Tabip için, zorunlu hizmet sırasında nakil talebi

05/04/2011 05:54:00
Yazdır

Soru

Merhaba

Ben uzman hekimim ve şu an sağlık bakanlığında çalışıyorum....'da 550 günlük zorunlu hizmetin 3. ayı içerisindeyim. Eşim Gıda Mühendisi ve Tarım Bakanlığına bağlı İstanbul ... tarım ilçe müdürlüğüne 3 ay önce 4B'li olarak mühendis kadrosunda atandı. Ben zorunlu hizmetim bitmeden veya zorunlu hizmetim bittikten sonra eşime tabi olarak İstanbula atanabilirmiyim. Sağlık bakanlığı ile tarım bakanlığı arasında bir protokol yapılmışmıdır. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Cevap

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nun Ek 6 ıncı maddesinde “Devlet hizmeti yükümlülüğünü yapmakta olan personel, mazeret ve zorunlu haller dışında başka yere atanamaz. Ancak deprem gibi olağanüstü hallerde geçici olarak bir ayı aşmamak üzere görevlendirilebilir” hükmü,

Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliğinin “Eş Durumu Nedeniyle Atama” başlıklı 20 inci maddesinde “Farklı görev yerlerinde çalışan eşler, Bakanlıktan aile birliğinin sağlanabilmesi için nakil talebinde bulunabilirler. Personelin eş durumu nedeniyle nakil talebinde bulunabilmesi için; eşinin, 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamına giren bir kurum veya kuruluşta memur kadrosunda çalıştığını belgelemesi gereklidir.” Hükmü yer almaktadır.

Mevzuattaki hükümler birlikte değerlendirildiğinde; Temel Sağlık Hizmetlerinin ek 6 ıncı maddesi devlet hizmet yükümlülüğü yapmakta olan personelin mazeret ve zorunlu hallerde başka yere atanabileceğini hüküm altına aldığı görülmektedir. Söz konusu atamaları düzenleyen Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliğinin Eş durumu ataması başlıklı 20 inci maddesi ise farklı görev yerlerinde çalışan eşlerin nakil talebinde bulunabilmesini, eşinin 217 Sayılı KHK kapsamında olan kurum ve kuruluşların memur kadrosunda çalışıyor olmasına bağlamıştır. Eşinizin Tarım Bakanlığında 4/B kadrosunda çalıştığı dikkate alındığında, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen memur kadrosunda olmadığı için zorunlu hizmetiniz süresince ve hizmet bitiminden sonra eşinizin çalıştığı yere nakil talebinde bulunmanızın mümkün olmadığı kanaatindeyiz.

Diğer taraftan yukarıda sözü edilen kanunun maddesinde devlet hizmeti yükümlülüğü yapmakta olan personelin zorunlu hallerde başka yere nakil talebinde bulunabileceği hüküm altına alınmış olup; bu durumda Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliğinin 21, 24 ve 28 inci maddelerinde belirtilen usul ve esaslar uygulanmakta olup, soruda verilen bilgiler doğrultusunda durumunuzun bu madde hükümleri ile işlem yapılmaya uygun olmadığı anlaşılmaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam