Terhis tarihimde mazeret izni alabilir miyim?

11/08/2019 05:19:00
Yazdır

Soru

Sayın İlgili

Askerlik hizmeti için aylıksız izne ayrılan memura teskere tarihinden itibaren mali ve özlük hakları saklı kalmak kaydıyla atamaya yetkili amirinin takdiriyle göreve başlamadan mazeret izni verilebilir mi?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu:

"Madde 83 -Devlet memuru iken muvazzaf askerlik hizmetini yapmak üzere silah altına alınanlardan askerlik görevini tamamlayıp memuriyete dönmek isteyenler, terhis tarihinden itibaren 30 gün içinde kurumlarına başvurmak ve kurumları da başvurma tarihinden itibaren azami 30 gün içinde ilgilileri göreve başlatmak zorundadırlar.

Madde 104/C - (A) ve (B) fıkralarında belirtilen haller dışında, merkezde atamaya yetkili amir, ilde vali, ilçede kaymakam ve yurt dışında diplomatik misyon şefi tarafından, birim amirinin muvafakati ile bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde, mazeretleri sebebiyle memurlara on gün izin verilebilir. Zaruret halinde öğretmenler hariç olmak üzere, aynı usülle on gün daha mazeret izni verilebilir. Bu takdirde, ikinci kez verilen bu izin, yıllık izinden düşülür.

Madde 108- G) Muvazzaf askerliğe ayrılan memurlar askerlik süresince görev yeri saklı kalarak aylıksız izinli sayılır."

Bir memur aynı anda iki izin kullanamaz. Askerden dönenlere mazeret izni verilebilmesi için öncelikle aylıksız iznin sona erdirilmesi gerekir.

Aylıksız iznin makam onayı alınarak kişi görevine başlatıldığında sona ereceğini değerlendiriyoruz. Tezkere tarihi askerliğin bitişi olabilir ama bu tarihte kişi kendiliğinden göreve dönmüş sayılamaz.

Sonuçta terhis tarihinden itibaren değil görevinize başladıktan sonra 104/C ye göre mazeret izni alabileceğinizi düşünüyoruz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam