Yurtdışından Şahsen Özel Burs sağlayan Aday Memur Aylıksız İzin Alabilir Mi?

03/09/2009 07:11:00
Yazdır

Soru

Yaklaşık 1 yıldır İŞKUR'da memur olarak çalışmaktayım. Ancak askerlikte geçen süreler nedeniyle henüz asaletim tasdik olmadı. Bu arada 2 yıl süreyle Çek Cumhuriyeti'nde bir üniversiteden yüksek lisans yapmak üzere burs kazandım. Kurumdan bu süre için aylıksız izin almak istiyorum ama hangi kanun ve yönetmelik maddelerine dayandıracağımı bilmiyorum. Daha doğrusu araştırmama rağmen kesin sonuca ulaşamadım.
Şahsen özel burs sağlayan 657 tabii devlet memurlarının aylıksız izin alabileceğine dair hükümler olmasına, bunun yanı sıra yurtdışına giden eşinin yanına gitmek isteyen aday memura aylıksız izin verilebileceğine dair bir DPB mütalaası bulunmasına rağmen "Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında" yönetmelikte aylıksız izin alacak kişinin "asli memur" olması gerektiği gibi bir şeyler var. Zaten DPB ye gönderdiğim bilgi edinme talebine de "Kurumunuzla görüşün" cevabı geldi
Sonuç olarak enim bu izni alma ihtimalim varsa nedir?
Teşekkürler
Saygılarımla

Cevap

657 sayılı Devlet memurları Kanununda, Devlet memurlarının mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere dış memleketlere gönderilmesi 78 ve 79 uncu maddelerde düzenlenmiş bulunmaktadır.

Mezkur "Bilgilerini artırmak üzere dış memleketlere gönderilme" başlıklı 78 uncu madde de "Mesleklerine ait öğrenimini bitirerek Devlet memurluğuna alınmış ve asli memur olarak atanmış olanlardan mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere dış memleketlere:
a) Kurumlarınca açılacak seçme veya yarışma sınavlarında başarı gösterenlere,
b) Dış burslara dayanılarak gönderilenlere,
İki yıla kadar ayrılma müsaadesi verilebilir.
Gerekirse bu süre en çok bir kat uzatılabilir."hükmü bulunmaktadır.
Söz konusu maddede yer alan "Devlet memurluğuna alınmış ve asli memur olarak atanmış" yurt dışına gönderilmek için temel şart olarak belirtilmiş bulunmaktadır.
657 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi hükmü uyarınca adaylık süresi 1 yıldan az 2 yıldan fazla olamamaktadır. Mezkur kanun uyarınca belirtilen süre içerisinde eğitim ve stajını tamamlayan ve olumlu sicil alan aday devlet memurlarının adaylığı kaldırılarak asil memur atanması mümkündür.

Şahsen Özel Burs Kavramı Açıklığa Kavuştu

657 sayılı Kanunun 80 ici maddesi hükmü uyarınca 21.1.1974 tarih ve 7/7756 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile "Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmelik" kararlaştırılmış ve1.2.1974 tarih ve 14786 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Yukarıda yeri verilen mevzuat hükümleri uyarınca; 657 sayılı Kanunun 78 ve 79 uncu maddeleri uyarınca yurt dışına yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere gönderileceklerin asli memur olarak atanmış olması gerektiği, resmi veya şahsen özel burs sağlamanın bu husus değiştirmeyeceği değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam