Raporlu memur, raporlu olduğu sürede, göreve gelmedi diye disiplin cezası verilebilir mi?

06/10/2011 13:09:00
Yazdır

Soru

Diyanet işleri başkanlığına bağlı kadrolu imam hatip olarak ücra bir köyde görev yapmaktayım. 20.07.2011 tarihinde aldığım 3 günlük hastalık raporunu nasıl olsa görev yerindeyim diyerek kuruma teslim etmedim. Ancak daha sonra raporlu olduğum günler şikayete konu olduğundan 15.08.2011 tarihinde raporu kuruma ibraz etmek zorunda kaldım. Kurum amirim isterse bu raporu kabul etmeyeceğini, etse bile gereken disiplin cezasını vereceğini söyledi. Bu durumda herhangi bir ceza verilir mi? Aydınlatırsanız çok sevinirim. Saygılarımla.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 6111 sayılı Kanunla değişik "Hastalık ve refakat izni" başlıklı 105 inci maddesinde "Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde onsekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise oniki aya kadar izin verilir.
Memurun, hastalığı sebebiyle yataklı tedavi kurumunda yatarak gördüğü tedavi süreleri, hastalık iznine ait sürenin hesabında dikkate alınır.
Bu maddede yazılı azamî süreler kadar izin verilen memurun, bu iznin sonunda işe başlayabilmesi için, iyileştiğine dair raporu (yurt dışındaki memurlar için mahallî usûle göre verilecek raporu) ibraz etmesi zorunludur. İzin süresinin sonunda, hastalığının devam ettiği resmî sağlık kurulu raporu ile tespit edilen memurun izni, birinci fıkrada belirtilen süreler kadar uzatılır, bu sürenin sonunda da iyileşemeyen memur hakkında emeklilik hükümleri uygulanır.
Bunlardan gerekli sağlık şartlarını yeniden kazandıkları resmî sağlık kurullarınca tespit edilen ve emeklilik hakkını elde etmemiş olanlar, yeniden memuriyete dönmek istemeleri hâlinde, niteliklerine uygun kadrolara öncelikle atanırlar.
Görevi sırasında veya görevinden dolayı bir kazaya veya saldırıya uğrayan veya bir meslek hastalığına tutulan memur, iyileşinceye kadar izinli sayılır.
Hastalık raporlarının hangi hallerde, hangi hekimler veya sağlık kurulları tarafından verileceği ve süreleri ile bu konuya ilişkin diğer hususlar, Sağlık, Maliye ve Dışişleri Bakanlıkları ile Sosyal Güvenlik Kurumunun görüşleri alınarak Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikle belirlenir.
Ayrıca, memurun bakmakla yükümlü olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hâllerinde, bu hâllerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, aylık ve özlük hakları korunarak, üç aya kadar izin verilir. Gerektiğinde bu süre bir katına kadar uzatılır."hükmü yer almaktadır.

Mezkur 105 inci maddenin 6 ncı fıkrası hükmü uyarınca yürürlüğe konulması gereken yönetmelik henüz yayımlanmamıştır.

Diğer taraftan; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 125 inci maddesinde Devlet memurlarına verilecek disiplin cezaları ile her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller sayılmış (tadat) bulunmaktadır.

Mezkur 125 inci madde de disiplin cezaları;
A) Uyarma,
B) Kınama,
C) Aylıktan kesme,
D) Kademe ilerlemesinin durdurulması,
E) Devlet memurluğundan çıkarma olarak belirlenmiştir.

Söz konusu madde de disiplin cezası gerektiren fiil ve halleri, müteakip maddede ise cezalara ilişkin genel düzenlemelere yer verilmiştir. 126 madde de ise sayılan cezaları vermeye yetkili kurul ve amirler belirtilmiştir. 127 inci maddesinde ise memurlar tarafında işlenilen fiil ve hallerin üzerinden ne kadar süre geçmiş olması halinde ceza verilip verilemeyeceğine ilişkin zaman aşımına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir. Kısaca 657 sayılı Kanunda disiplin cezası verilmesi belirli usul ve esasa bağlanmıştır.

Bir fiil ve hale ilişkin zaman aşımı sürelerine ilişkin olarak daha önce yayınlamış olduğumuz ayrıntılı haber için tıklayınız.

657 sayılı Kanunun130 uncu maddesinde "Devlet memuru hakkında savunması alınmadan disiplin cezası verilemez.
Soruşturmayı yapanın veya yetkili disiplin kurulunun 7 günden az olmamak üzere verdiği süre içinde veya belirtilen bir tarihte savunmasını yapmayan memur, savunma hakkından vazgeçmiş sayılır." olarak belirtilmiştir.

Aynı olaydan dolayı iki ayrı ceza verilemeyeceği dair mahkeme kararı

SORUCEVAP bölümünde disiplin bölümünde daha önce yayınlanmış görüşler için tıklayınız.

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca;
1-Hastalık raporlarının idareye teslimi hususunda bir düzenleme söz konusu değildir.
2- Raporun kabul edilmeme gibi bir husus halihazırda bulunmamaktadır.
3- Göreve gelmeme sebebiyle disiplin soruşturması yapılması mümkün olmakla birlikte resmi evrak ile (mücbir sebep) hasta olduğunuz için göreve gelemediğiniz resmi evrakla sabittir.
4- İdarenin 657 sayılı Kanunun disipline ilişkin hükümlerine uymak suretiyle araştırma ve disiplin soruşturma yapması gerekmektedir.
5-Savunma alınmaksızın ceza verilmesi mevzuata aykırı olup ceza verilmesi mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.
6- Raporlu olduğunuz sürede, göreve gelmediğiniz için size disiplin cezası verilmesinin hukuki olmadığını değerlendirmekteyiz. Disiplin cezası verilmesi halinde hakkınızı idari yağı yolu ile aramanızı tavsiye ediyoruz. Belgelerinizin bir suretini saklamanızı tavsiye etmekteyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam