Görevde iken vefat eden memur için ölüm yardımını kim öder?

04/05/2020 17:01:00
Yazdır

Soru

Merhaba, Babam belediyede çalışıyordu ocak 20 de vefat etti hala vefat tazminatı yatmadı bununla ilgili süreç nedir? Ne zaman yatar... Selamlar

Cevap

5434 e tabi memurun görevde iken vefatı halinde hak sahiplerine aylık bağlanma sistemi nasıl olmaktadır? Sorunuz özelinde ve genel olarak durumunuzu değerlendirmemiz.

5434 e tabi görev yapan memurların, yani 2008 yılı Ekim ayından önce memur olarak göreve başlamış olanların vefatlarında hak sahipleri olarak;

Eşine, çocuklarına ve anne babasına 5434 de bulunan şartlar aranmak suretiyle dul ve yetim aylığı bağlanır. Eş dul olarak, çocuklar ile anne ve baba da yetim olarak aylık alırlar.

Ayrıca, vefat edenin hizmet sürelerinin tam yıllarına karşılık emeklilik ikramiyesi ödemesi yapılır.

Yine, görev yaptıkları kurumlar tarafından görevde iken vefat etmesi nedeniyle ölüm yardımı yapılır.

Hak sahipliği aylık bağlama işlemi için;

1- Mutlaka yazılı olarak hak sahipliği aylığı bağlanması müracaatının yapılmış olması gerekir.

2- Görev yaptığı Kurum kanalı ile müracaat ve vefat edenin tüm hizmet sürelerini gösterir belgelerin Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilmesi gerekir.

3- Bu süreçten sonra Sosyal Güvenlik Kurumu vefat eden memurun hak sahiplerine vefat tarihini takip eden aybaşından geçerli olmak üzere aylık bağlar. Yani 9 Ocak 2020 de vefat ederse 15 Ocak 2020 den geçerli, 18 Ocak 2020 de vefat ederse 15 Şubat 2020 den geçerli olarak hak sahipliği aylıkları bağlanır.

4- Aylık bağlama sırasında memurun hizmet süreleri esas alınarak hak sahiplerine/yoksa veraset ilamında belirtilenlere yani kanuni mirasçılarına emekli ikramiyesi tutarları paylaştırılır.

5- Vefat nedeniyle ölüm yardımı yapılır. Bu yardım emekli iken vefat edenler için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından, görevde iken vefat edenler için ise görev yaptıkları Kurumlar tarafından ölüm yardımı yapılır.

Sonuç bağlamında değerlendirmemiz;

Hak sahipliği aylıkların bağlanması için Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat yapılmışsa, yani hak sahipliği aylığı bağlanması için gerekli belgeler Belediye tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilmişse, aylık bağlanma neticesinin beklenmesi gerektiğini söyleyebiliriz.

Ölüm yardımı tutarının ödenmesi için, yani görevde iken vefat edilmiş olması nedeniyle babanızın görev yaptığı Belediyeye tarafınızca müracaat edilmesi ve ölüm yardımı ödenmesi için talepte bulunulması gerektiğini söyleyebiliriz.

Bu soru 12,419 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam