Uzman hekim özele geçerse, hemşire eşi nakil isteyebilir mi?

06/04/2011 00:12:00
Yazdır

Soru

Ben hizmette 10 yılını doldurmuş bir uzman hekimim. eşim 657 kadrolu hemşire. askere gidince onu tayinle yanıma alabilir miyim? ne yapmam gerekir?

bir de özel hastaneye geçsem, gittiğim yere tayin aldırabilir miyim?

Cevap

Sağlık Bakanlığı personelinin atama ve nakilleri Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliğinde düzenlenmiştir.

Söz konusu yönetmeliğin personelin tayin ve nakillerine ilişkin düzenlemeleri dikkate alındığında, askere gittiğiniz durumda eşinizi bu nedenle tayinle yanınıza almanızın mümkün olmadığı kanaatindeyiz.

Özel bir hastaneye geçmeniz durumunda: Sözü edilen yönetmeliğin 20 inci maddesinde eş durumu nakliyle ilgili olarak “Personelin eş durumu nedeniyle nakil talebinde bulunabilmesi için; eşinin, 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamına giren bir kurum veya kuruluşta memur kadrosunda çalıştığını belgelemesi gereklidir.” Hükmü yer almaktadır. Buna göre özel bir hastanede olmanız nedeniyle (memuriyetten çıktığınız için) eşinizin bulunduğunuz yere eş durumu nedeniyle nakli mümkün olmamaktadır. Ancak söz konusu maddenin devamında “Bu Yönetmelik kapsamında görev yapan ve eşleri bu Yönetmeliğin 20 nci maddesi kapsamında bulunmayan personelin atama talebinde bulunabilmesi için eşlerinin…c) Sosyal güvenlik kurumları kapsamında veya sosyal güvenlik kurumları kapsamı dışında kalan ve özel kanunlarla düzenlenmiş bulunan diğer sandıklara tabi olarak çalışması halinde en az dört yıl; müracaat tarihi itibari ile son bulunduğu yerde kesintisiz en az iki yıl prim ödediğini…” belgelemesi gerekmektedir. Hükmü dikkate alındığında eşinizi bulunduğunuz yere naklen alabilmeniz için özel hastanedeki çalışmanızla ilgili olarak sosyal güvenlik kurumlarına en az dört yıl, müracaat tarihi itibari ile de son bulunduğunuz yerde kesintisiz en az iki yıl prim ödediğinizi belgelemeniz gerekmektedir. Aksi durumda eşinizin bulunduğunuz yere naklen tayininin mümkün olmayacağı kanaatindeyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam