Memurların, Kızılaya yaptığı bağış gelir vergisinden indirilebilir mi?

05/02/2020 10:04:00
Yazdır

Soru

Merhaba bir öğretmen... Kızılay'a yaptığı bağışı vergiden düşebilir mi?

Cevap

Vergi mükelleflerinin yaptıkları bağışın vergi öncesi gelirden indirilip indirilemeyeceği vergi kanunları ve diğer kanunlarda belirtilmiştir. Bağışların indirime konu olup olmayacagı bagıs yapılan kuruluşların kim olduguna ve bagıs yapılan amaca bağlıdır.

Çalışanlar aylık ve ücret gelirleri icin yıllık gelir beyannamesi veremedikleri icin bağışlarını vergiden indirebilmeleri mümkün değildir. Ücret gelirinden alınan vergiler işveren tarafından kaynakta kesildiği için çalışanların bu gelirleri için isteseler de beyanname vermeleri söz konusu olamamaktadır. Çalışanlar ayrıca, gelir olan odemeyi yapanlarca vergi kesilmesinin nihai vergileme oldugu menkul sermaye gelirleri icin de yıllık gelir vergisi beyannamesi veremezler. Diger gelirleri icin gelir vergisi beyannamesi verseler dahi stopaj suretiyle vergiye tabi gelirlerini beyannamelerine dahil edemezler. Sonuc olarak yurt içinde elde edilen faiz, menkul kıymet satıs karı gibi geliri olan çalışanlar Gelir Vergisi Kanunu'nda verilen indirim haklarını kullanamamaktadır. Ancak, çalışanların ücret dışında elde ettikleri gelirler sebebiyle gelir vergisi beyannamesi vermeleri gerektiğinde yaptıkları bagısları, bağış yapılan kuruluşların kim olduğu ve bağışın amacına göre kısmen veya tamamen beyannamede hesaplayacakları vergi matrahından indirilmesi mümkündür.

Çalışanların yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gereken gelirlerden biri konut ve işyeri kira geliridir. 2019 yılında 5.400 TL den fazla tutarda mesken kira geliri veya 40.000 TL'den fazla işyeri kira geliri elde edenler bu gelirleri için Mart 2020 de beyanname vermek zorunda. Bu durumda yardım kampanyası dahilinde cesitli yollarla (banka havalesi, kredi kartı, mobil telefonlarla telefon faturası suretiyle odeme vb.) yontemlerle yapılan bagısların matrahtan bağışın niteliğine göre kısmen veya tamamen indirilmesi mümkün. Ancak bu indirimin yapılabilmesi icin de odemelerin belgelendirilmesi veya banka kayıtlarının saklanması ve Beyannamede kullanılması gerekir.

Bazı bağış ve yardımlar beyan edilecek gelirin yüzde 5'i ile sınırlı olarak indirilebiliyor. Gelir vergisi mukellefleri; genel ve ozel butceli kamu idareleri, il ozel idareleri, belediyeler, koyler ile kamu yararına calısan dernekler ve Cumhurbaskanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflara yıllık toplamı beyan edilecek gelirin %5'ini (kalkınmada oncelikli yoreler kapsamındaki illerde zikredilen kurum/ kurulus, dernek veya vakıflara yapılan bagıs ve yardımların yıllık toplamı beyan edilecek gelirin %10'unu) asmamak uzere, makbuz karsılıgında yaptıkları bagıs ve yardımları yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerinden indirim konusu yapabilirler.

Tamamı beyan edilecek gelirden indirilebilecek bağış ve yardımlardan biri ise Turkiye Kızılay Dernegine ve Turkiye Yesilay Cemiyetine makbuz karsılıgı yapılan nakdi bagıs ve yardımlardır. Sonuç olarak, 2019 yılında beyanname verilmesini gerektirecek gelir elde eden kamu çalışanları 2020 yılında beyan etmeleri gereken gelirden Kızılaya makbuz karşılığında yaptıkları bağışın tamamını indirebileceklerdir.

Bu soru 21,081 defa okundu. 2 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam