Kamu İç Denetçiliği sınavına başvuruda YÖKDİL kabul edilebilir mi?

08/01/2020 11:24:00
Yazdır

Soru

Merhaba, Kamu İç Denetçiliği sınavına başvurabilme şartlarından biri de yabancı dil sınavından en az 50 puan almış olmaktır. Bu puanın ya KPDS ya da ÜDS'den alınmış olması gerekiyordu. Halihazırda KPDS, YDS oldu ve ÜDS ise yok. Ancak, YÖKDİL adıyla yapılan bir sınav var. Acaba KAMU İÇ DENETÇİLİĞİ sınavına başvuruda YÖKDİL sınavından alınan puan kabul edilir mi?

Cevap

İç Denetçilerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin "İç denetçilerin niteliği" başlıklı 19. maddesinin (d) bendi aşağıdaki şekildedir.

"İç denetçi aday belirleme sınavı son başvuru tarihinden önceki iki yıl içinde alınmış olması kaydıyla, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından en az elli puan almış olmak ya da Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı Yönetim Kurulunca eşdeğerliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan bir sınavdan bu puana denk bir puana sahip olmak"

ÖSYM'nin 18.09.2017 tarihli Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlik Yönergesine ve 25.02.2016 tarihli geçerli "Eşdeğerlik Tablosu"na göre YÖKDİL sınavının eşdeğerliği bulunmamaktadır.

Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavının(YÖKDİL), Yabancı Dil Sınavına (YDS) eşdeğer sayılması talebi ile Kamu Denetçiliği Kurumu'na (Ombudsmanlık) yapılan başvuru üzerine 19.03.2018 tarihli "Tavsiye Kararı" verilmiştir. Söz konusu tavsiye kararının incelenmesinde kurum görüşlerinin aşağıdaki şekilde olduğu görülmektedir.

Konu hakkında ÖSYM görüşü: Yabancı Dil sınavlarıyla ilgili eşdeğerlik işlemlerinin, 6114 sayılı Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun'un 7 nci maddesinin altıncı fıkrasındaki "Başkanlık tarafından farklı zamanlarda yapılan sıralama veya seviye tespit sınavlarının eşdeğerliği, her bir sınav sonucunun geçerlilik süresi ile Başkanlığın yaptığı yabancı dil sınavlarının uluslararası yabancı dil sınavlarıyla eşdeğerliği, ilgili uzman raporlarına dayalı olarak, Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir. Başkanlık eşdeğerlik belirlediği uluslararası yabancı dil sınav uygulamalarını yapan merkezlerde her türlü inceleme yapabilir veya yaptırabilir." hükmü gereği gerçekleştirildiği, Bu işlemlerin "Yabancı Dil Sınavlarının Eşdeğerliklerini Belirleme Yönergesi" çerçevesinde yapıldığı, ilgili yönergeyle eşdeğerlik başvurularının sınavı gerçekleştiren tüzel kişiliklerce bir başvuru dosyasıyla yapılmasının öngörüldüğü, başvuruya konu YÖKDİL Sınavının eşdeğerliği konusunda sınavı gerçekleştiren kurum ya da kuruluşlarca bir talep gelmediği, dolayısıyla ilgili sınavın eşdeğerliği ile ilgili bir çalışmanın da bulunmadığı belirtilmiştir

Konu hakkında Devlet Personel Başkanlığı görüşü: Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen YÖKDİL Sınavının Akademik kariyer yapmak isteyen adayların dil yeterliklerini belirlemeye yönelik YDS'ye alternatif bir sınav olduğu ve bu sınavın akademi dünyası dışında denkliğinin söz konusu olamayacağı, dolayısıyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa eklenen ek 41 inci madde kapsamında uzman yardımcılığı kadrosundan uzman kadrosuna atanmada geçerli kabul edilmesinin mümkün olamayacağı ifade edilmiştir.

Konu hakkında YÖK görüşü: YÖKDİL Sınavının YDS'ye eşdeğerliği ile ilgili olarak Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 7 nci maddesinin altıncı fıkrasında: "Başkanlık tarafından farklı zamanlarda yapılan sıralama veya seviye tespit sınavlarının eşdeğerliği, her bir sınav sonucunun geçerlilik süresi ile Başkanlığın yaptığı yabancı dil sınavlarının uluslararası yabancı dil sınavlarıyla eşdeğerliği, ilgili uzman raporlarına dayalı olarak, Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir. Başkanlık eşdeğerlik belirlediği uluslararası yabancı dil sınav uygulamalarını yapan merkezlerde her türlü inceleme yapabilir veya yaptırabilir." hükmünün bulunduğu, dolayısıyla YÖK Başkanlığı tarafından koordinasyonu yapılan YÖKDİL'in eşdeğerliğinin belirlenmesinde Kurumlarının ilgili hükmün kapsamına girmediği şeklinde görüş bildirilmiştir.

Kamu Denetçiliği Kurumu'nun (Ombudsmanlık) 19.03.2018 tarihli "Tavsiye Kararı" ile "YÖKDİL sınavının YDS ile eşdeğerliği hususunda gerekli düzenleyici işlemlerin yapılması ve çalışmaların yürütülmesi hususunda Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına tavsiyede bulunulmasına," karar verilmiştir. Ancak geçen sürede herhangi bir düzenleme yapılmamıştır.

Sonuç ve Değerlendirme: ÖSYM'nin 18.09.2017 tarihli Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlik Yönergesine ve 25.02.2016 tarihli geçerli "Eşdeğerlik Tablosu"na göre YÖKDİL sınavının YDS ile eşdeğerliği bulunmamaktadır. Bu nedenle kamu iç denetçiliği sınavına başvuruda YÖKDİL sınavından aldığınız puanı kullanmanız mümkün görünmemektedir.

KDK'nın tavsiye kararı için tıklayınız.

Bu soru 8,973 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam