Emekli olan engelli memur, özel sektörde çalışırsa, emekli maaşı kesilir mi?

15/08/2019 21:22:00
Yazdır

Soru

Merhaba,

Memuriyete engelli personel olarak başladım. Şu an emeklilik hakkını elde ettim (15 yıl ). Emekli olduktan sonra maddi sıkıntıya düşersem sigortalı işçi çalıştıran bir fabrikada çalışabilir miyim? emekli maaşım çok kesilir mi?

Bazı kesimlerden engelli olarak emekliliğe ayrılan başka bir işte çalıştırılamaz diye söylenti duyuyorum. Kesin bir cevap verirseniz memnun olurum.

Cevap

Durumunuz özelinde konuyu değerlendirmekteyiz.

2005 yılından itibaren yürürlüğü devam ettirilen 5335 sayılı Kanun Madde 30 hükmü, emeklilerin tekrardan çalışmaya başlamaları durumunu belli kurallara bağlamış durumdadır.

Bu madde hükmünün "Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar bu aylıkları kesilmeksizin; genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin %50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalıştırılamaz ve görev yapamazlar." şeklindeki kurallarına göre:

- Genel bütçeye dahil kamu idarelerinde,

- Katma bütçeli kamu idarelerinde,

- Döner Sermayeye sahip işyerlerinde,

- Fonlarla kurulmuş işyerlerinde,

- Belediyelerde,

- İl Özel İdarelerinde,

- Belediyeler ve İl özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmelerde,

- Sosyal Güvenlik Kurumlarında,

- Bütçeden kendi bütçesine para yardımı yapılan işyerlerinde,

- Özel kanunla kurulmuş olan kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşlarında,

- Kamu iktisadi teşebbüslerinde (bunlarla bağlı işyerlerinde)

- Sermaye yapısı itibariyle % 50 den fazlası kamuya ait olan işyerlerinde,

Bir emekli kişi çalışmaya başlarsa Sosyal Güvenlik Kurumundan almakta olduğu emekli aylığı kesilir

Madde hükmü tamamıyla kamu idarelerini içeriğine almaktadır. Yani özel sektör bu madde kapsamına dahil değildir.

Bu kısa açıklamamız bağlamında durumunuzu değerlendirmemiz şu şekilde olur;

Engelliliğinden dolayı en az 15 yıl hizmet üzerinden emekli olan kişiye de emekli aylığı bağlanır. Yani engelli kişi de istekle emekli aylığı bağlanmasını talep etmesi sonucu emekli aylığı bağlanır. Çalışma süreleri esas alınarak Engelli aylığı olarak bir aylık tabiri bulunmaz, engelli olarak görev yapan memurlarda emekli olduklarında emekli veya yaşlılık aylığı olarak aylık alırlar.

Bu nedenle engellilikten aylık alan memur, şayet yukarıda belirtilen yerlerde, yani kamu işyerlerinde, kamu bütçesinden yardım alınan yerlerde çalışmaya başladığında bu aylığı kesilir.

Ancak, çalışacağı yer şayet kamu değil de özel sektöre ait bir işyeri ise aylığı kesilmez. Sadece kesinti olarak, görev yaptığı süre içerisinde olası bir iş kazası veya meslek hastalığına yakalanma riski karşılığı olarak sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılır, bu kesinti emekli veya yaşlılık aylığını bir kesintiye uğratmaz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam