Bir kuruma naklen atandım. Covid-19 sürecinde, ailemle birlikte nasıl gideceğim?

16/04/2020 09:58:00
Yazdır

Soru

Merhabalar ben bir üniversitede idari personel olarak görev yapmaktayım. Önümüzdeki günlerde muvafakat işlemlerim tamamlanacak ama yaşadığımız süreç ve kısıtlamalar nedeniyle aklımda bazı sorular var. Onları cevaplarsanız sevinirim.
1- Büyükşehir statüsünde olan Samsun'da bir kuruma gideceğimden öncelikle bana ve aileme seyahat izin belgesi verilir mi?
2- Evimin nakliye işlemlerini nasıl yapabilirim?

Cevap

3 Nisan 2020 tarihli Bilim Kurulu toplantısı sonrasında koronavirüsle mücadele kapsamında alınması gerekli önlemler Cumhurbaşkanımıza iletilmiş, Cumhurbaşkanımızca gerekli açıklamalar yapılmış, uygulamanın genel esasları da hızlı bir şekilde İçişleri Bakanlığınca aynı tarihli bir yazı ile duyurulmuştur.

Söz konusu yazı ile; Büyükşehir statüsündeki 30 ilimiz (Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van) ile Zonguldak il sınırlarından kara, hava ve deniz yolu ile (toplu ulaşım aracı, özel araç ve yaya vb.) yapılacak tüm giriş/çıkışlar 03 Nisan 2020 Cuma günü saat 24.00'den itibaren 15 günlük bir süre için geçici olarak durdurulmuştur.

Yazının devamında giriş çıkış yasağına çalışanlarla ilgili olarak getirilen istisnalar ise;

"d-) Çalışma hayatı içerisinde yer alan yönetici, çalışan ya da işyeri sahiplerinin ikamet ve işyerlerinin farklı illerde bulunması durumunda iller arasındaki giriş/çıkışları; bu durumu ispatlayan (yerleşim yeri/ikamet belgesi, SGK kayıt belgesi) belgeleri ibraz etmek şartı ile yapılabilecektir.

e-) Başta sağlık ve güvenlik olmak üzere kamu görevi ve hizmetinin sürekliliğininsağlanmasında görevli olanlar; görevli olduklarına dair belge veya kimlikle giriş/çıkış yapabileceklerdir.

f-) Yukarıda sayılanlar dışında yer almakla birlikte, Valiler başkanlığında ilgili meslek kuruluşları (ticaret ve/veya sanayi, esnaf ve ziraat odaları vb.) temsilcilerinin de katılımıyla toplanan "İl Pandemi Kurulları" nın önerileri doğrultusunda illerin özel durumları göz önünde tutularak İl Umumi Hıfzıssıhha Kurullarınca alınacak karar ile kapsama alınacak diğer faaliyetlere özgülenmiş olanlar, Valilik/Kaymakamlık tarafından düzenlenecek "Seyahat İzin Belgesi" ile giriş/çıkış yapabilecektir." şeklinde sayılmıştır.

Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 63. maddesine göre, belge ile isbatı mümkün zorlayıcı sebepler olmadığı takdirde aynı yerdeki göreve atananlar tebliği izleyen gün, başka yerdeki göreve atananlar ise 15 günlük mehil müddetini izleyen gün işe başlamak zorundadır. Belge ile isbatı mümkün zorlayıcı sebepler -koronavirüs kapsamında alınan önlemlerin zorlayıcı sebep olduğunda kuşku yoktur- olsa dahi tebliği izleyen iki ay içinde göreve başlanması mümkündür.

Kamu görevlisi olup giriş çıkışı yasaklanan yerleşim yerlerinde ikamet eden veya bu yerler dışında ikamet etmekle birlikte giriş çıkışı kapatılan yerlerde bir göreve naklen atananların hukuken İçişleri Bakanlığı yazısının (e) bendinde belirtilen "kamu görevi ve hizmetinin sürekliliğinin sağlanmasında görevli olanlar" tanımı kapsamına girdiğini, atamaya ilişkin belgelerin ibraz edilmesi halinde Samsun iline gitmek için seyahat kısıtlamasına tabi olmayacağınızı değerlendirmekteyiz. Ancak nakliye firması personeli ile aile bireyleri için seyahat izin belgesi alınması gerekecektir. Seyahat İzin Kurullarına yukarıdaki maddeleri göstererek izin başvurusunda bulunmanız uygun olacaktır.

Diğer taraftan yeni bir süre uzatımı olmaz ise mevcut durumda seyahat yasağının 19 Nisanda biteceğini bir kez daha vurgulayalım.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam