Yüksek lisans kademesi emsale takılır mı?

16/03/2015 00:05:00
Yazdır

Soru

Merhaba öncelikle iyi günler diliyorum. Benim terfi ile ilgili bir sorum olacaktı.
Ön lisan öğrenimi üzerine lisans öğrenimi yaptım. 4 yıllık lisans eğitiminden herhangi bir kademe almadım emsale takıldım. Yüksek lisanstan 1 kademe alabilir miyim? Yoksa o da emsale mi takılır.
Bu konularda Cevap verirseniz çok minnettar olurum.
Saygılarımla.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36 ncı maddesinde hizmet sınıfları sayılmış olup, anılan maddenin ortak hükümler başlıklı bölümünün ( A) sınıflar itibariyle öğrenim durumlarına göre giriş ve yükselebilecek derece ve kademeler tespit edilmiştir. Mezkur maddenin A bendinin12 fıkrasının (d) alt bendinde "Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (87 nci maddeye tabi kurumlarda çalışanlar dahil) üst öğrenimi bitirenler, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler." denilmektedir.

Bu hüküm çerçevesinde, yapılacak intibak işleminde her şeyden önce memuriyete giriş öğrenimi esas alınmaktadır.

İntibak işlemleri de uygulama birliğinin temini amacıyla 45, 85, 95, 105, 113, 142 seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğleri yayımlanmış bulunmaktadır.

Emsal Nedir, İntibak Nasıl Yapılır?

İntibak işlemlerinde mali haklara ne zamandan itibaren hak kazanılır?

Bu nedenle intibak emsaliniz eğitime ara vermemiş eğitime devam etmiş ve eğitimini, süresi içinde bitirmiş ve memuriyete girmiş kişi kabul edilerek emsalinizin kazanılmış hak aylık derece ve kademesi tespit edilmektedir.

Bu tespitten sonra memuriyette başarılı geçen ve geçmiş sayılan tüm hizmetleriniz her yılı bir kademe her 3 yılı bir derece verilmek suretiyle değerlendirilmektedir.

Bu değerlendirme sonucunda kazanılmış hak aylık derece ve kademeniz emsalinizin ulaştığı derece ve kademeyi geçmesi halinde fazla olan kısım kabul edilmemektedir.

Belirlenen bu derece ve kademenize ayrıca,
- 458 sayılı Kanun Hükmünde Kararname veya 5289 sayılı kanun uyarınca aldığı bir derece,
- 657 sayılı Kanunun 64 üncü maddesi hükmü uyarınca 6 yıllık sicil notu ortalaması nedeniyle faydalanmış olduğunuz kademelerin, ***25/02/2011 tarihinden sonra disiplin cezası almamış olmak***
- 657 sayılı Kanunun 72 ikinci maddesi hükmü uyarınca faydalanmış olduğu kademelerin,
- 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin A bendinin alt bentleri uyarınca elde edeceği derece ve kademenin,
ilave edilmesi suretiyle bulunacak derece ve kademe kazanılmış hak aylık derece ve kademe olarak tespit edilmektedir.

657 sayılı Kaunun 36 maddesin A bedinin 9 uncu fıkrasında " Memurluğa girmeden önce veya memuriyetleri sırasında yüksek öğrenim üstü master derecesi almış olanlarla yüksek öğrenim kurumlarında en az bir yıl ilave öğrenim yaparak lisans üstü ihtisas sertifikası alanlara bir kademe ilerlemesi, tıpta uzmanlık belgesi alanlara, meslekleri ile ilgili öğrenim dallarında doktora yapanlara bir derece yükselmesi uygulanır.
Master derecesini alıp bir kademe ilerlemesinden yararlanan memura, mesleği ile ilgili öğrenim dalında doktora yaptığı takdirde iki kademe ilerlemesi uygulanır."
hükmü bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak yapılan yüksek lisan için verilen 1 kademe emsal uygulamasına takılmamaktadır.

Bu soru 23,022 defa okundu. 4 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam