İstifa edecek memur nasıl emekli olur?

01/12/2017 11:05:00
Yazdır

Soru

Askerliğimi Nisan-Kasım 1999 döneminde kısa dönem er olarak yaptım. Asker dönüşü SSK'dan 1999 Kasım ayından itibaren 51 günlük sigorta başlangıcım var. Şuan 15 Ocak 2001 tarihinden beridir devlet memurluğu yapmaktayım. Çeşitli nedenlerle Şubat 2018 tarihinde görevimden istifa ederek ayrılmayı düşünüyorum. Bu durumda;

1. Emeklilik için ne kadar yıl veya gün prim ödersem emekli olurum?

2.Hangi emeklilik kurumundan daha az prim ve daha çok emeklilik maaşı elde ederek emekli olurum?

3.Prim ödemesinin içinde sağlık primi de mi ekleyerek borç çıkarılıyor. Borcu aylık ödeyebilirmiyim (Bağ Kurul olarak)

4.Emekli Sandığı dışında diğer sigortalaradan emekli olursam emekli sandığımdaki yeşil pasaport alma hakkım yok olmuş mu oluyor?

Cevaplarsanız çok sevinirim.

Cevap

Durumunuzu değerlendirmemiz:

Kısa bilgiler:

2008 yılı Ekim ayından önce memurluğa başlamış olanlar 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hükümleri kapsamındadır.

Erkek memurlar 25 hizmet yılını ve tabi oldukları yaş gruplarını tamamladıklarında emeklilik haklarını kazanmış olurlar.

Kademeli yaş gruplarına girilebilmesi için 23/05/2002 tarihi itibariyle en az 3 tam yıl ve daha fazla hizmet sürelerinin olması gerekir.

Kademeli yaş gruplarına girmeyen erkek memurların emeklilik için mutlaka 60 yaşını doldurması gerekir.

Memurların Sosyal Güvenlik Kurumu prim kesintileri memurun derece ve kademesine ve ek göstergesine bağlı bir durumdur. Prim kesintilerinin yapılmasını memurlar tespit etmez.

Pasaport verilmesi şartları 5682 sayılı Pasaport Kanununda açıklanmıştır.

Kısa bilgiler bağlamımızda değerlendirmelerimiz:

Soru 1. Emeklilik için ne kadar yıl veya gün prim ödersem emekli olurum

Cevap 1- Emeklilik için 25 yıl hizmet sürenizin bulunması gerekir. Bu süreye işçi olarak çalışılan süreler, borçlanma yapılacak süreler dahil olur. Emeklilik için 60 yaşınızın doldurulması ve 25 hizmet yılınızın olması gerekir.

Soru 2.Hangi emeklilik kurumundan daha az prim ve daha çok emeklilik maaşı elde ederek emekli olurum?

Cevap 2- Memurluk dışında işçi veya esnaf olarak emekli olmak istemeniz durumunda memurluktan ayrıldıktan sonra en az 1260 gün işçi veya esnaf olarak çalışmanız gerekir. Az prim, çok emekli maaşı bağlanması şeklinde bir sistem bulunmaz.

Soru 3.Prim ödemesinin içinde sağlık primi de mi ekleyerek borç çıkarılıyor. Borcu aylık ödeyebilirmiyim (Bağ Kurul olarak)

Cevap 3-Bu konuyu Sosyal Güvenlik Kurumundan öğrenmenizi tavsiye edebiliriz.

Soru 4.Emekli Sandığı dışında diğer sigortalaradan emekli olursam emekli sandığımdaki yeşil pasaport alma hakkım yok olmuş mu oluyor?

Cevap 4- 5682 sayılı Pasaport Kanununun 14 üncü ve Ek 4 üncü maddeleri memur iken ayrılıp işçi veya esnaf emeklisi olanlara da yeşil pasaport verilmesi hakkını vermiş durumdadır. Ancak yeşil pasaport alınabilmesi için memur iken birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunmuş olmanız gerekir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam