Tasdikname ile memur atananın intibakında hangi tarih esas alınır?

25/09/2014 00:05:00
Yazdır

Soru

Selamünaleyküm.
Ben 1979 tarihinde ilkokuldan mezun oldum. 1980 yılında ortaokula kayıt yaptırdım. Ortaokulu bitiremedim ve 1987 yılında tasdiknamemi aldım. 1991 yılında işe tasdikname ile ilkokul mezunu 15/1 den başladım. Ben işe girdikten sonra ortaokul, lise ve yüksekokulu bitirdim. benim intibak işlemimi 1987 tarihli tasdikname belgesinin tarihinden yapıyorlar öyle olunca emsale takılıyorum bunun doğrusu nedir sizden ricam bana bunun doğrusu tasdikname tarihimi, değil ilkokul ise bana yasal dayanağını söyleye bilirseniz çok sevinirim bende kuruma vereyim mağduriyetimin giderilmesini isteyeyim.
Şimdiden ilgileriniz için teşekkürler.

Cevap


657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinde hizmet sınıfları sayılmış olup, anılan maddenin ortak hükümler başlıklı bölümünün ( A) sınıflar itibariyle öğrenim durumlarına göre giriş ve yükselebilecek derece ve kademeler tespit edilmiştir.

Mezkur maddenin A bendinin12 fıkrasının d alt bendinde "Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (87 nci maddeye tabi kurumlarda çalışanlar dahil) üst öğrenimi bitirenler, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler." denilmektedir. Bu hüküm çerçevesinde, yapılacak intibak işleminde her şeyden önce memuriyete giriş öğrenimi esas alınmaktadır.

İntibak işlemleri de uygulama birliğinin temini amacıyla 45, 85, 95, 105, 113, 142 seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğleri yayımlanmış bulunmaktadır.

Emsal Nedir, İntibak Nasıl Yapılır?

İntibak işlemlerinde mali haklara ne zamandan itibaren hak kazanılır?


85 Seri No'lu Devlet Memurları Kanunun Genel Tebliğinde "Danıştay Beşinci Dairesinin 8.6.1982 tarih ve E. No : 1980/ 10663, K. Nolu : 1982/7258, 4.10.1983 tarih ve E.No : 1981 /2796, K. No : 1983/6519 sayılı Kararlarında ve benzeri diğer kararlarında ise; 1.3.1975 tarihinden sonra öğrenim durumları birden fazla değişenler hakkında ilk öğrenim durumlarının esas alınarak işlem yapılması gerekeceği ;karara bağlanmış bulunmaktadır.
Danıştay'ın bu müstakar görüşü karşısında hukuki ihtilafları önlemek üzere, 1.3.1975 tarihinden sonra, memuriyette iken veya memuriyetten ayrıldıktan sonra öğrenimlerinde birden fazla değişiklik olan personel hakkında, değişik 36 ncı maddelerinin 12-d fıkrası uygulanırken, memuriyete giriş tarihindeki öğrenimin esas alınarak intibaklarının aşağıdaki örneklerde açıklandığı üzere yapılması Bakanlığımızca da benimsenmiştir."
denilmektedir.

Okulunu bitirmeden ayrılan öğrenciye okul yönetimi tarafından verilen, son öğrenim düzeyini gösteren belgeye tasdikname denmektedir. Ortaokuldan ayrılış tasdiknamesi ilgilinin ilkokul mezunu olduğunu ortaokuldan mezun olamadığını göstermektedir.

Yukarıda yer verilen mahkeme kararı, hüküm ve açıklamalar çerçevesinde;
1- Memuriyette iken öğrenim durumu birden fazla değişen memurların emsal tespitinde memuriyete ilk girişteki öğrenimleri esas alınmak suretiyle emsal tespiti yapılması gerekmektedir.
2-Ortaokuldan alınan tasdikname ile memuriyete başlayan kişi ilkokul mezunu olması sebebiyle intibakının ilkokul mezuniyet tarihi esas alınarak yapılması gerekmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam