Emeklilik yaşım geldi ama 5 yıllık memuriyetim var. Emekli olabilir miyim?

14/10/2011 09:06:00
Yazdır

Soru

merhaba.ben Ahmet yilmaz. memurlar net uyesiyim. bir konuda sorum var. cevabini memurlar nette bulamadim. cevaplarsaniz memnun olurum.

sorum: 657 sayili kanuna gore muhendis kadrosunda calisan memurlarin emekliligi ile ilgili,emekli lik yasina gelmis ancak fiili olarak 5 yil kadar memurluk yapmis birisi emekli olabilir mi. Emekli maasi olur mu. Emekli ikramiyesi hak eder mi? Emekli olamazsa emekli sandigina para odeyerek emekli olabilir mi.

Cevap

Devlet Memurlarının emeklilik statüsünü kazanmaları mutlak surette hizmet ve yaş koşullarını yerine getirmeleri sonucu gerçekleştirilmektedir.

Koşullar nelerdir?

1- 8.9.1999 tarihi öncesi sigortalı, bağ-kur’lu veya devlet memurluğu hizmeti bulunmayan ve bu tarihten sonra ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun yürürlük tarihi olan 2008 yılı Ekim ayı başından önce ilk defa devlet memuru olanlar hakkında hizmet ve yaş olarak 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 39 hükmü uygulanmaktadır. Bu madde hükmü uyarınca, hizmet sürelerinde kadın ve erkek devlet memurlarının 25 hizmet yıllarını, kadınların 58 yaşlarını, erkeklerin ise 60 yaşlarını doldurmaları şartları aranmaktadır.

2- 8.9.1999 tarihi öncesi hiç çalışma süreleri bulunmayan ve bu tarihten sonra ilk defa devlet memuru olanlar hakkında da 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Geçici Madde 205 esas alınmaktadır. Bu madde hükmü uyarınca da, kadınların 20 hizmet yıllarını, erkeklerin ise 25 hizmet yıllarını ve Geçici Madde 205 in yürürlük tarihi olan 23.5.2002 (bu tarihi takip eden 14.6.2002) tarihi itibariyle toplam hizmet süreleri esas alınarak bulunacak olan yaş gruplarını da tamamlamaları şartları aranmaktadır.

3- Ayrıca, kadın ve erkek devlet memurlarından 20 veya 25 hizmet yılları olmamakla birlikte en az 15 hizmet yılı bulunanların 61 yaşlarını doldurmaları halinde de emekli aylığı bağlanacak duruma girmeleri mümkün olmaktadır.

Bu değerlendirmelerimiz ışığında, devlet memurluğunda geçen süreniz dışında herhangi bir çalışma süreniz bulunmuyor ise emeklilik işlemlerinizin yapılması mümkün olamayacaktır.

Ancak, devlet memurluğu hizmet süreniz dışında sigortalı veya bağkurlu çalışma süreleriniz var ise ve bu süreleriniz ile birlikte en az 25 hizmet yılını dolduruyor iseniz ve de bu süreleriniz ile birlikte hesaplanacak yaş grubunuzu da tamamlamış halde iseniz emeklilik işlemlerinizin yapılması ve aylık ve ikramiyeye esas kanun hükümlerine göre ikramiye ödenmesinin mümkün olabileceğini söyleyebiliriz.

İkinci bir konu, 5 hizmet yılınızın dışında görevden ayrıldığınızda dışarıdan prim ödeme durumunuzun olamayacağını belirtebiliriz. Hizmet süreniz en az 10 yıl olsa idi isteğe bağlı memurluk hizmetinizi devam ettirebilirdiniz. Bu konuda yapmış olduğumuz açıklamalar için tıklayınız.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam