2008 Şubatında kadrolu öğretmen olan kişi, ne zaman emekli olur?

08/01/2010 12:01:00
Yazdır

Soru

ben 01.01.1985 doğumluyum.04.09.2007 tarihinde sözleşmeli öğretmen olarak göreve başladım 28.02.2008 e kadar bu şekilde çalıştım.daha sonra 29.02.2008 tarihiyle itibaren kadrolu ögretmen olarak emekli sandığına baglı olarak çalışmaya başladım ve hala da çalışmaktayım.benim sorum ne zaman emekli olabilirim?yeni çıkan sgk yasası beni de etkleyecek mi?bu şekilde aralıksız çalışmaya devam ettiğim sürece tarih olarak ne zaman emekli olurum merak ediyorum .

Cevap

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 4.maddesinde Kanunun yürürlük tarihinden önce devlet memuru olanlar, 5510 sayılı Kanunda yer alan tabir ile Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının ( c ) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar, yine önceden olduğu gibi eski memur sayılarak 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hükümlerinin uygulanması yönünde hükümler bulunmaktadır.

8.9.1999 tarihinden sonra ilk defa devlet memuru olanların emekli hizmet süreleri ile yaş tespitinin yapıldığı 5434 sayılı Kanunun 39. Maddesine (b) bendine baktığımızda, Kadın devlet memurları ile erkek devlet memurlarının 25 fiili hizmet yılını doldurmaları, kadınların 58, erkeklerin ise 60 yaşını doldurmaları halinde istekleri üzerine emekli aylığı bağlanacağı açıklanmaktadır.

5434 sayılı Kanunun geçici 205. maddesine baktığımızda ise 4759 sayılı Kanunun yürürlük tarihi olan 23.5.2002 tarihindeki hizmet toplamına göre yaş tespitinin yapıldığını görmekteyiz.

SONUÇ OLARAK DEĞERLENDİRMEMİZ.

Sizin devlet memurluğu görevine 8,9,1999 tarihinden sonra girmiş olduğunuzdan 25 hizmet yılınızı tamamlamanız ve erkek devlet memuru olmanız nedeniyle 60 yaşınızı doldurdurduğunuz tarih itibariyle emekli olabileceğiniz anlaşılmaktadır.

İlgili madde hükümleri aşağıdaki şekildedir;

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununun 39, maddesi;

Madde 39 – Emekli aylığı aşağıdaki hallerde bağlanır:

b) (Değişik birinci paragraf: 25/8/1999 - 4447/23 md.) 25 fiili hizmet yılını dolduran iştirakçilerden kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını dolduranların istekleri üzerine,

5510 sayılı Kanunun geçici 4.madde metni:

“5434 sayılı Kanuna ilişkin geçiş hükümleri

GEÇİCİ MADDE 4- (Değişik: 17/4/2008-5754/68 md.)

,,,

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce iştirakçiliği sona erenlerden tahsis talebinde bulunacaklar ile bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre tahsis talebinde bulunanlardan işlemleri devam edenler hakkında, bu Kanunla yürürlükten kaldırılan hükümleri de dahil 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre işlem yapılır.

5434 sayılı Kanuna göre iştirakçi olup bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine tabi olarak çalışmaya başlayanlardan vazife malûllüğü kapsamına girenler hakkında, bu Kanunun 47 nci maddesinin birinci fıkrasına göre işlem yapılır.

Bu Kanunda aksine bir hüküm bulunmadığı takdirde; iştirakçi iken, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamına alınanlar, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmış olup bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine tabi olarak yeniden çalışmaya başlayanlar ile bunların dul ve yetimleri hakkında bu Kanunla yürürlükten kaldırılan hükümleri de dahil 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre işlem yapılır.

Bu madde kapsamına girenlerin aylıklarının bağlanması, artırılması, azaltılması, kesilmesi, yeniden bağlanması, toptan ödemeleri, ilgi devamı, ihya ve borçlanmaları, diğer ödemeler ve yardımlar ile emeklilik ikramiyeleri hakkında bu Kanunla yürürlükten kaldırılan hükümleri de dahil 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre işlem yapılır ve bu maddenin uygulanmasında mülga 2829 sayılı Kanun hükümleri ayrıca dikkate alınır.

,,,

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte kamu idarelerinde hizmet akdi ile veya sözleşmeli olarak çalışanlardan; ilgili kanunları gereği 5434 sayılı Kanun ile ilgilendirilenler aynı statüde çalışmaya devam ettikleri sürece, bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine göre sigortalı sayılırlar ve bunlar hakkında bu madde hükümleri uygulanır.

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce iştirakçi olup, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamına alınanların kesenek ve karşılıkları, fiili hizmet zammı ve itibari hizmet süresi karşılıkları ile %100 artış farkları hakkında 5434 sayılı Kanunun bu Kanunun yürürlüğe girmeden önceki hükümleri uyarınca işlem yapılır. (Değişik ikinci cümle: 31/7/2008-5797/3 md.) Geçici 12 nci maddenin ikinci fıkrası uyarınca kamu idarelerinin sağlık hizmetlerinin sağlanmasına ilişkin görevlerinin Kurum tarafından devralındığı tarihten itibaren, kamu idarelerince bu kapsamdaki sigortalılar için her ay emekli keseneklerine esas aylıklarının % 12’si oranında ayrıca genel sağlık sigortası primi ödenir. Bunlar için Kanunun 81 inci maddesinin (h) fıkrası uyarınca ödenecek ek karşılıkların hesabında, genel sağlık sigortası primi tutarları dikkate alınmaz.

5434 sayılı Kanuna göre ödenen aylıklar ile bu madde kapsamında bağlanacak aylıklar, memur maaş katsayılarındaki artışlara göre yükseltilir. Ayrıca 5434 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra barem, teşkilat, kadro ve sair kanunlar ile aynı rütbe, kadro ve sair kanunlarda yapılacak değişiklikler sonucunda aylık tutarlarında meydana gelecek yükselmeler, aynı rütbe, kadro unvanı ve dereceden bağlanmış bulunan emeklilik, malûllük ve vazife malûllüğü aylıkları ile dul ve yetim aylıkları hakkında da uygulanır.

,,,”

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam