36 aylık sağlık raporu sonunda, tedaviye cevap verme raporu alan memur, emekli mi edilir?

08/07/2014 11:43:00
Yazdır

Soru

Kanser hastaligindan dolayi toplamda 36 ay raporum olmak uzere. Üniversitede memurluk yapiyorum eylul de tedavim bitecek doktor tedavi cevap veriyor ekimde calisabilirsin dedi. Ben de zaten istiyorum ama surem doldu diye mecburen emekli mi olucam? İsyerine yani okula sordugumda doktor calisamaz raporu vermezse calisirsin demislerdi.

Cevap

Sağlık Kurulu Raporları doğrultusunda uzunca bir süre rapor alan devlet memurları 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa göre nasıl emekli olurlar? Sorunuz özelinde bu hususu açıklamaktayız. Ve geçmiş olsun temennisinde bulunmaktayız.

Sağlık İzin Süreleri;

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 105 hükmünde, sağlık kurulu raporlarına bağlı olarak sağlık izni kullananların en fazla kullanacakları süreler kapsamlı bir şekilde açıklanmış durumdadır.

- Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde onsekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise oniki aya kadar izin verilebilmektedir.

- Memurun, hastalığı sebebiyle yataklı tedavi kurumunda yatarak gördüğü tedavi süreleri, hastalık iznine ait sürenin hesabında dikkate alınmaktadır.

- Onsekiz veya oniki aya kadar izin verilen memurun, bu iznin sonunda işe başlayabilmesi için, iyileştiğine dair raporu (yurt dışındaki memurlar için mahallî usûle göre verilecek raporu) ibraz etmesi zorunludur. Ayrıca izin süresinin sonunda, hastalığının devam ettiği resmî sağlık kurulu raporu ile tespit edilen memurun izni, daha once onsekiz ay ise bir onsekiz ay kadar, daha once oniki ay ise bir oniki ay daha uzatılabilmektedir. Bu süreler sonunda iyileşemeyen memur hakkında resen emeklilik hükümleri uygulanmaktadır. Aylık bağlanabilmesi için de en az 10 yıl hizmetlerinin bulunması gerekecektir.

Malulen emeklilik hususları;

Malulen emeklilik 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununun 44, 46, 47, 53 ve 54 üncü maddelerinde düzenlenmiştir.

Bu düzenlemeler ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun yürürlük tarihi olan 2008 yılı Ekim ayı başından önce devlet memuru olanların;

-Vücutlarında meydana gelen hastalıklar yüzünden görevlerini yapamama durumuna girmeleri ve bu durumlarının tam teşekküllü devlet hastanelerinden alacakları sağlık kurulu raporları ile tespit edilmesi ve bu rahatsızlıklarının/hastalıklarının Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca da değerlendirilerek kabul edilmesi halinde malül sayılmaktadırlar.

-Hizmet süreleri en az 10 yıl olanlara malullük aylığı bağlanmaktadır. Ancak, tedavisi imkansız hastalığı bulunan ve bu hastalıkları da çalışarak hayatını kazanamayacak derecede olanlarda ise malullük aylığı bağlanabilmesi için 10 hizmet yılı yerine 5 hizmet yıllarının bulunması yeterli görülmektedir.

-Şayet malullük durumları göreve girmeden önce var ise, malullük aylığının bağlanması hakkından yararlanamamaktadırlar.

-Malullük emekli aylığının bağlanma sistemi ile normal Emekli olanlara emekli aylığı bağlanma sistemi aynıdır. Hiçbir farklılık bulunmamaktadır.

-Emeklilik ikramiye tutarları farklı olmaktadır. Farklılığın nedeni çalışılan tam hizmete karşılık ödendiği için normal emekli olanlar çalıştıkları süre kadar, malülen emekli olanlarda çalıştıkları süre kadar hesaplanan tutarda emeklilik ikramiyesi alabilmektedirler.

Sağlık izinleri dolmuş olmasına rağmen çalışmayan devam edilen süreler;

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Ek Madde 22 de, "sıhhi izin sürelerini dolduranlardan bu süreleri doldurdukları tarihleri takip eden ay başından itibaren her ne sebeple olursa olsun kurumlarınca görevleri ile ilgileri kesilmiyerek aylıkları ödenenlerin bu suretle geçen süreleri fiili hizmet müddeti sayılmaz ve bu süreler için kesenek ve karşılık alınmış ise geri verilir.

Şu kadar ki, bağlanan aylıklar; görevlerinden ayrılarak görev aylıklarının kesildiği tarihi takip eden ay başına kadar ödenmez." açıklaması bulunmaktadır.

Sağlık izin süresi dolan kişiler, görevleri ile ilgileri kesilmediğinde çalışılan süreler hizmet olarak sayılmamaktadır.

Sağlık izinleri dolmuş ancak, hizmet süreleri 10 yıldan az olanlar;

Malullük aylığı için 10 hizmet yılı gerektiğinden 10 yıldan az hizmeti olanlar malullük aylığını hak etmemiş kişilerdir. Bu haldekilere hizmetlerinin karşılığında toptan bir tutar ödenerek hizmetleri bitirilir. Aylık bağlanmaz. 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 82; Toptan ödeme, aşağıda yazılı hallerde yapılır: …c)Haklarında adi malüllük hükümleri tatbik edilen iştirakçilerden; fiili hizmet müddetleri 10 yıldan az olanlara; açıklaması bu durumu göstermektedir.

Bu bağlamda, Sonuç Değerlendirmemiz;

657 sayılı Kanun 105 inci maddesi hükmü çok açıktı: "Bu maddede yazılı azamî süreler kadar izin verilen memurun, bu iznin sonunda işe başlayabilmesi için, iyileştiğine dair raporu (yurt dışındaki memurlar için mahallî usûle göre verilecek raporu) ibraz etmesi zorunludur. İzin süresinin sonunda, hastalığının devam ettiği resmî sağlık kurulu raporu ile tespit edilen memurun izni, birinci fıkrada belirtilen süreler kadar uzatılır, bu sürenin sonunda da iyileşemeyen memur hakkında emeklilik hükümleri uygulanır."

36 ay hastalık izni kullanan devlet memuru iyileştiğine dair sağlık kurulu rapor alması halinde emekli edilemez. Göreve başlatılması gerekir. Buradaki tartışma 5434 sayılı Kanunun 22. maddesinin farklı yorumlanmasından kaynaklanmaktadır. Ancak, 657'nin ilgili hükmü gereğince iyileştiğine dair raporu getirenlerin emekli edilmemesi gerekmektedir.

Ancak şunu da belirtmek gerekmektedir. İyileştiğine dair rapor ile tedaviye cevap verilmesi raporları farklıdır. 657'de iyileştiğine dair rapor alınması gerekmektedir. Tedaviye cevap verilmesi, tedavinin devam edeceğini gösterir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam