Sınav kazanıp unvanı değişen memurun maaşı düşer mi?

25/06/2020 23:10:00
Yazdır

Soru

Sosyal Güvenlik Kurumunda vhki kadrosunda görev yapmakta iken icra memurluğu sınavını kazanarak icra memuru oldum. Ancak yan ödeme puanım 2250 iken, 500 puana düşmüştür. Yüksek olan yan ödeme puanımın kazanılmış hak statüsünde olması gerekip, yan ödememin 2250 puandan ödenmesi gerekmez mi?

Cevap

Yan ödeme diye bildiğimiz maaş unsurları 657 sayılı Kanunun 152. maddesinde düzenlenen zam ve tazminatlardan oluşmaktadır. Zamlar; iş güçlüğü, iş riski, temininde güçlük ve mali sorumluluk zammıdır. Özel hizmet tazminatı ile eğitim öğretim tazminatı, din hizmetleri tazminatı, emniyet hizmetleri tazminatı, mülki idare amirliği özel hizmet tazminatı, denetim tazminatı ve adalet hizmetleri tazminatından oluşan diğer tazminatlar ise yan ödemelerin tazminat kısmını oluşturmaktadır.

Zam puanları ve tazminat oranlarının her yıl Cumhurbaşkanı Kararıyla (2018 ve öncesinde Bakanlar Kurulu Kararı) yeniden belirlenmesi gerekmektedir. Ancak her yıl bu belirleme yapılamadığı için en son 2006 yılında yürürlüğe konulmuş olan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Kararın ara ara yapılan küçük değişikliklerle uygulanmasına devam edilmiş, 2020 yılında ise hala ne yeni bir Kararname yürürlüğe konulmuş, ne de 2006 tarihli Kararın uygulanmasına devam edileceği yönünde bir Karar yayımlanmıştır.

2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Kararın 3. maddesine göre, zam puanları memurun kadro unvanı esas alınarak belirlenmektedir. Bazı istisnaları olmakla birlikte genel kural budur. Memurun kadro unvanı neyse, o unvan için Kararnameye ekli I sayılı Cetvelde belirlenmiş zam puanları esas alınacaktır.

VHKİ kadro unvanı için belirlenen zam punları Kararnameye ekli I sayılı Cetvelin (A) Genel İdare Hizmetleri Bölümünün 17. sırasında belirlenmiştir. Buna göre VHKİ'ne 750 puan iş güçlüğü zammı, 250 puan da temininde güçlük zammı ödenmesi gerekmektedir. Ayrıca bu Bölümün altında yer alan 3/b ve 3/c numaralalı not kapsamında 750 puan ilave temininde güçlük zammı, 500 puan da iş riski zammı kadro unvanı ile ilglii görevler fiilen yapıldığı sürece ödenmektedir. VHKİ'nin toplam zam puanı 2250, bunun parasal karşılığı ise brüt 104 TL dir.

İcra memuru unvanlı kadro için I sayılı Cetvelin genelinde belirlenmiş bir zam puanı bulunmamaktadır. Sadece I sayılı Cetvel (H) Kurumsal Bölüm Maliye Bakanlığı başlığı altında Not 1'de icra memuru için 500 puan mali sorumluluk zam puanı belirlenmiş olup, bu ödeme ise sadece adı geçen Bakanlıkta görevli icra memurlarını kapsamaktadır.

Kararnamenin 4/b maddesinde Kararnamede unvanı yer almayan memurlar için, "Bu Karar kapsamına dahil personelin ödemeye esas alınacak İş Güçlüğü Zammı, kadro unvanlarının I sayılı Cetvelde yer alıp almadığına bakılmaksızın (500) puandan az olamaz (İlave olarak verilen İş Güçlüğü Zammı puanları hariç)." hükmü kapsamında işlem yapılacaktır. Buna göre SGK Başkanlığında görevli icra memurunun yan ödeme puanının 500 olması gerekmektedir.

Sonuç olarak, zam puanlarının hesaplanmasında bazı istisnalar dışında kadro unvanı esas alındığından memura Kararnamede kadro unvanının karşılığı olan zam puanının ödenmesi gerektiğini, daha önceki kadro unvanı için belirlenen puanların kazanılmış hak oluşturmayacağını değerlendirmekteyiz.

Bu soru 22,965 defa okundu. 8 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam