Memur iken yardımcı doçent olan, kullanmadı​ğı yıllık izinlerini kullanabilir mi?

30/03/2013 21:54:00
Yazdır

Soru

Ondukuz Mayıs Üniversitesinde doktoramı bitirdikten sonra, 50/d kadrosunda, Giresun üniversitesine atandım. Giresun üniversitesine atanmadan önce toplamda 5,5 yıl memur olarak çalıştım. OMÜ'deki kalan izin günlerimi Giresun üniversitesinde kullanabilir miyim? Giresun üniversitesinde yardımcı doçent olarak çalışmaktayım.

Bilgi verirseniz sevinirim. İyi çalışmalar...

Cevap

2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununda yıllık izinlere ilişkin bir düzenleme yer almamaktadır.

2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun “Öğretim elemanlarının sınıflandırılması” 3 üncü maddesinde;

A) Öğretim üyeleri sınıfı

Bu sınıf, profesörler, doçentler ve yardımcı doçentlerden oluşur.

B) Öğretim görevlileri ve okutmanlar sınıfı

Bu sınıf, öğretim görevlileri ile okutmanlardan oluşur.

C) Öğretim yardımcıları sınıfı

Bu sınıf, araştırma görevlileri ile uzman, çevirici ve eğitim - öğretim planlamacılarından oluşur.

2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununu 20 nci maddesinde "Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanır." hükmü bulunmaktadır.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun “İzinler” başlıklı 64 üncü maddesinde “Öğretim elemanları yıllık izinlerini, normal olarak, öğrenime ara verilen zamanlarda kullanırlar. Bunların diğer izinleri ile Yükseköğretim üst kuruluşları personelinin ve yükseköğretim kurumları memurlarının izin işleri 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre yürütülür.

Rektör, iznini Yükseköğretim Kurul Başkanından, diğer yöneticiler ise bir üst makamdan alırlar.

Yükseköğretim kurumlarında ve üst kuruluşlarda görevli bütün personel bağlı olduğu ilk disiplin amirinin izniyle görevi başından ayrılabilir.” hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 23 nci maddesinde "Devlet memurları, bu kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahiptirler."denilmekte olup, 102 nci maddesinde "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olanlar için 20 gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir." ve 103 üncü maddesinde de "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.

Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez.

Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir." hükümleri yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca yıllık izinlerin uygulamasına yönelik olarak Devlet Memurları Kanununu Genel Tebliğleri yayımlanmış bulunmaktadır.

Bu Tebliğler:

62 Seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği

140 Seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği

154 Seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Tebliği

Yukarıda yer verilen mevzuat çerçevesinde devlet memurlarının yıllık izinleri ilk defa atandıktan sonra bir yılı doldurmalarını müteakip takvim yılına dönüşmektedir. Belirli bir hizmetten sonra istifa edip ayrılan memurlar yeniden göreve başlamaları halinde başladıkları yıl için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun hükümleri çerçevesinde yıllık izin hakkı bulunmaktadır. Ayrıca daha önce kullanılmayan 103 üncü madde hükmü uyarınca cari yılın bir önceki yıl izninin de kullanılmasına engel bulunmamaktadır.

Bu itibarla, 5,5 yıllık devlet memuru olarak çalışmakta iken yardımcı doçent olarak atanmanız karşısında 2547 sayılı Kanun ve 2914 sayılı kanunun hükümlerine uymak suretiyle 657 sayılı Kanunun 102 ve 103 üncü maddesi hükümleri uyarınca kullanılmayan yıllık izninizi kullanmanıza yasal bir engel bulunmamaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam