2008 öncesi işçilik süreleri, memurları emekliliğini nasıl etkiler?

22/08/2018 10:43:00
Yazdır

Soru

Memuriyetten önce SSK lı olarak işe başlayanların durumu ne olacak? SSK lı olarak işe başladığımız tarih Emekli Sandığı olarak işe başladığımız tarih olarak alınabilir mi?

Cevap

Sorunuz özelinde konuyu değerlendirmekteyiz.

2008 yılı Ekim ayından önce memur, işçi veya esnaf olarak çalışmaları bulunanların bu sürelerinin sosyal güvenlikte değerlendirilmesinde 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu ile Hizmet Bütünleşmesini sağlayan 2829 sayılı Kanun hükümleri uygulanır.

Ancak, 2008 yılı Ekim ayından önce hiç memurluk hizmeti olmayıp da sadece işçi olarak hizmet süreleri bulunanların bu süreleri de hem hizmet kazanımında hem yaş hesaplanmasında hem de aylık bağlanma tutarının bulunmasında dikkate alınan bir sure olur.

Bu bağlamda 2008 yılı Ekim ayından önce sadece işçilik veya esnaflık süreleri olanların durumlarının açıklamalarımız şeklinde olacağını belirtmekteyiz.

- 8 Eylül 1999 tarihinden önce SSK.lı veya Bağ-Kurlu hizmeti bulunan 2008 sonrası memurlar için 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Geçici Madde 205 de belirtilen kademeli geçişte belirtilen durumlarına uygun yaş grubuna dahil olurlar. Bu doğrultuda kadın ise 20, Erkek ise 25 hizmet yıllarını doldurduklarında isterlerse emekli talebinde bulunabilirler.

- 8 Eylül 1999 tarihi ile 1 Ekim 2008 tarihi arasında SSK.lı veya Bağ-Kurlu hizmeti olanlar için de 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 39 hükmü uygulanır. Bu doğrultuda da Kadın ise 58 yaşını, Erkek ise 60 yaşını doldurmaları ve her ikisi için de 25 hizmet yıllarını tamamlamaları gerekir ve bundan sonra emekli aylığı talebinde bulunabilirler.

Bu bağlamda, 2008 öncesi memurluk haricinde diğer çalışmalarda geçen süreler, yeni memurların hizmet sürelerini artırır ve de emeklilik yaş hesaplanmasında dikkate alınır. Bu durum özellikle emeklilik yaş grubu açısından önemli olmaktadır.

Açıklama olarak, memurların emeklilik yaş hesaplanmasında önemli iki tarih bulunur. Bunlardan birisi 8 Eylül 1999 tarihi diğeri de 23/05/2002 tarihidir. Bu iki tarihe kadar olan çalışma sürelerinin az veya fazla olması memurun emekli olacağı yaşın erken tamamlanmasına veya daha ileri bir yaş grubuna çekmesini sağlar.

Sonuç bağlamında sigortalı olarak çalışmaya başlanma tarihi memurun yaş grubuna bir katkı sağlamaz. Sigortalı başlangıç tarihinin yaş hesaplanmasında dikkate alınması sadece işçi statüsünde emekli olunma durumunda geçerlidir. Bu şekilde olursa 506 sayılı Kanunun Geçici Madde 81 hükmü uygulanır. İşçi olarak emekli olunmasında yaş grubunun belirlenmesi, yani daha önce yaş grubunun tamamlanması avantajlı bir durum olur..

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam