6639 sayılı Kanunun 23. maddesinden Üniversiteler faydalanır mı?

27/04/2015 00:06:00
Yazdır

Soru

Merhabalar size sorum 15 Nisanda yayınlanan resmi gazetedeki kanunla ilgili. 3600-6400 ek göstergelere sahip kişiler görevden alınabiliyor. Bu kanuna üniversitelerde çalışan daire başkanı ve genel sekreterler de girer mi?

15 Nisan 2015 tarih ve 29327 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6639 sayılı "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" un 23 üncü maddesinde, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan yöneticilerin görevden alınma ve bunların yeni kadrolara atanmalarıyla ilgili usul ve esaslar düzenlenmiştir. Bu çerçevede söz konusu madde içeriğinde, kapsama dahil kuruluşlar olarak; Başbakanlık, Bakanlıklar, bağlı ve ilgili kuruluşlar ile 5018 sayılı Kanuna ekli III sayılı cetvelde belirtilen kurumlar (başkan ve üyeleri hariç olmak üzere) sayılmıştır. Ancak söz konusu düzenleme içerisinde "Üniversiteler" in kapsamda olup olmadıklarına ilişkin açık bir hüküm bulunmamaktadır. Bu itibarla, Üniversitelerin söz edilen düzenleme kapsamı içerisinde bulunup bulunmadıkları hakkında görüşünüzün bildirilmesini arz ederim. Saygılarımla

Cevap

6639 sayılı Kanunun 23 üncü maddesi ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ek 18 inci maddesinin 1 inci fıkrasında kapsam "22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu ile 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu hariç olmak üzere, tabi oldukları personel kanununa bakılmaksızın Başbakanlık, bakanlıklar, bağlı ve ilgili kuruluşlar ile başkan ve üyeleri hariç olmak üzere 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (III) sayılı Cetvelde sayılan düzenleyici ve denetleyici kurumlar ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunda;...."hükmü ile belirlenmiştir.
Söz konusu hüküm kapsamı önce tabi oldukları personel bakımından sınırlandırmış birde kurumsal olarak sınırlandırmıştır.

1-Kapsama dahil kurumlarda 4857 sayılı İş Kanununa tabi işçi statüsünde çalışan personel ile 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri personel Kanununa tabi personel kapsam dışında tutulmuştur. Söz konusu kurumlarda işçi ve 926 sayılı Kanuna tabi personel dışındaki bütün personel kapsama dahil edilmiştir.
5018 Sayılı Kanunun III sayılı cetveli deki kurumlar ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu başkan ve üyeleri hariç tutulmuştur.

2-Kurumsal olarak sınırlama ise
-Başbakanlık, Başbanlık bağlı ve ilgili kuruluşları,
-Bakanlıklar, Bakanlık bağlı ve ilgili kuruluşları
-5018 Sayılı Kanunun III sayılı cetveli deki kurumlar ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (başkan ve üyeleri hariç)

5018 sayılı Kanunun III) Sayılı Cetvel'i
Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar
1) Radyo ve Televizyon Üst Kurulu
2) Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu
3) Sermaye Piyasası Kurulu
4) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu
5) Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu
6) Kamu İhale Kurumu
7) Rekabet Kurumu
8) Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu
9) Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu

Söz konusu soruya yanıt bulmak için Üniversitelerin Bakanlıkların bağlı ya da ilgili kurum olup olmadığına cevap bulmak gerekecektir.

27/09/1984 tarih ve 3046 sayılı Bakanlıkların Kuruluş ve Görev Esasları Hakkında Kanunda "Bakanlık bağlı kuruluşları" başlıklı 10 uncu maddesinde "Bağlı kuruluşlar bakanlığın hizmet ve görev alanına giren ana hizmetleri yürütmek üzere, bakanlığa bağlı olarak özel kanunla kurulan, genel bütçe içinde ayrı bütçeli veya katma bütçeli veya özel bütçeli kuruluşlardır.
Bağlı kuruluşlar, merkez teşkilatı ile ihtiyaca göre kurulan taşra teşkilatından meydana gelecek şekilde düzenlenir.
Bağlı kuruluşların taşra teşkilatı; bölge, il ve ilçe kuruluşları şeklinde veya doğrudan kendine bağlı olarak kurulabilir. ve "Bakanlık ilgili kuruluşları" 11 inci maddesinde de "İlgili kuruluşlar; özel kanun veya statü ile kurulan, iktisadi devlet teşekkülleri ve kamu iktisadi kuruluşları ile bunların müessese ortaklık ve iştirakleri veya özel hukuki, mali ve idari statüye tabi, hizmet bakımından yerinden yönetim kuruluşları şeklinde düzenlenir. Bu kuruluşların ilgili olduğu bakanlık bu Kanunun koyduğu usule göre belirlenir."
hükmü yer almaktadır.

1982 Anayasasının Yükseköğretim kurumlarına ilişkin düzenlemeler 130 uncu madde de yer verilmiştir. Anılan 130 uncu maddede "Çağdaş eğitim-öğretim esaslarına dayanan bir düzen içinde milletin ve ülkenin ihtiyaçlarına uygun insan gücü yetiştirmek amacı ile; ortaöğretime dayalı çeşitli düzeylerde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapmak, ülkeye ve insanlığa hizmet etmek üzere çeşitli birimlerden oluşan kamu tüzelkişiliğine ve bilimsel özerkliğe sahip üniversiteler Devlet tarafından kanunla kurulur.
Kanunda gösterilen usul ve esaslara göre, kazanç amacına yönelik olmamak şartı ile vakıflar tarafından, Devletin gözetim ve denetimine tabi yükseköğretim kurumları kurulabilir.
Kanun, üniversitelerin ülke sathına dengeli bir biçimde yayılmasını gözetir...."
ifadesi yer almaktadır

Üniversite, 04/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda tanımlar başlıklı 3 üncü maddesinde " d) Üniversite: Bilimsel özerkliğe ve kamu tüzelkişiliğine sahip yüksek düzeyde eğitim - öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapan; fakülte, enstitü, yüksekokul ve benzeri kuruluş ve birimlerden oluşan bir yükseköğretim kurumudur." olarak tanımlanmıştır.

28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Üniversitelerin kuruluşu ve teşkilat yapılarına yer verilmiş olup, üniversitelerin bağlı veya ilgililik durumuna yer verilmemiştir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; üniversitelerin bağlılığı ve ilgisi düzenlenmemiş olması, tüzel kişiliğe haiz kurum olması ve başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşları olmaması nedeniyle 6639 sayılı Kanunun 23 üncü maddesi ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ek 18 inci maddesinden faydalanmalarının mümkün olmadığı düşünülmektedir.

Bu soru 7,345 defa okundu. 1 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam