim durumlarına göre giriş ve yükselebilecek derece ve kademeler tespit edilmiştir. Mezkur maddenin A bendinin12 fıkrasının d alt bendinde "Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (87 nci maddeye tabi kurumlarda çalışanlar dahil) üst öğrenimi bitirenler, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler." denilmektedir.

Ayrıca, anılan 36 maddesinin (A) bendinin 9 uncu fıkrasında "Memurluğa girmeden önce veya memuriyetleri sırasında yüksek öğrenim üstü master derecesi almış olanlarla yüksek öğrenim kurumlarında en az bir yıl ilave öğrenim yaparak lisans üstü ihtisas sertifikası alanlara bir kademe ilerlemesi, tıpta uzmanlık belgesi alanlara, meslekleri ile ilgili öğrenim dallarında doktora yapanlara bir derece yükselmesi uygulanır.
Master derecesini alıp bir kademe ilerlemesinden yararlanan memura, mesleği ile ilgili öğrenim dalında doktora yaptığı takdirde iki kademe ilerlemesi uygulanır." hükmü yer almaktadır.

Emsal Nedir, İntibak Nasıl Yapılır?

İntibak işlemlerinde mali haklara ne zamandan itibaren hak kazanılır?

Yukarıda yer verilen hüküm ve daha önce yayımlanmış yazılarımız çerçevesinde;
1- Lisans seviyesinde birden fazla öğrenim bitirme halinde intibak yapılmaz. İntibak yapılabilmesi üst öğrenim yapmaya bağlanmıştır.

Ancak 657 sayılı Kanunun 36 maddesince sonradan görülen eğitim için sağlanmış haklar var ise bundan faydalanmak mümkün olabilir.

İki fakülte bitirenlere ek kademe veriliyor mu?

İktisat lisans eğitimi üzerine ilahiyat alanında lisan eğitimi yapılması sebebiyle intibak yapılmaz ve ilahiyat eğitimi hakkında 657 sayılı Kanunda sağlanmış ek bir hak bulunmamaktadır.

2- İlahiyat alanında yüksek lisans yapmanız sebebiyle hakkınızda 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin (A) bendinin 9 uncu fıkrası hükmü uyarınca 1 kademe ilerlemesi uygulanması gerekmektedir.

3-İntibak işleminizin doğruluğu hususunda "Emsal Nedir, İntibak Nasıl Yapılır?" başlıklı yazımız çerçevesinde kontrol yapmanız mümkündür. Lise mezuniyet yılınız ve MYO mezuniyet yılları aynı olması sebebiyle intibakınız hesaplanmamıştır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam