Aylıksız izindeyim, kurumuma bilgi vermeden bedelli askerlik yapabilir miyim?

06/09/2018 21:12:00
Yazdır

Soru

Merhaba,

BEN BİR KAMU KURUMUNDA DEVLET MEMURU OLARAK ÇALIŞMAKTAYIM. EŞİM DOĞUM YAPTIĞI İÇİN 657 SAYILI DMK'nın 108/B. MADDESİ GEREĞİNCE 24 AY AYLIKSIZ İZNE AYRILDIM VE HALEN İZİNDEYİM.

AYLIKSIZ İZİNDE OLDUĞUM BU DÖNEMDE BEDELLİ ASKERLİK BAŞVURUSUNDA BULUNMAK İSTİYORUM. ANCAK, MEMURLARIN ASKERLİK HİZMETLERİNİ YAPARKEN 657 SAYILI KANUNUN 108/G. MADDESİ GEREĞİNCE AYLIKSIZ İZİNLİ SAYILIYORLAR.

BENİM SORUM: 657 SAYILI KANUNUN 108/B MADDESİ GEREĞİNCE AYLIKSIZ İZİNDE OLAN MEMUR, KENDİ KURUMUNA BİLGİ VERMEDEN, KENDİ KURUMUNDA İŞE BAŞLAMADAN, DİLEKÇE VERMEDEN BEDELLİ ASKERLİK BAŞVURUSUNDA BULUNARAK 21 GÜNLÜK ASKERLİK HİZMETİNİ YERİNE GETİREBİLİR Mİ?

BU HUSUSTA BANA BİLGİ, ÖNERİ VE GÖRÜŞLERİNİ PAYLAŞMANIZI RİCA EDİYORUM.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108B Maddesi:

"Eşi doğum yapan memura ise, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir."

1111 sayılı Kanununun geçici 55. Maddesi:

"Bu madde hükümlerinden yararlananlar temel askerlik eğitimi süresince çalıştıkları iş yeri, kurum ve kuruluşlar tarafından aylıksız veya ücretsiz izinli sayılırlar."

108B izni memurun isteğine bağlı olarak doğum sebebiyle verilmekte. Ancak bedelli askerliği açıklayan madde hükmü temel askerlik eğitimi sırasında memurların aylıksız izinli sayılacağını belirtiyor.

Şuan doğum mazeretiyle aylıksız izin kullanıyorsunuz. Ancak temel askerlik eğitimine başladığınızda aylıksız iznin sebebi değişecektir. Bu nedenle kurumunuza başvurarak geçici 55. Maddeye göre askerlik sebebiyle aylıksız izne ayrılmayı talep etmenizin daha doğru olacağını düşünüyoruz. Zaten kurumunuz başka bir şekilde askerlik eğitiminde olduğunuzu tespit ettiğinde de aylıksız izninizi değiştirecektir.

Bu talebinizi göreve başlamanız gerekmeden bir dilekçeyle yapabileceğinizi, yine askerlik bitiminde göreve başlamanız gerekmeden kalan süre kadar doğum sebebiyle aylıksız izne geçebileceğinizi değerlendiriyoruz.

Bu soru 12,526 defa okundu. 2 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam