Hukuk bitiren memur nasıl avukat veya hakim olur?

02/02/2016 00:09:00
Yazdır

Soru

TSK dan istifa edip avukat olmak!!!
İyi günler, nişanlım TSK devlet memuru bunun yanı sıra hukuk fakültesinde öğrenci. İstifa edip, okulu bitince avukat ya da mümkün olursa savcı olmak istiyor. İstifa ederse avukat ya da savcı olmasında sıkıntı olur mu? Bunun la ilgili bir davanın Ankara da devam ettiğini dava iyi sonuçlanırsa sıkıntı olmayacağını söylüyor. Fakat ben emin değilim. Bu konuda bir duyumunuz var mı acaba?

Cevap

Memurlar Avukat Stajını Yapabilirler mi?

Devlet Personel Başkanlığı memurların avukatlık stajını memurken yapamayacakları yönünde uygulamaya esas görüş tesis etmiş bulunmaktadır. Söz konusu görüşe DPB web sayfasında http://www.dpb.gov.tr/tr-tr/gorus/digerleri-590 sayfasının 2. sırasından ulaşabilirsiniz

1136 sayılı Avukatlık Kanununun 5. maddesine göre, "Avukatlık mesleki ile birleşemiyen bir işle uğraşmak," avukatlık mesleğine kabule engel olduğu değerlendirilmekte ve Baro'ca aylıksız izinde iken staj yapanların ruhsatlarını vermemekteydi.

Bu maddeden dolayı, memur iken aylıksız izin alanların yaptığı avukatlık stajları kabul edilmemektedir.

Ancak, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, aylıksız izinde olan memurun yaptığı avukatlık stajının, "Avukatlık mesleki ile birleşemiyen bir işle uğraşmak," kapsamına girmediğine karar vermiştir.

Aylıksız izindeki memur, avukatlık stajı yapabilir

Hakim adaylığını kazanan Devlet memuru, istifa edip hakim adaylığına geçebilir mi?

Memurluktan hakim ve savcılık mesleğine geçişte muvafakat şart mı?

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1-Hukuk fakültesini bitirenler savcı ve hakim olmak için bu meslekler için açılan sınava girmeleri gerekmektedir. Kazanmaları halinde bu mesleklere hakim ve savcı adayı olarak naklen atanmaları mümkün bulunmaktadır.
2- Hakim adayları hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanmaktadır.
3-Memurlar hukuk fakültesini bitirmeleri halinde istifa etmeden savcı ve hakimlik sınavlarına da girmeleri mümkün bulunmaktadır. Sınavı kazanmaları halinde nakilleri 657 sayılı Kanunun 74 üncü maddesi çerçevesinde mümkün bulunmaktadır.
4-Ancak avukat kadrolarına atanmaları avukatlık stajına bağlı olması sebebiyle memurların memurken avukatlık stajını yapamayacaklarından istifa edip staj yapmaları halinde, KPSS sınav sonucuna göre avukat olabilecekleri gibi memuriyete dönüp unvan değişikliği sınavı ile avukat olunabileceği değerlendirilmektedir.
5-Düzenleyici işlemleri iptal eden mahkeme kararları herkes için uygulanması gerekmektedir. Ancak bunun dışındaki mahkeme kararları ise kişisel olup herkese uygulanmasının mümkün bulunmadığı düşünülmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam