Lisans mezunu memurun önlisans mezunu iken özeldeki hizmetleri sayılmaz mı?

05/12/2013 00:31:00
Yazdır

Soru

Sayın Yetkili;
Bir Kurumda 5. derece şef kadrosunda görev yapmaktayım kadro derecem 7/2 dir. 4 derece şef kadrosuna atanmak için dilekçe verdim.
Dilekçe de 6 yıl 3 ay hizmetim 6 ay askerliğim 611 gün SSKlı olduğum süreleri belirttim. İlk atanırken lisans mezunu olarak atandım.
SSK lı sürelerim ön lisans mezuniyetimden sonradır.
3.ve 4 derece kadrolara atanmadaki 8 yıllık sürelerin hesabında SSK lı sürelerimi işlettim. Cevap olarak bana SSK lı sürelerin 4 yıllık mezuniyetimden sonraki sürelerin ancak kullanabileceğimi ilettiler.
Lütfen yardımcı olursanız çok sevinirim.
SSK lı geçirilen sürelerin 3. ve 4. derece kadrolara ve torba yasada kullanımında bu şekilde bir ayrım var mıdır?
Şimdiden çok teşekkürler.
Cevap verebilirseniz çok memnun olurum ince bir detay ama mağdur oluyorum.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde "Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir. (2)
Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;
a) 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,
b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300'den az olanlar için en az 10 yıl,
c) 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl,
hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması şarttır. Dört yıldan az süreli yükseköğrenim görenler için bu sürelere iki yıl ilave edilir. Bu sürelerin hesabında; 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dâhil kurumlarda fiilen çalışılan süreler ile Yasama Organı Üyeliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte, okul devresi dâhil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin; Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacaklar için tamamı, diğer kadrolara atanacaklar için altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınır.
Bu bent hükümlerine göre atananlar atandıkları kadronun aylık (Ek gösterge dahil) ve diğer haklarından yararlanırlar. Bu suretle üst dereceye atananların bu kadrolarda geçirdikleri her yıl kademe ilerlemesi ve her "3" yıl derece yükselmesi sayılmak suretiyle kazanılmış hak ve emeklilik keseneğine esas aylık derecelerinin yükselmesinde gözönüne alınır. Ancak atandıkları kadro aylıkları, başka görevlere atanma halinde kazanılmış hak sayılmaz.
"ifadesi yer almaktadır.

Söz konusu hüküm ile söz konusu kadrolara atanabilmek için lisan mezunu (4 yıllık yüksekokul) 8, 10 ve 12 yıl hizmet gerekmektedir.

4 yıldan az yükseköğrenim görenlerin bu kadrolara atanabilmesi için 10, 12 ve 14 yıl hizmet gerekmektedir.

"yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin; …, diğer kadrolara atanacaklar için altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınır." İbaresinden 2 yıllık ve 4 yıllık eğitim için farklı değerlendirme hükmü bulunmamaktadır. Lisan mezunu memurun ön lisan mezunu iken özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürelerin ¾ ü torba kadrolara atanmada değerlendirilmektedir.
Torba kadroya atam yetkisi idarenin takdirindedir.


Yukarda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1-lisan mezunu memurun ön lisan mezunu iken özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürelerin ¾ ü torba değerlendirilerek toplam 8 yıl hizmeti olması halinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendi hükmü uyarınca 4 üncü dereceli şef kadrosuna atanmasına engel bulunmamaktadır.

2-Özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürelerin ön lisan mezunu iken çalışıldığı sebebiyle 4 üncü dereceli kadroya atanabilmek için 8 yıllık süreye 2 yıl ilave edilmesi veya bu sürelerin hesaba katılmaması mevzuata aykırı olduğu değerlendirilmemektedir.


ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam