Taksi hissem için diğer ortakla sözleşme yapsam memur olabilir miyim?

20/08/2019 09:24:00
Yazdır

Soru

S.a ben 2011 den bu yana taksilik yapmaktayim memurlugu kazandim üzerimde %50 taksi plakasi hissesi var basit usulde vergi mükellefiyim bunu devir etmeden diger ortaga isletmesini yapmasi icin aramizda sözlesme yapsak bi gecerliligi varmidir beni aydinlatirsaniz sevinirim teşekkürler

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 28. Maddesi:

"Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç). Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz."

Bu hükme göre, taksi hissesinden gelir elde edilmesi ticari kazanç getirici faaliyet kapsamındadır ve sizi esnaf kapsamına sokar. Ki zaten basit usulde vergilendiriliyorsunuz.

Sonuçta memurlukta sorun yaşamamak için hissenizi tamamen devretmeniz gerektiğini düşünüyoruz. Hissenin işletmesi için diğer ortakla sözleşme yapsanız da durum değişmeyecektir çünkü önemli olan ticari bir faaliyetten gelir elde edilmesidir.

Bu soru 8,879 defa okundu. 1 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam