Sıhhi izin süresini dolduran askeri personel çalışırsa dahi, bu süre emeklilikten sayılmaz

03/01/2016 20:08:00
Yazdır

Soru

Merhaba, Astsubay olarak görev yaparken rahatsızlığım sebebiyle HvKK dan Ocak 2012 de malulen emekli oldum. Ağustos 2011 de 2/2 derece kademesinde ilerlemem yapılmıştı.

Ancak emekli sandığı Haziran 2011 tarihli TSK da görev yapamaz raporuna dayandırarak geriye doğru emeklilik işlemini başlatmış ve 2/1 derecesini emekli maaşına esas olarak almış ve Ağustos 2011 de ki 2/2 derece kademesine yükselmemi iptal etti. Şu an emekli sandığında 2/1 olarak görünüyorum ama HvKK 2/2 olarak görünüyorum. Emekli sandığı kanunu sıhhi izin süresi sonrası olan hizmet sayılmaz diyor ama benim emekliliğime karar Eylül ayında verildi. Sıhhi izin sürem bitti ama belki çalışmaya devam edecektim. Belki HvKK beni tekrar göreve alacaktı. Belirsizlik olan bir süreyi emekli sandığı nasıl çalışmamış kabul edebilir. Çünkü benim raporum Haziran 2011 tarihli ama HvKK benim emekli olmama Eylül 2011 de karar verdi. Ben Ağustos 2011 de hakettiğim HvKK da görünen 2/2 derece kadememi itiraz ederek alabilirmiyim. Bunun için nasıl bir izlemeliyim. Teşekkürler.

Cevap

Rahatsızlığından dolayı sıhhi izin süresini dolduran TSK. Mensubunun intibakı yükseltilir mi? Sorunuz özelinde değerlendirmekteyiz.

TSK. Mensuplarının sıhhi izin sürelerinin hesaplanmasında 926 sayılı Kanun Madde 128 hükmü dikkate alınmaktadır. Bu maddede 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa tabi olanlar için 926 sayılı Kanun Madde 128 de, raporlara bağlı olarak sıhhi izinli olanların en fazla sıhhi izin kullanacakları süreler açıklanmıştır.

Sıhhi izin süresinin hesabı tamamen kişilerin rahatsızlıkları esas alınarak yapılması gereken bir işlemdir. Sağlık konusu olduğundan ve sosyal güvenlikle direkt bağlantılı bir konu olduğundan sıhhi izin sürelerinin hesap edilmesinde Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunun kararının esas alınması gerektiğini söyleyebiliriz.

Sıhhi izin süresi sona ermiş ise bu sürenin sona ermesinden sonra çalışılan süreler sosyal güvenlik sisteminde geçersiz süre sayılmaktadır.

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Ek Madde 22 hükmü:

"Sıhhi izin sürelerini dolduranlardan bu süreleri doldurdukları tarihleri takip eden aybaşından itibaren her ne sebeple olursa olsun kurumlarınca görevleri ile ilgileri kesilmeyerek aylıkları ödenenlerin, bu suretle geçen süreleri fiili hizmet müddeti sayılmaz ve bu süreler için kesenek ve karşılık alınmış ise geri verilir. Şu kadar ki, bağlanan aylıklar; görevlerinden ayrılarak görev aylıklarının kesildiği tarihi takip eden aybaşına kadar ödenmez."

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Madde 9 hükmü;

"Kısa ve uzun vadeli sigorta kolları bakımından sigortalılık;

(Değişik: 17/4/2008-5754/7 md.) Ölüm veya aylık bağlanmasını gerektiren hallerde görev aylıklarının kesildiği tarihi, 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinde belirtilen yaş hadleri ile sıhhi izin sürelerinin doldurulması halinde ise bu süre ve hadlerin doldurulduğu tarihleri takip eden aybaşından,

...

itibaren sona erer."

Hükümlerin Yorumu:

Bu hükümler ile, sıhhi izin süresi bitiminde kişilerin memuriyetle ilişikleri kesilmesi gerekiyor. Yani bu süreden sonra çalışılsa dahi hizmet süresine, intibak işlemlerine bir olumlu etkisi olmuyor.

Sonuç Değerlendirmemiz:

Kanun hükümleri bağlamında sıhhi izin süresinin kararını SGK.Sağlık Kurulu vermiş, ancak TSK. Da sınıf değişikliği yapmak suretiyle başka bir görevi yapmanıza yönelik bir karar vermemiş ise bu karara da Kurumunuz uyacağından, sizin emeklilik işlemlerinizin başlatılmasının doğru olduğunu değerlendiriyoruz.

Sıhhi izin bitiminden sonraki süre size hiçbir kazanım sağlamayacağından, sizin intibak işleminizin yapılacağı tarihten önce sıhhi izin sürenizi doldurmanız sizin terfinizin yapılmasını olumsuz etkilemiş durumdadır.

Bu konuda ne Kurumunuzun, ne de SGK.nun yapacağı bir işlem olamayacağını, ancak bu durumda açılmış bir dava ve kişiler lehine sonuçlanmış bir karar varsa emsal göstererek dava açmanızı tavsiye edebiliriz, bu konuda karar tamamen size ait olacaktır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam